Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο!

  • "...βλέπω την οικονομική ατζέντα, τις δημοσιονομικές προκλήσεις … βλέπω ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέσα στα επόμενα χρόνια μέτρα που δεν θα είναι δημοφιλή..."
Κανένα “πιστόλι” που συμφώνησε η Αθήνα με τις Βρυξέλλες και την (ΔΝΤ) Ουάσιγκτον δεν αποδείχτηκε ικανό να αποτρέψει την επίθεση των κερδοσκόπων εναντίον της οικονομίας μας, καθώς τα spreads -που αργά το απόγευμα της Παρασκευής κάπως αποκλιμακώθηκαν- είχαν ξεπεράσει τις 408 μονάδες, κάνοντας την Ελλάδα να πρέπει να δανειστεί με πολύ δυσμενέστερους όρους ακόμα κι από χώρες όπως η Κολομβία (επιτόκιο 5,5% έναντι άνω του 7% για την Ελλάδα!).
Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση ευρίσκεται ενώπιον εφιαλτικού διλήμματος: Αν συνεχίσει να αναζητεί δανεικά με τόσο υψηλά επιτόκια, ουσιαστικά υπονομεύει κάθε προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας στο μέλλον. Αν, πάλι, ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης -υπότην προϋπόθεση ότι θα συναινέσει η Γερμανία…- τότε κατατάσσει τη χώρα μας στη “Β’ Εθνική” της Ευρώπης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch απλώς φωτογραφίζει την κατάσταση. Σήμερα, δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να καταπίνουν αμάσητη την τσίχλα του ότι για τα σημερινά χάλια “ευθύνονται οι παλιοί”. Κάποτε και οι καινούριοι πρέπει ευθαρσώς να αναλάβουν τις ευθύνες τους!
Ο Ρομπάι για το ευρωπαϊκό μοντέλο
Η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου θα απαιτήσει τη λήψη “μη δημοφιλών μέτρων” την ώρα που ο “κυρίαρχος λαϊκισμός” καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα “Ελ Παΐς”. “Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και η Ευρώπη δεν μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στον κόσμο χωρίς περισσότερη οικονομική ευρωστία”, δήλωσε ο Βαν Ρομπάι σύμφωνα με την ισπανική μετάφραση των δηλώσεών του. Όμως “ο μεγάλος κίνδυνος, είναι ο κυρίαρχος λαϊκισμός και, κατά συνέπεια, η ανυπαρξία δέσμευσης στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση των μέτρων που είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ευρώπης. Όταν βλέπω την οικονομική ατζέντα, τις δημοσιονομικές προκλήσεις … βλέπω ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέσα στα επόμενα χρόνια μέτρα που δεν θα είναι δημοφιλή”, πρόσθεσε. “Στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς”, συνέχισε ο Βαν Ρομπάι, χωρίς να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές.
Οι Ευρωπαίοι “θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν” και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο υιοθέτησαν πρόσφατα, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα “Λε Μοντ” και σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. “Η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν. Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν οι Έλληνες το ζητήσουν”, δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ. “Αυτό το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό”, αναγνωρίζει ο Βαν Ρόμπεϊ,καθώς δύο εβδομάδες μετά την υιοθέτησή του, η ύπαρξη αυτού του σχεδίου δεν έχει αρκέσει για να κατευνάσει τις αγορές. “Διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου, θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη”, διαβεβαίωσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ίδιο μήκος κύματος: Λόγια…
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμέλια Τόρες. Απαντώντας ειδικότερα σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες και σενάρια, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι να τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών για μείωση κατά 40% του ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο. Η Α. Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η Α. Τόρες αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά πριν από κάθε σύνοδο του Eurogroup και του ECOFIN περιορίστηκε να πει ότι όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.
Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει αν υπάρχουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την περίπτωση της Ελλάδας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης τόνισε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό και ισχυρό νόμισμα και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε τέλος ότι από τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού στήριξης που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία, επιτόκιο το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί και θα αποφασιστεί τη δεδομένη στιγμή όταν και αν το ζητήσει η χώρα μας.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]