Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζαμάν: Συνεχής βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας συνεχώς βελτιώνονται, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο χώρες. Ωστόσο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν τους δύο γείτονες να είναι κοντά σε οριστική λύση στις χρόνιες αντιδικίες τους για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Μετά από συνομιλίες με τον 'Ελληνα υφυπουργό εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, που βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα για μια κοινή (ελληνοτουρκική) συνάντηση επιτροπών για οικονομικά θέματα, ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την ένταξη της στην ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς δήλωσε: "Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που δεν μπορεί να επιλυθεί. Με αμοιβαίες καλές προθέσεις, ειλικρίνεια και θάρρος, θα επιλύσουμε χωρίς δυσκολίες τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο, την Κύπρο, τη Σχολή της Χάλκης και την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα".
Ο Μπαγκίς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Παπανδρέου, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην επίλυση όλων των διμερών αντιδικιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, πλην όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες. "Η έκβαση αυτών των συναντήσεων θα γίνει γνωστή στο κοινό την κατάλληλη ώρα. Πάντως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπήρξε βελτίωση", δήλωσε...
Με τη δήλωση αυτή απάντησε ο Μπαγκίς σε ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης,σύμφωνα με τα οποία οι δύο γείτονες δεν απέχουν πολύ από την οριστική λύση στις έριδες που αφορούν στο Αιγαίο, οι οποίες έφεραν τις δύο γειτονικές χώρες στα πρόθυρα πολέμου τρεις φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη αυτή του 1996, όταν αντιδίκησαν για μια ακατοίκητη βραχονησίδα.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν σημειώσει θεαματική βελτίωση την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές συμμετείχαν σε διαβουλευτικές συνομιλίες που στόχο είχαν την επίλυση διαφωνιών που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Ωστόσο, παρά το θετικό πολιτικό κλίμα, δεν έχει αναφερθεί καμμία σημαντική πρόοδος μέχρι στιγμής.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία προτίθεται να θέσει τέλος στην πρακτική των υπερπτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο. συναντήθηκε για δυόμιση ώρες με τον Παπανδρέου, στα πλαίσια συνόδου για την κλιματική αλλαγή. Ενώ έκανε εκείνες τις δηλώσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ, μέλη του οποίου είναι και οι δύο χώρες, θα μπορούσε να αναλάβει την επίβλεψη των υπερπτήσεων. Κανένας από τους δύο ηγέτες, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις έριδες για το Αιγαίο αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών τους.
Παρ' όλα αυτά, δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Άγκυρα και η Αθήνα έχουν φθάσει σε συμφωνία επί της αρχής όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης των διαφορών τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το πιο πιθανό σενάριο θέλει την Τουρκία να αναιρεί τις αντιρρήσεις της ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από μέρους της Ελλάδας, αλλά αυτή η επέκταση να ισχύει αποκλειστικά για τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι για αυτές των ελληνικών νησιών. Στην πράξη, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Ελλάδα κατοχυρώνει τον έλεγχο λιγότερου από 80% του Αιγαίου, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Καθημερινή.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Ερντογάν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. "Θα θέλαμε να αποφύγουμε να κάνουμε οποιδήποτε σχόλιο που να αφορά μη επίσημες δηλώσεις πάνω σε αυτό το θέμα", δήλωσε ο Κουβέλης στην Άγκυρα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόοδο που αφορά στο ζήτημα του Αιγαίου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. "Οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν εντατικοποιήσει την συνεργασία και τις επαφές τους με σκοπό την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν στο Αιγαίο κατά τον καλύτερο και τρόπο και οριστικά".
Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιδικία για τα όρια των χωρικών υδάτων τους και τον εναέριο χώρο τους στο Αιγαίο λόγω της ιδιότυπης γεωγραφίας του Αιγαίου πελάγους, όπου κάποια ελληνικά νησιά βρίσκονται σε συστοιχία κατά μήκος των δυτικών ακτών της Τουρκίας. Το 1995, το τουρκικό κοινοβούλιο διακήρυξε ότι οποιαδήποτε μονομερής απόπειρα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια θα ισοδυναμεί με casus belli, δηλαδή με αιτία για την κήρυξη πολέμου. Εκτός από την αντιδικία σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, οι δύο χώρες διαφωνούν και για τα όρια του εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα διεκδικεί 10 ναυτικά μίλια εθνικού εναέριου χώρου, ενώ η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο 6 μίλια, διότι η διεθνής νομοθεσία ορίζει ότι ο εναέριος χώρος εκτείνεται πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές μιάς χώρας καθώς και πάνω από τα χωρικά της ύδατα. Τον περασμένο Μάιο, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα από το 2004, οι δύο χώρες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις και υπέγραψαν 21 διμερείς συμφωνίες που αφορούν θέματα τουριστικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος.
Πηγή: Εφ. "Ζαμάν"

Την μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου επιλεμήθηκε η μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τους πιανουμε των Γιουνανων τον κωλο συνεχεια και μας λενε κι ευχαριστω! Αυτο θα πει σχεσεις καλης γειτονιας. Οποτε γουσταρουμε θα τους ριξουμε και κανεναν πο@τσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]