Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως ο ρόλος αυτής της απίθανης κυβέρνησης ήταν να μας βάλει στο ΔΝΤ;

  • Όπως γράφουν σήμερα όλες οι εφημερίδες, επίκειται συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας με επιτόκιο κοντά στο 3,75% για δανεισμό από 20 έως 25 δισ. ευρώ
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πακέτο στήριξης κατά 1/3, δηλαδή αν το δάνειο “κλείσει” στα 25 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι 8,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,84%. Σε ό,τι αφορά το ευρω-δάνειο συνολικά, με το επιτόκιο των SDR του ΔΝΤ να διαμορφώνεται στο 0,26% την Παρασκευή, αν προστεθεί και το συν 3,5% που αναφέρουν οι πληροφορίες, τότε η Ελλάδα θα δανειστεί με ένα επιτόκιο γύρω στο 3,75%.
Τον Ιούνιο λήγουν παλιά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους περίπου 30 δις, τα οποία και πρέπει να αντικαταστήσουμε με νέα! Άρα δεν αποκλείεται τότε να χρειαστούν και νέα μέτρα, προκειμένου να μας δώσουν νέες εγγυήσεις, για να προβούμε σε νέο δανεισμό!
Οι πληροφορίες μας λένε (εν όψει της επικείμενης επίσκεψης Παπανδρέου στον Ομπάμα,) ότι το ντηλ με το ΔΝΤ έχει κλείσει. Και ότι θα μας δώσει 30 δις. σε δυο δόσεις των 15.
Θα απαιτήσει φυσικά την λήψη σκληρότατων μέτρων, όπως απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο που θα ξεσηκώσουν το σύμπαν.
Γι αυτό το λόγο, εξάλλου, βγήκε πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος και μίλησε για απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς καταδίκασε ήδη αυτή την προοπτική λέγοντας ότι «η εξωευρωπαϊκή βοήθεια θα είναι κακός οιωνός για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά», καθώς ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδα στο ΔΝΤ είναι επικίνδυνη. «Αν δεν σωθούμε μόνοι μας, δεν μπορεί να μας σώσει κανένας. Κι αν πάρουμε απόφαση να σωθούμε μόνοι μας, τότε και η Ευρώπη ευκολότερα θα μας βοηθήσει και οι αγορές θα μας στηρίξουν και βοήθεια από το ΔΝΤ δεν θα χρειαστούμε», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στην «Ημερησία».
Το ερώτημα είναι φυσικά αν η ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ κατέστη μονόδρομος από την άγνοια, τον πανικό και την ανικανότητα της κυβέρνησης, ή ήταν σχεδιασμένο από την αρχή και από ποιους;
Μήπως τελικά η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε την κρίση για να βάλει χέρι στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, όπως λένε όλοι στα… καφενεία;
Μήπως ήταν αυτός ο ρόλος αυτής της απίθανης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;
Θα αναφέρουμε μερικές από τις εισηγήσεις του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση:
Πλήρης αναδόμηση στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου και εντοπίζεται ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων.
Άρση της μονιμότητας, πλην του στενού δημοσίου τομέα.
Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ίσως επιβιώσουν 2-3 κατηγορίες.
Πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Φορολόγηση των αγροτών.
Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ (ισχυρίζονται ότι έτσι θα εμπεδωθεί φορολογική συνείδηση).
Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.)
Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (εισηγούνται 2 το πολύ τρία ταμεία)
Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Ριζική αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας και του τρόπου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων.
Ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος παιδείας. Προτείνονται δίδακτρα στα πανεπιστήμια με κάποια πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.
Προτείνουν και άλλα («τεχνικής φύσεως») θέματα τα οποία θα συρρικνώσουν το δημόσιο και θα καταστείλουν τις δημόσιες δαπάνες.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση;
Είναι προφανές ότι ακόμα και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, θα είναι αδύνατο να σταθεί, αν επιχειρήσει να περάσει αυτά τα μέτρα.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]