Περιουσίες στο σφυρί, ακόμη και με απόφαση αναστολής!
Τέσσερις μεγάλες ανατροπές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών και τελωνειακών διαφορών με το δημόσιο, που απειλούν να θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δικαστικούς, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών
Οι αλλαγές που θα ενταχθούν στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιβάλλουν στους δικαστές πιο ταχείς ρυθμούς εκδίκασης των υποθέσεων, μεγαλύτερη διείσδυση στην ουσία κάθε υπόθεσης ακόμα και στο πολύ αρχικό της στάδιο ή για τυπικά ζητήματα, ακόμα όμως περιορίζει δραστικά και το εύρος των εξουσιών τους, σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις –που αποτελούν από μόνες τους το 40% των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια!
Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που το Κράτος μειώνει δραστικά τις αποδοχές των λειτουργών της δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα οι διατάξεις-φωτιά για φορολογουμένους και δικαστικούς που εισάγει η κυβέρνηση προβλέπουν ότι:
- η προσωρινή διαταγή που χορηγείται από το δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες οριοθετείται χρονικά. Αν ο δικαστής χορηγήσει προσωρινή διαταγή, αυτή θα έχει ισχύ για τριάντα (30) ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συζητηθεί η αίτηση αναστολής, διαφορετικά η προσωρινή διαταγή παύει να ισχύει. Αν συζητηθεί μέσα στις 30 ημέρες η αίτηση αναστολής, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί επίσης μέσα σε μόλις τριάντα (30) ημέρες.
- οριοθετείται η εξουσία του δικαστηρίου όταν δικάζει αναστολή με αντικείμενο φορολογική υπόθεση. Παύει η γενική και αόριστη αναστολή εκτέλεσης ολόκληρης της πράξης της φορολογικής αρχής, με την οποία αδρανοποιούνται με δικαστική απόφαση οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, εφ’ όλης της περιουσίας του φορολογούμενου. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί θα επιβάλλεται πλέον να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να εισπράξουν την οφειλή, επιβάλλοντας αναγκαστικά μέτρα στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (με εξαίρεση εκείνο ή εκείνα για τα οποία το δικαστήριο έκρινε ότι θα συνιστούσε ανεπανόρθωτη βλάβη κάτι τέτοιο).
- καταργούνται οι απανωτές προσφυγές για φορολογικές και τελωνειακές διαφορές. Διαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται μόνον αναίρεση.
- Διαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, από το Διοικητικό Εφετείο. Επιτρέπεται μόνο η αναίρεση.
- "μπαίνει φρένο" στη δυνατότητα του δικαστή να ακυρώνει πράξεις των φορολογικών αρχών, για τυπικές και ανούσιες πλημμέλειες. Το Δικαστήριο, πριν ακυρώσει την πράξη για τυπική πλημμέλεια ή για έλλειψη τύπου της διαδικασίας ή για συγκεκριμένη παράλειψη, θα εξετάζει αν ο φορολογούμενος έπαθε κάποια βλάβη από την παράλειψη, και αν η βλάβη που έπαθε μπορεί να επανορθωθεί, μόνο με την ακύρωσή της και την επανάληψη της διαδικασίας. Αφού κρίνει επ’ αυτών, μόνο εάν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, η πράξη της φορολογικής αρχής τελικώς θα ακυρώνεται. Αλλιώς το ίδιο δικαστήριο θα δικάζει και στην ουσία της την προσφυγή.
Φορολογική αρχή και φορολογούμενος θα πρέπει να τερματίζουν σε ανεκτό χρόνο τη διαφορά τους, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αποτελεσματική είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...