Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το τρίπτυχο του 2011 - Καταστροφή, ανάκαμψη ή άπνοια;


Πρώτη μέρα κάθε νέου έτους οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν… Οι αναλυτές προσκολλούν στο βασικό τους μοντέλο όσα στοιχεία μπορούν να συγκεντρώσουν και προβαίνουν σε προβλέψεις… a priori για το επόμενο 12μηνο. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, εκθέτουν τα στοιχεία τους με τρόπο αδιάλλακτο και δεν αφήνουν περιθώρια για πιθανό λάθος… Πρέπει να γίνει, όμως, και φέτος το ίδιο;
Τέτοιες «λογικές» η ιστορία δείχνει ότι μας οδήγησαν εδώ που είμαστε τώρα. Η υπερβολική εμπιστοσύνη σε διάφορα σενάρια οδήγησε πολλές φορές σε σπασμωδικές κινήσεις ενθουσιασμού –ή και φόβου. Αυτή τη χρονιά, που κληρονομεί μια μεγάλη οικονομική, και πολιτική, κρίση είναι πιο ωφέλιμο να επιλέγουμε τον… αγνωστικισμό και να κοιτάμε την πραγματικότητα σφαιρικά, αποδεχόμενοι κάθε πιθανό σενάριο.
Σύμφωνα με ανάλογο δημοσίευμα των Financial Times, τρία είναι τα πιθανά σενάρια για το νέο έτος…

1) Άπνοια… Οι αγορές συνεχίζουν, όπως ακριβώς κινήθηκαν και το 2010, κυματίζοντας πάνω στην αστάθεια των μακροοικονομικών. Απρόοπτα ερεθίσματα από τις κυβερνήσεις και ανθεκτική ζήτηση από την Κίνα επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη, αργή και ακατάστατη ανάκαμψη από την κρίση. Τα εταιρικά και οικιακά θέματα, καθώς και η αδύναμη αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, πάντα υπό την απειλή της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, απομακρύνουν το όνειρο της βιώσιμης ανάπτυξης, της οποίας η υποψία ενισχύει τα κέρδη.
Πιθανότητες: 70%

2) Καταστροφή… Οι αγορές ομολόγων αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το αμερικανικό έλλειμμα και πυροδοτούν μια «υπαρξιακή κρίση» στη ζώνη του ευρώ. Με αναποτελεσματικές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης στο θέμα αντιστήριξης της πιστοληπτικής ικανότητας των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα βουτήξουν κυριολεκτικά σε επίπεδα της εποχής 2008-09. Η Κίνα «προσγειώνεται» δυναμικά.
Πιθανότητες: 20%

3) Ανάκαμψη… Οι καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακτά το χαμένο έδαφος, η Κίνα προχωρά γαλήνια και οι επενδυτές ρίχνονται στη δράση. Καθώς οι εταιρείες ξοδεύουν και πάλι, το ράλι των δεικτών διευρύνεται. Όλοι είναι ικανοποιημένοι εκτός από τους επενδυτές σε ομόλογα.
Πιθανότητες: 10%

Οι κρίσιμες μεταβλητές είναι η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ και η κινεζική οικονομία. Αν και οι δύο μείνουν έξω από το πρόβλημα, η καταστροφή φεύγει από το τραπέζι.
Ας ελπίσουμε όλοι για ένα 2011 καλύτερο από το 2010…
Καλή χρονιά!!!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]