Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η διπλωματία των ομολόγων και... ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!

  • Μέτρα, ακριβός δανεισμός και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στο τρίπτυχο αυτό στηρίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη σχετικά με το αν θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ή όχι
Η κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη μεταπολίτευση και έπειτα, με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Μάλιστα, για να αποδείξει ότι όχι μόνον έχει την πρόθεση να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά το κάνει και πράξη, προώθησε την.. ψήφιση του σχετικού νόμου δύο μέρες μετά την ανακοίνωσή του.
Η κίνηση αυτή, όμως, δεν ήταν αρκετή για να απαιτήσει την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης ο κ. Παπανδρέου. Επρεπε να είναι σαφές, πως παρ’ όλα όσα έχει κάνει η Ελλάδα, οι αγορές συνεχίζουν να αμφιβάλλουν. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη προχώρησε στην έκδοση 10ετών ομολόγων, για να δανειστεί 5 δισ. ευρώ.
Η έκδοση κρίθηκε ως αμφίσημη ως προς το αποτέλεσμά της. Και αυτό γιατί οι προσφορές έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τις αγορές για το ελληνικό χρέος, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται να «ρίξουν» χρήματα στα ελληνικά ομόλογα. Για να το κάνουν αυτό όμως, ζήτησαν για ακόμα μία φορά πολύ υψηλό επιτόκιο (6,38%).
Επιτόκιο, ελάχιστα μικρότερο από αυτό που υπήρχε πριν ανακοινωθούν τα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δανείζονται με επιτόκιο γύρω στο 4%. Το οικονομικό επιτελείο, αλλά και αναλυτές της αγοράς, θεωρούν ότι για να μειωθεί το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, πρέπει πλέον η Ευρώπη να ανακοινώσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Η ανακοίνωσή του δεν σημαίνει αυτόματα και την εφαρμογή του, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αλλωστε, ούτε η κυβέρνηση έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη.
Ωστόσο, αν οι αγορές γνώριζαν ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί χρήματα, αυτά θα της διατεθούν από την Ευρώπη, τότε θα ηρεμούσαν και θα μείωναν τα spreads (διαφορά απόδοσης των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων).
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη –με πρωτεργάτη τη Γερμανία– δείχνει «ενθουσιασμένη» από τα νέα μέτρα, αλλά και απρόθυμη όχι μόνο να πληρώσει για την Ελλάδα, αλλά και να δηλώσει τι θα κάνει σε περίπτωση που χρειαστεί να σωθεί η Ελλάδα. Στο σημείο αυτό, εμφανίζεται το ΔΝΤ στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι μπορεί να μη θέλει να ζητήσει την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, αλλά αφήνει την «πόρτα» ανοιχτή σε μια τέτοια περίπτωση.
Γιατί; Για να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της χώρας, αφού θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το «πρεστίζ» της Ευρωζώνης, ένα μέλος της να φύγει από τους κόλπους της για να αντλήσει κεφάλαια σε λογικό κόστος. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα κριτήρια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν να έχει spread χαμηλότερο των 200 μονάδων βάσης, όταν αυτή την περίοδο κινείται στις 300 μονάδες.
Το εάν τελικά η Ελλάδα καταλήξει στο ΔΝΤ, θα φανεί στην πορεία. Αυτό που διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή (το αισιόδοξο σενάριο)είναι ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα πολιτικά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να παρέμβει για να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Στην αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαζόμαστε να ξεχάσουμε τα προηγούμενα χρόνια επειδή θα μας πληγώνουν οι όμορφες αναμνήσεις και ας προετοιμαστούμε να περάσουμε σε βιοτικό επίπεδο... Βουλγαρίας!



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]