Όργιο σεναρίων για την Ελλάδα
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και πάλι για την ελληνική οικονομία. Σε λίγες μόνο ημέρες εξανεμίστηκε το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί με κόπο το τελευταίο διάστημα, καθώς αιφνιδίως η χώρα ενεπλάκη σε μία ανεξέλεγκτη δίνη εκλογολογίας και σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αυτή τη φορά δεν ξεκίνησαν από κερδοσκόπους και κινδυνολογούντες ξένους επενδυτές αλλά σίγουρα υιοθετούνται με ευκολία από τις αγορές.
Ηδη από τη προηγούμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανησύχησε σφόδρα τις αγορές, καθώς ανοίγει θέμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Αυτό οδήγησε πολλούς επενδυτές να ενσωματώσουν πλέον πέραν του οικονομικού ρίσκου και το πολιτικό ρίσκο στην τιμολόγηση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που ώθησε τα spreads πάνω από τις 800 μονάδες βάσης (χθες στις 835 μ.β.) δεδομένου ότι πολλοί ρευστοποιούν τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.
Το θέμα των εκλογών ανησυχεί και την τρόικα, καθώς ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ θέλουν να δουν να ανοίγει στην Ελλάδα περίοδος πολιτικής ρευστότητας, που ασφαλώς θα θέσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης σε κίνδυνο.
Το κλίμα επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς άρχισαν να επανέρχονται σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σενάρια τα οποία τροφοδοτήθηκαν επαρκώς από τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ περί σχεδίου ελεγχόμενης πτώχευσης σε συνδυασμό με την ασάφεια που παρέμεινε σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Επιμήκυνση χρονικής αποπληρωμής
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια αυτά διαφοροποιούνται από το σχέδιο επιμήκυνσης του δανείου της βοήθειας που έχει λάβει η Ελλάδα και το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και ασφαλώς αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη. Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι το ΔΝΤ απορρίπτει την αναδιάρθρωση του χρέους και προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από 3 σε 8 χρόνια με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4% έως 0,7%. Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει και οι πλέον υψηλόβαθμοι Κοινοτικοί αξιωματούχοι, εκτιμώντας ότι τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε τεράστια ζημιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο της ευρωζώνης.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξή του στη «Real News», τόνισε πως τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία της χώρας και που επένδυαν στη χρεοκοπία μας. Εντονη συζήτηση προκάλεσαν πάντως οι θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα» μίλησε για αναδιάρθρωση χρέους, δηλώνοντας ότι «τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται».
Οπως διευκρινίστηκε όμως, ο κ. Πάγκαλος εννοούσε επιμήκυνση και όχι αναδιάρθρωση του χρέους. Στο θέμα της επιμήκυνσης του δανείου αναφέρθηκε χθες και η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία σε συνέντευξή της στο Channel 9 δήλωσε πως: «Θα είναι καλό να επιτύχουμε μία διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας. Κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη».
Ρουμπινί: "Η πτώχευση είναι θέμα χρόνου"
Θέμα ολίγου χρόνου ήταν να ανοίξει πάλι η διεθνής συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης και αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Πάντα πρόθυμος να υποστηρίξει το ενδεχόμενο αυτό, ο Αμερικανός οικονομολόγος κ. Ν. Ρουμπινί επανήλθε στο θέμα με συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Capital», όπου επισημαίνει ότι η πτώχευση είναι θέμα χρόνου εκτιμώντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μία πολύ καθαρή γλώσσα».
Ακόμη και αν οι Ελληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους, σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ, θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», τονίζει ο κ. Ρουμπινί.
«Daily Telegraph»: Λύση η ελεγχόμενη χρεοκοπία
Την ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», η οποία παράλληλα υπογραμμίζει την πρόταση Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει να μοιραστούν τα βάρη μιας πιθανής, μελλοντικής διάσωσης. «Τι σκέφτονταν οι επενδυτές όταν αγόραζαν ελληνικά δεκαετή ομόλογα στις 26 μονάδες βάσης πάνω από τα bunds το 2007;», αναρωτιέται σκωπτικά ο συντάκτης του άρθρου. «Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί για τα λάθη τους εδώ και πολύ καιρό... Η δυσωδία του ηθικού κινδύνου είναι αποκρουστική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρει πως μία ελεγχόμενη πτώχευση με τον τρόπο που γίνεται συνήθως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. «Δεν έχει νόημα να βάλουμε την Ελλάδα πιο βαθιά σε ένα φαύλο κύκλο χρέους αυξάνοντας το δημόσιο χρέος από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή της "διάσωσης" στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας», τονίζει.
«Το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα funds να μεταφέρουν περίπου 150 δισ. ευρώ υποχρεώσεων στις κυβερνήσεις της ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το ΔΝΤ. Οι Ελληνες πολίτες υφίστανται τον πλήρη πόνο της λιτότητας με ψευδείς δικαιολογίες, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της ελάφρυνσης του χρέους». «Είναι στην πραγματικότητα μία διάσωση για τους επενδυτές», υποστηρίζει ο συντάκτης, ενώ τονίζει πως η ελληνική Αριστερά το έχει κατανοήσει αυτό.
Moody΄s: Θα αποφευχθεί η χρεοκοπία
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν τη χρεοκοπία, καθώς οι εγχώριες τράπεζες έχουν ισχυρή καταθετική βάση και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, αναφέρει η Moody΄s, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι αν και οι τρεις αυτές οικονομίες είναι οι πιο αδύναμες στην ευρωζώνη, οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για ενδεχόμενη πτώχευση. Οπως πρόσθεσε ο κ. Daniel McGovern, υψηλόβαθμο στέλεχος της Moddy΄s, «για μία σειρά από αιτίες ο κίνδυνος πτώχευσης για ένα από τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη είναι πολύ μικρός».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η ανάλυση της Credit Suisse, η οποία απορρίπτει σενάριο πτώχευσης αλλά και αναδιάρθρωση για την Ελλάδα. Το default της Ελλάδας είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, ειδικά στο βραχυπρόθεσμο διάστημα και ακόμη και η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι απίθανη, τονίζει η Credit Suisse. Ο οίκος δίνει όλους τους λόγους, που κάνουν αυτά τα μαύρα σενάρια, που κυκλοφορούν πάλι έντονα τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα απίθανα και σημειώνει πως ακόμη και στην περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γίνει αναπόφευκτη, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επηρεαστούν τόσο αρνητικά όσο πολλοί φοβούνται και θα αντέξουν.
Οπως σημειώνει ο οίκος, βέβαια μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον, στο μακρινό μέλλον, η αναδιάρθρωση χρέους να κριθεί αναπόφευκτη. Εάν σημειωθεί μία ύφεση με διπλό πάτο ή μία αποτυχία ή ακόμη και άρνηση να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εφαρμογής, είτε από την κυβέρνηση είτε από τον λαό, αυτό θα προκαλούσε την αναδιάρθρωση, παρά τους πολλούς λόγους που το κάνουν και δύσκολο και ακριβό και πολιτικά μη επιθυμητό τόσο από την κυβέρνηση της εν λόγω χώρας όσο και από την ΕΕ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...