Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιώργος ο... πατροκτόνος

  • «Πατροκτόνος» θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το Reuters, ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να κατορθώσει να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.
Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να ανατρέψει την σπάταλη -όπως τη χαρακτηρίζει- πολιτική κληρονομιά του πατέρα του. "Γνωρίζει πολύ καλά ότι η ιστορία τον αναγκάζει να προβεί σε μια πράξη ιδεολογικής και πολιτικής πατροκτονίας", δήλωσε ανώνυμα στο Reuters φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στην περιόδους διακυβέρνησης του Αντρέα Παπανδρέου και αντιπαραθέτει την πολιτική του με τα μέτρα που καλείται να λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε ανάλυση του Reuters για τον Έλληνα Πρωθυπουργό (Greece’s Papandreou faces Oedipal challenge) περιλαμβάνονται και σχόλια του πρώην συμβούλου του Κώστα Σημίτη και προέδρου του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που ισχυρίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου άργησε να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κρίσης.
«Τώρα “ το έχει πιάσει”, αλλά θα είχαμε αποφύγει πολλά προβλήματα αν είχε ενεργήσει μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο», λέει ακόμα ο κ. Στουρνάρας («He ‘gets it’ now, but we would have avoided a lot of trouble if he had acted as soon as he took office in October,»)
Προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από τη δημοσιονομική κρίση που έχει συγκλονίσει την ΕΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα χρειαστεί να αρνηθεί μέρος της πολιτικής κληρονομιάς του πατέρα του, αναφέρει επίσης το Reuters και παραθέτει δήλωση συνεργάτου σου σύμφωνα με τον οποίο «Έχει συνειδητοποιήσει καλά ότι η ιστορία τον αναγκάζει να εκτελέσει μια πράξη ιδεολογικής και πολιτικής πατροκτονίας».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναφέρει το δημοσίευμα, μεταμόρφωσε τη χώρα με τη βοήθεια κονδυλίων από την ΕΕ. Επέκτεινε το δημόσιο τομέα και το κρατικό σύστημα υγείας, προώθησε το κοσμικό κράτος και αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια. Ωστόσο, η σημερινή καταχρεωμένη Ελλάδα πρέπει επειγόντως να συρρικνώσει το δημόσιο, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και να ανοίξει τομείς της οικονομίας όπου κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ.
Οι στενότεροι σύμβουλοι του πρωθυπουργού ωστόσο απορρίπτουν τις παρομοιώσεις με έναν σύγχρονο Οιδίποδα, καταδικασμένο να σκοτώσει τον πατέρα του όπως ο τραγικός ήρωας. «Δεν υπάρχει διαφορά στις αξίες των δύο», αναφέρει στο πρακτορείο ο υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό, Χάρης Παμπούκης. «Θαύμαζε και υπηρετούσε τον πατέρα του. Αλλά ζούμε σε πολύ διαφορετικούς καιρούς».
Ενώ ο πατέρας ήταν εθνικιστής, σημειώνει το Reuters, που τασσόταν εναντίον του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο γιος είναι ένας «κοσμοπολίτης πατριώτης», σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη, που είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της φιλίας με την Τουρκία, συνεχίζει η ανάλυση.
«Πρόκειται για ένα πολύ καλό μείγμα ρεαλιστή και ονειροπόλου», λέει ο κ. Παμπούκης.
Κάποιες φορές, ο ονειροπόλος φαίνεται ότι έχει το πάνω χέρι, σχολιάζει το Reuters. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ενθουσιώδης μέτοχος σε σεμινάρια για την «πράσινη ανάπτυξη» και τον «προοδευτική διακυβέρνηση».
Ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας του έχει εκτοξευθεί εν μέσω αμφιβολιών στην αγορά για την ικανότητά της να ξεπληρώσει τα χρέη της, επισημαίνεται, ο κ. Παπανδρέου έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων εβδομάδων στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας στην Ινδία, τη Ρωσία, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.
Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι μιλάει αγγλικά καλύτερα απʼ ό,τι ελληνικά, όπου θεωρούν ότι κάνει κάποια γραμματικά λάθη, αναφέρει το Reuters.
Περιστοιχίζεται από συμβούλους που, όπως και ο ίδιος, έχουν περάσει δεκαετίες σπουδάζοντας και δουλεύοντας στο εξωτερικό, κάτι που έχει οδηγήσει τους επικριτές του να διερωτηθούν πόσο κοντά βρίσκεται στην ελληνική πραγματικότητα.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει δεν είναι μόνο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και να διατηρήσει τη δημόσια στήριξη για μία μακρά δημοσιονομική προσαρμογή και να εφαρμόσει η δυσκίνητη γραφειοκρατία τα νέα φορολογικά μέτρα και τα μέτρα κατά της διαφθοράς.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μαλλον για Ελληνοκτονος και Πατριδοκτονος παει...

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To 1978-79 η Πατρίδα μας αντιμετώπισε ανάλογο μεγάλο ερώτημα για τον Χ.Ρ.Μπουμπλή.
    Ένας καφετζής στην Καλλιθέα ανεβασμένος πάνω στον πάγκο του εκραύγασε φωνή μεγάλη:
    " Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα Μπουμπλής ΗΤΑΝ , ΕΙΝΑΙ και θα ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ"
    Σήμερα τον ακολουθώ κι εγώ ανεβασμένος , όχι σε πάγκο , αλλά σε περβάζι μπαλκονιού...
    "Ο Γιωργάκης-Γεώργιος-Giorgo-Jeffrey Tsand-Mineiko-Papandreos-Παπανδρέου ΗΤΑΝ , ΕΙΝΑΙ και ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝ" ......... και τον πατέρα του τον έχει γραμμένο από τότε που ήταν ζωντανός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]