Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει στη Μαύρη θάλασσα; Γιατί συγκεντρώνεται δυτικός στρατός;

  • Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν τη στρατιωτική ενίσχυσή τους στη Μαύρη θάλασσα... Τι συμβαίνει;
Στην μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή και κυρίως από το 2001 το Πεντάγωνο μετατοπίζει συνεχώς την έμφαση, και κινεί στρατεύματα και εξοπλισμό, από βάσεις στη Γερμανία και την Ιταλία προς την Ανατολική Ευρώπη κινούμενο στα ανατολικά και τα νότια.
Αυτή η διαδικασία είχε προηγηθεί και συμπληρώθηκε από την απορρόφηση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ, το 1999. Σε μία από τις πρώτες χώρες στην κατηγορία αυτή, την Πολωνία, ένα αρχικό τμήμα από μια μονάδα που θα περιλαμβάνει πάνω από 100 αμερικανούς στρατιώτες έφθασε στην πόλη της Morag αυτήν την εβδομάδα, περίπου 35 μίλια από το έδαφος της Ρωσίας, ως τμήμα μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και της χώρας υποδοχής, που επικυρώθηκε τον περασμένο Φεβρουαρίου.
Επίσης, τον Φεβρουάριο, οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν μια χερσαία εκδοχή του αντιβαλλιστικού Standard Missile-3, στην επικράτειά τους.
Ο έκτος Στόλος των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Ιταλία, έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα με αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, με επισκέψεις και διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με το πολεμικό ναυτικό της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας.
Το περασμένο φθινόπωρο, αποκαλύφθηκε ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δαπανήσει 110 εκατομμύρια δολάρια δολάρια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό μιας βάσης στη Βουλγαρία και μιας άλλης στη Ρουμανία, δύο από τις επτά που απόκτησε πρόσφατα στις δυο αυτές χώρες.
Οι αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες βάσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχουν χρησιμοποιηθεί για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και, αν και δεν αναγνωρίζεται δημοσίως, χωρίς αμφιβολία για τον εξοπλισμό της Γεωργίας, πριν, κατά και μετά τον πολέμο των πέντε ημερών με τη Ρωσία τον Αύγουστο του 2008.
Η Joint Task Force-East του Πενταγώνου, έχει επίσημα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Mihail Kogalniceanu, στη Ρουμανία, αλλά και κάνει τακτική χρήση του πεδίου ασκήσεων Babadag του ρουμανικού στρατού και του Novo Selo, στη Βουλγαρία, το τελευταίο κοντά στη στρατηγική Αεροπορική Βάση Bezmer και της πόλης λιμάνι του Μπουργκάς (Μπουργκάς)της Μαύρης Θάλασσας.
Το περασμένο έτος η Joint Task Force-East πραγματοποίησε μια σειρά ασκήσεις με την βουλγαρική και τη ρουμανική ομολόγους της από 7 Αυγ-24 Οκτ. Ο άμεσος στόχος των ασκήσεων ήταν για το "downrange" των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αλλά η μακρά και εκτεταμένη φύση των χειρισμών απέδειξε τις πιο μακροπρόθεσμες και πιο μακρόπνοες προθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Οι τελευταίες έχουν επίσης δωρεάν χρήση των στρατιωτικών βάσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας .
Δύο μοίρες από τον 2ο Stryker Σύνταγμα Ιππικού ήταν μεταξύ των 2.000 αμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν σε περσινές κοινές ασκήσεις με τις δύο χώρες.
Ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ , επισκέφθηκε τη Ρουμανία στις 27 Απριλίου και στις 28, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας και τον υπουργό Άμυνας. Τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ και ο πόλεμος της στο Αφγανιστάν, αλλά σίγουρα έθιξαν επίσης το θέμα της τοποθέτησης των αντιβαλλιστικών πυράυλων των ΗΠΑ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε στη Ρουμανία στις 6 Μαΐου και 7, συνάντηση με τον πρόεδρο, τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή. Η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Πέντε ημέρες αφότου ο Rasmussen αποχώρησε από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ένας γύρος τεχνικών συνομιλιων ΗΠΑ και Ρουμανίας για την ένταξη της Ρουμανίας στο ευρωπαϊκό συστήμα πυραυλικής άμυνας, πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι" μια μέρα νωρίτερα, 11 Μαΐου. [1]
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έφθασε στη γειτονική Βουλγαρία στις 20 Μαΐου για παρόμοιες συζητήσεις. Στον τοπικό τύπο ανακοινώνεται εκ των προτέρων ότι «Η κατασκευή ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και η προσχώρηση της Βουλγαρίας σε αυτό, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις του βουλγαρικού στρατού και τη νέα στρατηγική αντίληψη του NATO - αυτά θα είναι μερικά από τα θέματα που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν πρόκειται να συζητήσει με τους Βούλγαρους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Σόφια, ξεκινώντας την Πέμπτη, 20 Μαΐου". [2]
Στην πραγματικότητα, ενώ βρίσκονταν στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο Rasmussen συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρος της χώρας και τον υπουργό άμυνας και, σύμφωνα με μια βουλγαρική πηγή ειδήσεων, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν «η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην περιοχή, σύμφωνα με τα σχέδια των Βρυξελλών για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών μονάδων στη Βουλγαρία και οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία» το Νοέμβριο. [3]
Ο Rasmussen επανέλαβε το αίτημα ενσωμάτωσης όλων των Βαλκανικών εθνών στο ΝΑΤΟ, η οποία θα υπαγορεύει και την ένταξη της Βοσνίας, της Σερβίας, των Σκοπίων, του Μαυροβούνιου και του Κοσσυφοπέδιου. (Όπως το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει το τελευταίο ως ανεξάρτητο κράτος.)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ, μίλησε μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και συνέδεσε τη συλλογική στρατιωτική βοήθεια του ΒορείοΑτλαντικού μπλοκ συνδρομής με την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων και αντι-ρωσικών έργων διαμετακόμισης ενέργειας. Επεσήμανε ειδικά »τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας, ως μέρος του άρθρου 5 κατά των νέων απειλών» και «την ένταξη της ενεργειακής ασφάλειας σε καίρια ζητήματα ασφάλειας". [4]
Στις 14 Μαΐου ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Giampaolo Di Paola είχε στη Ρουμανία συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Γκάμπριελ Οπρέα, και «τα σημερινά στάδια της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής δράσης στο Αφγανιστάν και η συμμετοχή της Ρουμανίας σε συμμαχικές αποστολές ήταν τα κύρια θέματα" στη σύσκεψη. Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, δήλωσε, «η άμεση ανταπόκριση της Ρουμανίας στην πρόταση για την εγκατάσταση στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της είναι μια επιβεβαίωση της ευθύνης σύμφωνα με την οποία η Ρουμανία προσεγγίζει τα εθνικά, νοτιοανατολικά ευρωπαικά και νατοικά θέματα ασφάλειας". [5]
Το έθνος, το οποίο έχασε έναν ακόμα στρατιώτη στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε πρόσφατα σχέδια για την ανάπτυξη 600 ακόμη στρατιωτών για τον πόλεμο της Νότιας Ασίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.800.
Στις 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, το Black Sea Rotational Force 2010, τρίμηνη σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις από την αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu της Ρουμανίας.
Αρκετές ημέρες πριν από "πάνω από 100 πεζοναύτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες πάτησαν στο έδαφος της Ρουμανίας και έγραψαν ιστορία ως η πρώτη Security Cooperation Marine Air-Ground Task Force στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
«Οι πεζοναύτες αναπτύχθηκαν για την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με κράτη της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και του Καυκάσου..." [6]
Οι ασκήσεις Black Sea Rotational Force 2010, διεξάγονται στο ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας στην Κονστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα και την Tulcea, επίσης, στη Μαύρη Θάλασσα και κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία, και περιλαμβάνουν πάνω από 300 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη χώρα υποδοχής, την Ουκρανία και τα Σκόπια.
Η εγκατάσταση του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ είναι "η πρώτη του είδους της για τους πεζοναύτες των ΗΠΑ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας". [7]
Ο διοικητής της Black Sea Rotational Force Security Cooperation Marine Air-Ground Task Force (MAGTF), Αντισυνταγματάρχης Tom Gordon, μίλησε στην εναρκτήρια τελετή στο Αεροδρομίο Mihail Kogalniceanu. Τα σχόλιά του περιλαμβάνουν τα εξής: "Η αποστολή μας τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι να διεξάγουμε πολυμερείς δραστηριότητες συνεργασίας για την ασφάλεια με έθνη εταίρους της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και του Καυκάσου, προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογική επαγγελματική στρατιωτική ικανότητά μας, να προαχθεί η περιφερειακή σταθερότητα, και να οικοδομήσουμε σταθερές σχέσεις με κράτη-εταίρους μας. Ως MAGTF ταυτόχρονα θα συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες με τον Ρουμάνικο στρατό ξηράς, το Ναυτικό, την αεροπορία, καθώς και τις Ειδικές Δυνάμεις σε ολόκληρη την ανάπτυξη μας".
Ένας Ρουμάνος αξιωματικός είπε: "Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να γνωρίσουμε τους πεζοναύτες. Περιμένω από τους άνδρες μου να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με την Αμερική στο Αφγανιστάν". [8]
Εκ των προτέρων, το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ κίνησε στρατιωτικά οχήματα από μια βάση του στην Νορβηγία.
«Το Σώμα των Πεζοναυτών και η Νορβηγία έχουν αναπτύξει μια μοναδική σχέση για την αποθήκευση και τη φροντίδα εξοπλισμού και προμηθειών. Η μέθοδος αποθήκευσης για την υποστήριξη της MAGTF είναι μια σειρά έξι σπηλαίων στην περιοχή Trondheim της κεντρικής Νορβηγίας".
Για να δείξει τόσο το εύρος των στρατιωτικών δικτύων που εκτείνονται από τα παλαια στα νέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι τελικός προορισμός, μια ιστοσελίδα των πεζοναυτών παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες:
"Η Νορβηγία στηρίζει το πρόγραμματος προ-εγκατάστασης των πεζοναυτών και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του εσωτερικού σχεδίου άμυνας της ναυτικής αυτής χώρας. Με βαθιά λιμάνια σε άμεση γειτνίαση με τις σπηλιές αποθήκευσης, ο εξοπλισμός μπορεί γρήγορα να φορτωθεί στα πλοία για την αποστολή σε απειλούμενες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής. Αυτή η ικανότητα αποδεικνύεται από την προμήθεια του εξοπλισμού και πυρομαχικών για την υποστήριξη της Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Ιράκ". [9]
Αμερικανοί πεζοναύτες θα είναι απασχολημένοι "εργαζόμενοι στην Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκανια και τον Καυκάσο" για να "οικοδομήσουν σταθερές συμπράξεις και να ενίσχυσουν την ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων των συμμαχικών χωρών" μέχρι το τέλος του Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ, των σχεδόν εννέα χρονών πολέμου του Αφγανιστάν - η επίθεση εναντίον της επαρχίας Κανταχάρ - θα είναι σε εξέλιξη.
Λίγο πριν από τις προαναφερθείσες ασκήσεις, προσωπικό της πολεμικής αερποπορίας των ΗΠΑ, στάλθηκε από την Αεροπορική Βάση Ramstein στη Γερμανία, στη Ρουμανία για την Επιχείρηση Carpathian Summer 2010, μια άσκηση αεροπορικής ιατρικής εκκένωσης. "Που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Οτοπένι, κοντά στο Βουκουρέστι, η Operation Carpathian Summer 2010 σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την εταιρική σχέση μεταξύ των Αμερικανικών και Ρουμανικών αεροπορικών δυνάμεων, ενώ ανεβασε την ικανότητά συνεργασίας.
"Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αεροπόροι συνεργαζονται με Ρουμάνους, η 86η AES [Aeromedical Evacuation Squadron] ποτέ στο παρελθόν δε συμμετείχε σε εκπαίδευση, με τους Ρουμάνους συναδέλφους τους". [10]
Ταυτόχρονα, ρουμανικά στρατεύματα συναντήθηκαν με τους συναδέλφους από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο του Joint Multinational Readiness Center στο Hohenfels της Γερμανίας συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους στρατιώτες του Αφγανικού Εθνικού Στρατού.
Στις 19 Μαΐου, το περιοδικό Stars and Stripes, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι «Η ταχεία επέκταση των χωρίς πλήρωμα αεροσκαφών του Στρατού οδήγησε την υπηρεσία στο να ξεκινήσει να προσφέρει αρχική κατάρτιση στην Ευρώπη, αντί για την αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ για εκπαίδευση..." Μεταξύ των drones που θα να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση είναι οι Extended-Range Multi-Purpose MQ-1C Warrior», οι οποίοι μπορούν να πετάξουν για περισσότερο από 20 ώρες και να εξαπολύσουν βλήματα αέρος-εδάφους", και το RQ-11 Raven μικρής κατηγορίας επανδρωμένο εναέριο οχήμα που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τους σύμμαχους του ΝΑΤΟ.
Η πηγή ειδήσεων πρόσθεσε ότι "το πρόγραμμα εκπαίδευσης τον επόμενο μήνα στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwohr, θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά, αρχική κατάρτιση χειριστών για τα Raven UAS [μη-επανδρωμένα αεροσκάφη] στην Ευρώπη.
"Ο στρατός εξετάζει να φέρει Raven στη Ρουμανία και, ενδεχομένως, τη Βουλγαρία, και προσπαθεί το ίδιο στην Ιταλία για αεροσκάφη χωρίς πλήρωμα της 173ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχία του". [11]
Από 12 έως 16 Απρ μια αμερικανική αεροπορική ομάδα της Αεροπορικής Βάσης Aviano, στην Ιταλία, "σε μια προσπάθεια για τη βελτίωση μιας ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής σχέσης», παρείχε εκπαίδευση συντήρησης αεροσκαφών στις βουλγαρικές και ρουμανικές αεροπορικές δυνάμεις. [12]
Στις 18 Μαΐου, 200 άνδρες της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και δέκα μαχητικά πολλαπλού ρόλου F-15, πρωτοστάτησαν της άσκησης Operation Sentry Gold στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo, στη Βουλγαρία. "Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στην Αεροπορία των ΗΠΑ και τη βουλγαρική πολεμική αεροπορία την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να αυξήσουν την αντίστοιχη διαλειτουργικότητά τους στο ΝΑΤΟ."
Ο αμερικανικός διοικητής της άσκησης, τόνισε ότι η βουλγαρική δύναμη του αέρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ρωσικά MiG-21s και MiG-29, λέγοντας: «Προσομοιώνουμε την καταπολέμηση των Μιγκ όλη την ώρα. Η παρουσία μας εδώ μας επιτρέπει να τα δούμε πραγματικά στη δράση".
Ένας Βούλγαρος αξιωματικός είπε για την άσκηση, "η Sentry Gold αυξάνει το ρεαλισμό της μαχητικής εκπαίδευσης μας. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς μάχεται μια μονάδα με δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη ιστορία μάχης", και πρόσθεσε,« Το να εκπαιδευόμαστε μαζί με τις Αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και από τους πιλότους των ΗΠΑ μας, μας φέρνει πιο κοντά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. "[13]
Όπως προαναφέρθηκε, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Rasmussen, έφτασε στην βουλγαρική πρωτεύουσα στις 20 Μαΐου. Ο υπουργός Άμυνας Anyu Angelov, Πέντε μέρες νωρίτερα, διαβεβαίωσε ότι "Εμείς θα υποβάλουμε αίτηση για να ενταχθούμε στην κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν στη Σόφια..." [14]
Ο επικεφαλής της βουλγαρικής άμυνας είπε επίσης ότι το υπουργείο του θα κατανείμει κεφάλαια για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος του έθνους και ότι "οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί να συγχρηματοδοτήσουν την πρωτοβουλία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διαθέσει 7,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της αεροπορικής βάσης Graf Ignatievo." [15]
Στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, οι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Γεωργίας συναντήθηκαν με τους μόνιμους αντιπροσώπους των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Γεωργίας (που δημιουργήθηκε το μήνα μετά τον πόλεμο της Γεωργίας με τη Ρωσία το 2008) στις 5 Μαΐου. Μια εβδομάδα αργότερα ο αξιωματούχος-σύνδεσμος του ΝΑΤΟ στο Νότιο Καύκασο, Zbigniew Ribatski, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός συνασπισμός θα ανοίξει γραφείο αντιπροσώπου στη Γεωργία αυτό το καλοκαίρι.
Στις 14 Μαΐου ο Γεωργιανός Τύπος ανέφερε την έναρξη μιας χρηματοδοτούμενης από τις ΗΠΑ στρατιωτική εγκατάστασης προσομοίωσης-εκπαίδευσης στη χώρα: "Το Κέντρο προσομοίωσης-Εκπαίδευσης έχει δημιουργηθεί μέσω του πλαισίου συνεργασίας των ΗΠΑ-Γεωργίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας, προσέφερε το Κέντρο με το σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και να αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα κατάρτισης για αυτό. "[16] Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Bass και στρατιωτικοί ακόλουθοι χωρών του ΝΑΤΟ.
Ακόμα και η Ουκρανία του νέου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς παραμένει εντός των σχεδίων του ΝΑΤΟ για τη Μαύρη Θάλασσα. Η απαγόρευση ενάντια στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων για ασκήσεις στη χώρα, που τέθηκαν σε ισχύ από την πρώην αντιπολίτευση εναντίον του φιλοαμερικανού προκάτοχόυ του Γιανούκοβιτς, Βίκτωρ Γιούσενκο, έχει ανατραπεί, και τα στρατεύματα των ΗΠΑ και οι σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ », μπορούν να ξαναρχίσουν ασκήσεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.
Η εγκατάσταση Αμερικανικών και Νατοικών ναυτικών, αεροπορικών και βάσεων πεζικού και εγκαταστάσεις αναχαίτισης πυραύλων στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, είναι το πρότυπο για την επεκτατική και μόνιμη στρατιωτική ενίσχυση στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία αναπαράγεται στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Μια φανταστική ιρανική απειλή είναι η υπεκφυγή για να δικαιολογήσει την παρουσία των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών πολεμικών αεροσκάφών, πολεμικών πλοίων, στρατεύματων, μηχανοκίνητων και αερομεταφερόμενων μονάδων, συστοιχιών πυραύλων, κέντρων εκπαιδευσης και εγκαταστάσεων ραντάρ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας.
Το Ιράν δεν σύνορεύει με τις δύο θαλασσες και δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε κανένα λόγο να απειλεί λαούς που συνορεύουν με αυτές.
Πρόσφατες αναφορές ειδήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μιλούν για μια θέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Αν είναι έτσι, οι Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες δεν χρειάζεται να παν μακριά για να χαιρετίσουν τους υποτιθέμενους δυτικούς φίλους και τους συμμάχους τους. Χρειάζεται απλώς να φθάσουν στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά σύνορά τους στον Εύξεινο Πόντο και τη Βαλτική Θάλασσα.

Σημειώσεις
1) HotNews.ro, May 12, 2010
2) Standart News, May 16, 2010
3) Sofia Echo, May 20, 2010
4) Focus News Agency, May 20, 2010
5) The Financiarul, May 14, 2010
6) Xinhua News Agency, May 13, 2010
7) United States European Command, May 17, 2010
8) Ibid
9) Marines.mil, May 12, 2010
10) U.S. European Command, May 14, 2010
11) Stars and Stripes, May 19, 2010
12) U.S. Air Forces in Europe, April 20, 2010
13) U.S. Air Forces in Europe, May 18, 2010
14) Standart News, May 15, 2010
15) Ibid
16) Georgia Ministry of Defence, May 14, 2010

Global Research Articles by Rick Rozoff



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η Ελλάδα έγινε χρήσιμη στους δυτικούς (κυρίως στις ΗΠΑ) σαν γέφυρα προς την νότιο Βαλκανική στην οποία δεν μπορούσαν να στεριώσουν. Στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη το κόστος ήταν μεγάλο σε σχέση με τα οφέλη. Ακόμα και στην αμιγώς φίλο-αμερικάνικη Αλβανία στην δεκαετία του 90 δεν μπορούσαν να βρούνε πάτημα για επίσημες συνεργασίες. Η καχυποψία των Βαλκανίων αλλά και η ανελαστικότητα των Αμερικάνων, που δεν κατανοούσαν την νοοτροπία των ντόπιων, ενώ ταυτόχρονα ανυπομονούσαν να δουν αποτελέσματα οδηγούσε σε ναυάγια. Η οικονομική διείσδυση της Ελλάδας στα Βαλκάνια ήταν γι'αυτους το όχημα για την σταδιακή είσοδο. Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν στρατό σε όλες τις Βαλκανικές χώρες (εκτός από την Σερβία και το Μαυροβούνιο), η Ελλάδα απαξιώνεται στρατηγικά, όποτε αυτομάτως υποβαθμίζονται στρατηγικά οι δυτικοί σύμμαχοι για την Ελλάδα. Στο βαθμό που οι Αμερικάνοι θέλουν αξιοπιστία σε βάθος χρόνου από τους Βαλκάνιους, νομίζω ότι εξακολουθούν να υπερεκτιμούν τις διπλωματικές τους ικανότητες γιατί δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει πόσο ευμετάβλητες πολιτικά παραμένουν οι περισσότερες χώρες της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναδεί την στρατηγική της από μηδενική βάση εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]