Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι αγρότες επικροτούν τα σχέδια για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο


Σύμφωνα με Τούρκους αγρότες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας προξενούν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες. Οι αγρότες εκφράζουν τη στήριξη τους στα σχέδια της Αθήνας για την κατασκευή φράγματος κατά μήκος ενός νευραλγικού τμήματος των συνόρων. Οι κάτοικοι ελπίζουν επίσης ότι η ενίσχυση της ασφάλειας θα τους απαλλάξει από την ταλαιπωρία του να υποβάλλονται σε συχνές έρευνες της αστυνομίας.
Αγρότες αλλά και άλλοι επαγγελματίες που κατοικούν στην βορειοδυτική περιοχή της Τουρκίας κοντά στα ελληνικά σύνορα έχουν εκφράσει την συμφωνία τους με τα σχέδια της κυβέρνησης της Αθήνας για την κατασκευή ενός φράγματος στα σύνορα, λέγοντας ότι η ροή των παράνομων μεταναστών βλάπτει τις καλλιέργειές τους και την φήμη των συνοικιών τους.
"Ο φράχτης στα σύνορα αποτελεί πολύ ευχάριστη είδηση, δεδομένου ότι θα αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες που ποδοπατούν τα σπαρτά και τα λαχανικά, ενώ προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα", δήλωσε στην Χουριέτ ο Αχμέτ Σαρί, ένας σαρανταπεντάχρονος αγρότης σε καφενείο του Καρααγκιάς, στη μεθοριακή επαρχία του Εντιρνέ (Αδριανούπολης).
Σύμφωνα με τον Σαρί, ομάδες 20 - 30 ατόμων επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα μέσω Καρααγκιάς σχεδόν κάθε βράδυ την περασμένη χρονιά, ποδοπατώντας τις καλλιέργειες των αγροτών και προξενώντας ζημιές στα εισοδήματά τους.
"Το άλλο θέμα είναι ότι η περιοχή μας έχει αρχίσει να αποκτά άδικα κακή φήμη ως τόπος λαθρεμπόρων, πράγμα που δεν είναι αλήθεια", δήλωσε ο Αλή Καπλάν, 56 χρόνων, συνταξιούχος αγρότης καλλιέργειας κερασιών. Πρόσθεσε ότι αν και μπορεί να υπάρχουν άτομα στην περιοχή που ασχολούνται με την "επιχείρηση του λαθρεμπορίου", οι περισσότεροι λαθρέμποροι δεν είναι από την περιοχή. "Η κατάσταση είναι πραγματικά άδικη και για αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα", είπε χαρακτηριστικά ο Καπλάν.
Το περασμένο Σάββατο, ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, ανακοίνωσε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράγματος στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ως μέρος μιας προσπάθειας να αναχαιτιστεί η ροή των παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Ο ελληνικός λαός έχει φθάσει στα όρια της αντοχής του όσον αφορά τις δυνατότητες υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο", δήλωσε ο κ. Παπουτσής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα σύνορα στον Έβρο, που εκτείνονται κατά μήκος 150 χιλιομέτρων, έχουν καταστεί το κύριο σημείο εισόδου λαθρομεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους περισσότερους από αυτούς να εισέρχονται από ένα τμήμα 12,5 χιλιομέτρων που τελειώνει κοντά στο Καρααγιάς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Yale Global, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι από τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία, διασχίζουν παράνομα τα σύνορα κάθε μήνα.
"Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα μέσω της περιοχής του Καρααγκιάς έχει αυξηθεί δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι", είπε ο Σαρί, προσθέτοντας ότι σχεδόν κάθε αγρότης στην περιοχή είχε υποστεί, ως αποτέλεσμα, απώλειες σε καλλιέργειες που ανέρχονται σε 4.000 έως 5.000 τουρκικές λίρες. Σύμφωνα με τον Σαρί, προσωπικά αντικείμενα τόσο ενηλίκων όσο και εφήβων, καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχουν βρεθεί σε χωράφια της γύρω περιοχής. "Έχουμε βρει ακόμη και ίχνη από το πέρασμα μικρών παιδιών," είπε.
Με το Καρααγκιάς να βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, έξω από την τουρκική πόλη του Εντιρνέ (Αδριανούπολης), οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έρευνες της αστυνομίας κατά την είσοδό τους στην περιοχή, αφού περάσουν τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μερίτς. "Η δημιουργία ενός φράχτη στα σύνορα ίσως να καταργήσει τον έλεγχο αυτό της αστυνομίας", δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής στην εφημερίδα Χουριέτ. "Υποβαλλόμαστε συνεχώς σε ελέγχους από την αστυνομία, σαν να ήμασταν λαθρεμπόροι ή λαθρομετανάστες," μας είπε ο συνταξιούχος αγρότης Καπλάν.
"Ευελπιστούμε ότι, αφού κατασκευαστεί ο φράχτης, δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η επίδειξη της "Άδειας εισόδου σε απαγορευμένη ζώνη", μας είπε ο εξηντατριάχρονος Μεσούτ Κερέζ, προσθέτοντας ότι ο στρατός απαιτεί από τους κατοίκους σε κάθε γειτονιά να φέρουν την εν λόγω κάρτα, η οποία κοστίζει 10 λίρες και πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. "Την απαιτούν ακόμη και από εποχιακούς εργάτες γης, πράγμα που αυξάνει τα επαγγελματικά μας έξοδα ακόμη περισσότερο", μας είπε.
Οι κάτοικοι του Μποσνάκιοϊ, χωριού της επαρχίας Εντιρνέ που δεν απέχει πολύ από το Καρααγκιάς, εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στα σχέδια κατασκευής του συνοριακού φράχτη, αν και, όπως είπαν, τα αγροκτήματά τους δεν πλήττονται πολύ σοβαρά από την παράνομη διέλευση. "Αυτό που είναι σημαντικό για μάς είναι ότι ο φράχτης θα εμποδίζει τα ζώα μας από το να περνάνε τα σύνορα", μας είπε ο Μεχμέτ Ιργάς, ένας 49χρονος κάτοικος του χωριού, προσθέτοντας ότι το φράγμα θα αποθαρρύνει επίσης τους παράνομους διακινητές λαθρομεταναστών από το να περνάνε διάφορα άτομα μέσα από την περιοχή τους.
"Δεν έχουμε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές μας από τους λαθρομετανάστες, αλλά συμφωνώ με την περίφραξη, επειδή λυπάμαι τους ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα. Περνούν πολλές δυσκολίες", δήλωσε ένας άλλος αγρότης, ο Ιλχάν Τσαλίκ.
Οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών δηλώνουν επίσης ότι έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονές τους. "Πολλοί Έλληνες και Βούλγαροι πολίτες έρχονται εδώ συχνά, ιδιαίτερα στο μεγάλο παζάρι της Παρασκευής. Έρχονται εδώ κυρίως για ψώνια", μας είπε ο Καπλάν, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι χωρικοί τα πάνε πολύ καλά με τους συχνούς αυτούς "επισκέπτες", οι οποίοι συχνά έρχονται για να αγοράσουν αγνά, 100% βιολογικά λαχανικά στο παζάρι του Εντιρνέ.

O φράχτης στα σύνορα αποτελεί "αδικία" προς την Τουρκία
Ενώ οι περισσότεροι αγρότες που ζουν στις παραμεθόριες αυτές περιοχές υποστηρίζουν την ιδέα της κατασκευής ενός φράχτη, άλλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. "Η οικοδόμηση ενός φράγματος στα σύνορα είναι μια απόφαση που πήρε η Ελλάδα μονομερώς και αποτελεί αδικία για τον τουρκικό λαό", μας είπε ο Μουράτ Εζνταμπάς, καθηγητής μαθηματικών σε ιδιωτικό σχολείο του Καρααγκιάς, προσθέτοντας ότι η λήψη εναλλακτικών μέτρων, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας των δύο χωρών και των στρατιωτικών δυνάμεων, θα είναι ένας καλύτερος τρόπος για να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Frontex, η υπηρεσία για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, έστειλε ομάδες ταχείας επέμβασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Οι ομάδες αυτές, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων στην περιοχή, αρχικά αναπτύχθηκαν για μια περίοδο δύο μηνών, αλλά η αποστολή τους παρατάθηκε μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
"Μια τέτοια απόφαση υπονοεί ότι η Τουρκία ήταν ανίκανη να διατηρήσει την ασφάλεια στα σύνορά της, αλλά τι γίνεται με την άλλη πλευρά;" αναρωτήθηκε ο Εζνταμπάς, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι και η Ελλάδα και η αποστολή της Frontex απέτυχαν στην αποστολή τους για την εγγύηση της ασφάλειας των συνόρων.
Σε δημοσίευμα του Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα της, η Frontex αναφέρει ότι ο εντοπισμός παρανόμως εισερχομένων στα ελληνικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία είχε μειωθεί κατά 44% τον περασμένο Νοέμβριο. Ο οργανισμός ανέφερε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλες μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μια έκταση ενός μιλίου του φράχτη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στοιχίζει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 4 εκατομμύρια δολάρια. Κι όμως, δύο κορίτσια ήταν ικανά να υπονομεύσουν ολόκληρη την διασυνοριακή πολιτική των ΗΠΑ σε λιγότερο από 18''. Το βίντεο στο You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=XHjKBjM1ngw

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]