SOS εκπέμπει το λιμενικό για την φύλαξη των συνόρων
Σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται στο Λιμενικό Σώμα το οποίο αδυνατεί να ελέγξει τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που περνούν καθημερινά τα σύνορα της χώρας μας μέσω θαλάσσης.
Τα μέσα που χρησιμοποιούν στο Λ.Σ. είναι απαρχαιωμένα, ενώ, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές στον «Έ», δεν «υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός ώστε οι άνθρωποι που ελέγχουν τα σύνορά μας να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για το έργο τους».
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Λ.Σ. επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως «δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη διάσωση και τoν έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων».
Το αποτέλεσμα; Το επιχειρησιακό προσωπικό που ασχολείται με τη διάσωση φοβάται για ασθένειες και μολύνσεις όταν έρχεται σε επαφή με λαθρομετανάστες. «Είναι λογικό», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΛΠΣ, κ. Δριβάκος, «μερικοί λαθρομετανάστες να έρχονται από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σε αυτές είναι εκτεθειμένοι πολλοί άνδρες του Λιμενικού Σώματος».
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εκπαίδευση
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Λιμενικό Σώμα δεν περιορίζεται μόνο στην έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού. Επεκτείνεται και στην έλλειψη ορθής εκπαίδευσης και προσωπικού, το οποίο δεν είναι επαρκές για να φυλάξει την τεράστια έκταση των θαλάσσιων συνόρων μας.
«Πώς γίνεται 1.000 άτομα να μπορέσουν καθημερινά να ελέγξουν τους λαθρομετανάστες και όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας,» αναρωτιούνται οι συνδικαλιστές και απευθύνουν έκκληση μέσω του «Ε» στο αρμόδιο υπουργείο να «προσλάβει επιτέλους και άλλους στο Λιμενικό Σώμα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».
Το επιχειρησιακό προσωπικό περιορίζεται σε πλοιάρχους, ειδικότητες σκαφών, μηχανικούς και άνδρες του Λ.Σ., οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν τρεις βάρδιες τη μέρα για να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που επιτελούν.
«Πώς να μπορέσουμε να φυλάξουμε τα σύνορα όταν οι ίδιοι άνθρωποι αναγκάζονται να δουλεύουν δώδεκα ή δεκατρείς ώρες την ημέρα;» αναρωτιούνται οι λιμενικοί.
Και η εκπαίδευση των ανθρώπων που καθημερινά αντιμετωπίζουν τις στρατιές των λαθρομεταναστών είναι ελλιπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπαίδευση είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.
Το Λιμενικό Σώμα ζητά εδώ και καιρό διά βίου εκπαίδευση όσων εργάζονται στο Λιμενικό Σώμα, όμως «μιλάμε σε όσους απαξιώνουν μέρα με την μέρα το Λ.Σ.».
Η εκπαίδευση παρέχεται μέσα από σχολές λιμενοφυλάκων και αξιωματικών, και τα μαθήματα που παραδίδονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στον επιχειρησιακό τομέα του Λ.Σ.
Η αλήθεια με αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 250 μετανάστες περνούν καθημερινά τα σύνορα της χώρας μας από τη θάλασσα, δηλαδή 7.500 το μήνα κατά μέσο όρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 συνελήφθησαν πάνω από 15.000 λαθρομετανάστες, που προσπάθησαν να έρθουν στη χώρα μας από τη θάλασσα.
Μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2010, ο αριθμός αυτός είχε περιοριστεί στους 4.600 λαθρομετανάστες, γεγονός που επιβεβαιώνει πως χρόνο με το χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει και η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων δυσχεραίνεται.
Σε αυτό βέβαια υπάρχει και αντίλογος που συνδέεται με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Δηλαδή δεν λείπουν αυτοί που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα προορισμού για τους λαθρομετανάστες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της αδυναμίας εύρεσης εργασίας.
Όμως και αυτό έχει τον αντίλογό του, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η χώρα μας ούτως ή άλλως ήταν προσωρινής… διαμονής για τους λαθρομετανάστες, αφού οι περισσότεροι τη χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια σαν το διάδρομο που θα τους οδηγήσει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...