Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνέντευξη Παπανδρέου στην El Pais: “Οι ευθύνες βρίσκονται πάνω από όλα, στην Ελλάδα”

  • Από ποιούς και γιατί ζητάει χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου;
  • Πώς μπορεί να φορτώνει ευθύνες στους έλληνες πολίτες, αυτός που υπήρξε υπουργός σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις και συνυπέγραψε όλα τα αίσχη που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα;
“Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να δεχθεί κάποια ερώτηση, είπε κάτι που σπάνια ακούγεται από στόμα πολιτικού. “Οι ευθύνες βρίσκονται πάνω από όλα, στην Ελλάδα”. Με την πρόταση αυτή ξεκινάει το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας “El Pais” που φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ένα μεγάλο μέρος της οποίας μεταφράστηκε και παρουσιάζεται σήμερα.
H εφημερίδα αναρωτιέται “αν η Δημοκρατία η ίδια είναι εκείνη που αστόχησε, με άλλα λόγια αν αυτη η κρίση είναι πρώτα πολιτική και μετά οικονομική. Λίγοι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται σε θέση να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε αυτα τα ερωτήματα”, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας και καταλήγει λέγοντας: “Στο τέλος οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν”.
Το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν έρθει τόσο άσχημα, σας ρωτώ, είναι μια απόδειξη ότι η Δημοκρατία έχει αστοχήσει;
Όχι μόνο στην Ελλάδα. Γιατί συνέβη στην Ελλάδα αλλά συνέβη και στην Γουώλ Στρητ. Η έλλειψη διαφάνειας, οι δυνάμεις της αγοράς χωρίς έλεγχο. Και εγώ θα έλεγα ότι όχι μόνο οι δυνάμεις της αγοράς αλλά και συγκεκριμένοι παράγοντες μέσα στο οικονομικό σύστημα χρησιμοποίησαν τις αγορές, χρησιμοποίησαν οικονομικές καινοτομίες και υπήρξαν πολιτικοί που έκαναν λόμπι για να εμποδίσουν τους αναγκαίους ελέγχους. Τράπεζες αρκετά μεγάλες για να πτωχεύσουν, επενδυτικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες με στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κλπ... Kαι αυτό έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Είναι η κερδοσκοπία, αυτή η έλλειψη διαφάνειας. Αυτά τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων ήταν μια αστοχία της Δημοκρατίας, των δικών μας δημοκρατικών Αρχών, χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς γενικά, αλλά και από πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα που ήθελαν να αυξήσουν τα οφέλη τους και την δύναμη τους.
Και στην Ελλάδα;
Το ίδιο συνέβη στην Ελλάδα. Είχαμε μια κυβέρνηση πριν, συντηρητική, που ήταν όμηρη από πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και η οποία διαχειρίστηκε πολύ άσχημα την οικονομία βοηθώντας στην πραγματικότητα πολύ λίγο κόσμο. Εμείς ξέραμε ότι έπρεπε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα. Να κόψουμε την γραφειοκρατία, έναν δημόσιο τομέα ιδιαίτερα μεγάλο, όχι γιατί χρησίμευε στην βοήθεια προς την κοινωνία, την υγεία και την παιδεία αλλά γιατί ήταν σε μεγάλο βαθμό πελατειακός. Υπήρχαν πολιτικά οφέλη, μεγάλες μειώσεις φόρων για τους πλούσιους, φοροδιαφυγή, και διαφθορά. Ο συνδιασμός όλων αυτών είχε ως απποτέλεσμα το σύστημα, το οικονομικό σύστημα να μην είναι βιώσιμο. Το Ινστιτόυτο Μπρούκλιν βεβαιώνει ότι αν μειώναμε την έλλειψη διαφάνειας και ένα ποσοστό της διαφθοράς αυτό θα μπορούσε να φέρει μέχρι και ένα 8% του ΑΕΠ μας, 20 δις για την Ελλάδα. Ένα 8% είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Έτσι, αυτό το οποίο συζητάμε εδώ είναι μια κακοδιαχείριση, προφανώς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά στο τέλος οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν.
Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις αγορές, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νέος μηχανισμός που δημιουργήθηκε βρίσκονται εδώ για να παρεμβαίνουν στις αγορές και να τους πουν: “Σταματήστε!”.
Και οι δικές μας αγορές; Γιατί όταν οι πολιτικοί κατηγορούν τις αγορές δεν θα έπρεπε ίσως να αναγνωρίσουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή χρειάζονται χρήματα, και πολλοί από αυτούς τους επενδυτές κρίνουν περισσότερο επίφοβο να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα από ότι στη Γερμανία για παράδειγμα.
Δυο οριοθετήσεις σε αυτά. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις οικονομίες μας. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν έχουμε ένα πρόγραμμα για να εφαρμόσουμε χρειαζόμαστε στήριξη για να μην μένουν οι αγορές ανεξέλεγκτες και να μην κερδοσκοπούν. Η Ισπανία ή η Πορτογαλία δεν ήταν σε τόσο άσχημη θέση, αλλά έγιναν θύματα αυτής της υστερίας. Όταν παρουσιάζουμε τα δικά μας αποτελέσματα με τρόπο διαφανή, οι αγορές που είχαν μεγάλο φόβο για ότι συνέβη το 2008, αντέδρασαν με έναν τρόπο πολύ βίαιο. Κάναμε τρία πακέτα. Και κάθε φορά οι αγορές άρχιζαν να ηρεμούν και μετά επανέρχονταν. Και πιστεύω ότι οφείλεται σε δυο λόγους. Ο ένας είναι ο φόβος. Ήταν σαν ένα κοπάδι από μπούφαλους. Που κάθονται ήσυχα και ξαφνικά τρομοκρατούνται και φεύγουν πανικόβλητοι. Παίρναμε μέτρα και ηρεμούσαν για ένα διάστημα.
Επίσης είχαμε και κερδοσκόπους που βρίσκονταν έξω από τις αγορές που έκαναν φασαρία έξω από το κοπάδι για να υπάρξει και άλλη πανικόβλητη φυγή. Για να κατανοήσουμε την ελληνική οικονομική κρίση πρέπει να την τοποθετήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Από την πρώτη φάση της κρίσης, εγώ ο ίδιος και άλλοι ηγέτες σημειώναμε την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα με έναν τρόπο επείγοντα για να ρυθμίσουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε έγκαιρα.. Το αποτέλεσμα ήταν οι κερδοσκόποι να αποφασίσουν να χτυπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ώς πρώτο στόχο την Ελλάδα. Η Ελλάδα εξέλεξε μια νέα κυβέρνηση. Η προηγούμενη, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είχε αφήσει την οικονομία σε μια κατάσταση θλιβερή και είχε σχεδόν διπλασιάσει το δημόσιο χρέος σε πέντε χρόνια. Τώρα δεν αρκεί μια χώρα να επιβάλει μέτρα λιτότητας. Χρειάζεται επίσης μια υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Κεντρική Τράπεζα, και ασφαλώς η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει το ΔΝΤ.
Έχουμε πάρει κάποια μέτρα πολύ σκληρά. Αν είχαμε χρόνο και οι αγορές δεν μας είχαν πιέσει αυτά τα μέτρα θα έμπαιναν σε ισχύ και θα βλέπαμε τα αποτελέσματα σε ένα ή δυο χρόνια. Θα ήταν αποτελέσματα δραστικά που θα ωφελούσαν την οικονομία. Αλλά δεν είχαμε αυτον τον χρόνο, και έτσι αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτά τα επείγοντα μέτρα λόγω της πίεσης των αγορών και για να δείξουμε ότι είμαστε αποφασιστικοί.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]