Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτική άμυνας στο Αιγαίο

  • Η υποχωρητικότητα μήπως σημαίνει τελικά προετοιμασία;
  • Τι κρύβεται πίσω από μία διαφαινόμενη καλά οργανωμένη τακτική των ελλήνων επιτελών;
  • Το Αιγαίο κινδυνεύει περισσότερο από την ανατολή ή από κάποιους "θερμόαιμους" έλληνες;
Τον τελευταίο καιρό διαβάζω σειρά άρθρων τα οποία καταφέρονται ενάντια στην κυβέρνηση προσάπτωντας της υποχωρητικότητα και μαλθακή αντιμετώπιση των προκλήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο. Αναλόγως μάλιστα το έντυπο ή διαδικτυακό χώρο που δημοσιεύει τα άρθρα αυτά η ένταση ενάντια στις επιλογές της φτάνει τα όρια της αντίστασης σε προδοτικές συμπεριφορές.
Προσπαθούσα πάντα να διαβάζω πίσω απο τις λέξεις συνθέτοντας πληροφορίες απο διάφορα μέσα θέλοντας να έχω μια όσο δυνατόν σαφέστερη εικόνα της πραγματικότητας. Ας δούμε πως διαμορφώνονται κάποια πράγματα λοιπόν σήμερα στις δυο όχθες του αρχιπελάγους.
Πάμε λοιπόν .....
Δεδομένο Νο1
Στο ΑΙΓΑΙΟ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΥΡΗΞΕΙ ΕΕΧ 10 Ναυτικά μίλια κάτι που δεν της το αναγνωρίζει κανείς ούτε καν το ΝΑΤΟ ως συμμαχικός οργανισμός άρα νομικά δεν έχει κανένα έρεισμα στην Χάγη.
Δεδομένο Νο2
Πρακτικά οι Τούρκοι ΠΟΤΕ (απ'όσο γνωρίζω) δεν μπήκαν (με εξαίρεση τις γνωστές υπερπτήσεις σε συγκεκριμένα νησιά) μέσα απο τα 6 ναυτικά μίλια που ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ αναγνωρίζονται στην Χώρα μας ΕΕΧ και ΕΧΥ... πάντα με το δεδομένο οτι ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ.
Δεδομένο Νο3
Εσωτερικά στην Τουρκία έχουμε πρωτοφανή μια κατάσταση σύγκρουσης ΚεμαλικώνῙσλαμιστών ,έτοιμη να εκραγεί ειδικά μετά τις συλλήψεις σήμερα 2-3 ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΩΝ στρατιωτικών ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΑΣΗΣ ΥΠΟΨΙΑΣ θεωρητικά.
Δεδομένο Νο4
Γνωρίζουμε πως η ΕΕ μας πιέζει πολύ λόγω της οικονομίας έστω και αν υπάρχουν χώρες σε χειρότερη κατάσταση όπως οι Ισπανοί ή οι Ιταλοί ακόμη και οι Βρετανοί.
Θα έλεγα πως τύποις πολιτικά συμπεριφέρονται σαν να μας έχουν ήδη πετάξει εκτός ένωσης.
Δεδομένο Νο5
Με βάση την οικονομική κρίση πιθανόν ως πολιτικό σύστημα να υποχρεωθώ σύντομα, για να επιβιώσω πριν ο κόσμος πεινασμένος αντιδράσει διαφορετικά,να βγάλω τα πετρέλαια του Μπαμπουρα και της Σαμοθράκης που είναι δεδομένα εκμεταλεύσιμα.
Άρα προχωρώ σε εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπει και επεκτείνω τα χωρικά μου ύδατα ,
Προσωπική άποψη απο τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που διοχετέυονται εντέχνως στον τύπο ένα στοιχείο που ενισχύει το παραπάνω είναι η διφορούμενη εικόνα που δημιουργείται για την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου
Άρα πρέπει είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω πιθανά εμπράκτως το περιβόητο Casus Beli.
Με βάση τα παραπάνω δε μπορώ να κατανοήσω γιατί θα πρέπει τώρα να επιδιώξω τώρα την σύγκρουση (ασχέτως αν ξέρω μαθηματικά είναι πιθανόν να γίνει μεθάυριο);
Γιατί θα πρέπει να ακολουθήσω την τακτική της φθοράς που ο απέναντι προσπαθεί να μου επιβάλει και μεσομακροπρόθεσμα των ευνοεί.
Γιατί να μην ακολουθήσω μια λογική τέτοια που θα καταπονήσω λιγότερο τις αεροναυτικές μου δυνάμεις και θα τις προετοιμάσω κατάλληλα για την στιγμή που αναφέραμε παραπάνω;
Ένα επεισόδιο χωρίς να είμαι πολιτικά έτοιμος, με την ΕΕ απέναντί μου, τους Αμερικανούς αναφανδόν υπέρ των Τούρκων και τους Ρώσους αυτή την στιγμή πρακτικά ουδέτερους μάλλον αποτελεί υποθήκη καταστροφής.
Ειδικά αν γίνει στην αμφισβητούμενη απο τους Νατοικούς και νομικά αστήρικτη (είπαμε πάντα αφού δεν έχει εφαρμοστεί η γνωστή συνθήκη) περιοχή 6-10 ναυτικά μίλια αέρα τότε η Χάγη κινδυνεύει να γίνει μια πολιτική Μικρασιατική Καταστροφή που θα οδηγήσει σε απώλειες ενδεχομένως δυσανάλογα μεγάλες της πραγματικής διάστασης του επεισοδίου.
Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι ψευτοτσαμπουκάδες χουλιγκάνων ούτε τσακωμοί πιτσιρικάδων στην αλάνα, πρέπει να κατανοήσουμε πως υπάρχει σειρά παραμέτρων ειδικά πολιτικών που προετοιμάζουν και οδηγούν σε εθνικές νίκες ή καταστροφές.
Ειδικά σε έναν χώρο ιδιαίτερα ευαίσθητο για ολόκληρη την Ευρασία και την επιβίωσή της όπως το Αρχιπέλαγος.
Χρειάζεται πολιτική, συνήθως παρασκηνιακή προετοιμασία, και ακόμη περισσότερο υπομονή...
Πραγματικά αν προσπαθήσετε να αποκωδικοποιήσετε και διαβάστε πίσω απο τα ευκόλως φαινόμενα κάποια πράγματα ενδεχομένως να βρεθείτε προ εκπλήξεων...
Στην τελική αν υπάρχει κάτι που μπορείς να το κερδίσεις με την ειρήνη γιατί πρέπει να κάνεις πόλεμο...
Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως ένας πόλεμος δεν σημαίνει χαβαλές μπροστά στο πληκτρολόγιο παίζοντας Call of Duty αλλά πολλούς νεκρούς και ακρωτηριασμένους ζωντανούς νέους.
Αν χρειαστεί να χυθεί αυτό το αίμα τότε πραγματικά να αξίζει για την λευθεριά της πατρίδας και όχι επειδή κάποιοι αναγκέφαλοι αποφάσισαν να το παίξουν μάγκες ή "ράμπο"!
Μακριά λοιπόν απο τσάμπα μαγκιές, ναι στην ψυχραιμία, σύνεση και λογική... και αυτά δε σημαίνουν προδοσία γιατί απλά:
Ο καλός στρατιώτης δεν είναι μόνο αυτός που πολεμά καλά αλλά κυρίως αυτός που ξέρει το ΠΟΤΕ θα πολεμήσει.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Casius



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Αγαπητε Casius,ισχυριζεσαι οτι,

    "Χρειάζεται πολιτική, συνήθως παρασκηνιακή προετοιμασία, και ακόμη περισσότερο υπομονή..."

    Τι ειδους πολιτικη,τι ειδους παρασκηνιακη προετοιμασια και τι σημαινει "υπομονη", ??
    Ας δουμε μεχρι στιγμης τι γινεται στην Ελλαδα
    -Υπερπτησεις πανω απο τα ελληνικα νησια,
    -διακοπη ελληνικων αεροναυτικων ασκησεων,αρα και αμφισβητηση του ελληνικου εναεριου χωρου,
    -Προσπαθεια προπαγανδας και υιοθετησης του Νεοοθωμανισμου,
    -Προσπαθεια "εγχωριας τρομοκρατιας" και διαλυσης της Ελληνικης Αστυνομιας,
    -Προσπαθεια αποδομησης της Εθνικης Παιδειας στο
    ονομα του πολυπολιτισμου,οπου καθε "μειονοτητα" θα μαθαινει τα μαθηματα στην μητρικη της γλωσσα
    -Προσπαθεια υποτιμησης της νοημοσυνης μας οτι δεν υπαρχει πετρελαιο,ουρανιο,διαμαντια κ.α. στην Ελλαδα

    Να αναφερω και αλλα??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ δεν ανέφερα πουθενά πως όλα όσα παραθέτεις δεν γίνονται......αυτό που ξαναλέω είναι πως οι διεθνείς σχέσεις δεν διάπονται απο κανόνες γηπέδου.
    Ένας θερμοκέφαλος συμπατριώτης μας μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά απο τον εχθρό.
    Υπομονή δε σημαίνει ανοχή , και η πολιτική προετοιμασία είναι ΠΡΟΑΠΕΤΟΥΜΕΝΟ για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων δυσάρεστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε Casius,
    οταν αναφερεσαι στην "υπομονη",αυτοματως υποννοεις οτι θα πρεπει να αναμενουμε κατι ευχαριστο απο την ελληνικη ηγεσια!!Πραγματικα το περιμενεις??
    Διοτι και η υπομονη εχει τα ορια της!!
    Ισχυριζεσαι οτι
    "Ένας θερμοκέφαλος συμπατριώτης μας μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά απο τον εχθρό"

    Πως οριζεις τον "θερμοκεφαλο"??
    Η αντιδραση ,εστω και ενστικτωδως,με στοχο την επιβιωση του πλεον και οχι απλως μια εικονικη μαχη δεν ειναι αποτελεσμα μιας δρασης??
    Διοτι μεχρι στιγμης "θερμοκεφαλοι" αποδεικνυονται οι Τουρκοι και δυστυχως θρηνησαμε Ελληνες πιλοτους ,οι οποιοι δεν ησαν "θερμοκεφαλοι"!!Και οι Τουρκοι ζητησαν και τα ρεστα!!
    Οσο για την πολιτικη προετοιμασια,αν εννοεις να παμε στο Δικαστηριο της Χαγης,μαλλον ακουγεται σαν πολιτικη αυτοκτονια!
    Με καθε σεβασμο προς το προσωπο σου, προς την κριση σου και στον πατριωτισμο σου,νομιζω οτι εχεις υπερεκτιμησει τον ΓΑΠ και την κυβερνηση του.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν δυο τρόποι να απαντηθεί το πιό πάνω κείμενο: με χρήση βαρειάς φρασεολογίας, ή κόσμια.
    Διαλέγω τον δεύτερο.
    "Δεδομένο" 1.
    Τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα χαράσσονται ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ (σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες) και όχι με την άδεια τρίτων.Την εποχή που η Ελλάδα αποφάσισε για τα 10 ν.μ. εναερίου χώρου, βρισκόταν στα πλαίσια του νόμου και ΟΥΔΕΙΣ έφερε τότε αντίρρηση.Οι "ενστάσεις" (διάβαζε ωμές παραβιάσεις, χωρίς καν προηγούμενη έκκληση για συνομιλίες για πιθανή αλλαγή του εύρους του Ελ.Ε.Χ.)της Τουρκίας άρχισαν 40 ολόκληρα χρόνια ΑΡΓΟΤΕΡΑ!Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει αυτά τα όρια.Είναι οι Αμερικανοί που δεν τα αναγνωρίζουν!
    Και η "Χάγη" δεν μπορεί να αποφασίσει επ' αυτού γιατί απλούστατα η ασυμμετρία θαλασσίων και εναερίων ορίων είναι τεχνικό πρόβλημα και όχι νομικό.

    "Δεδομένο" 2.
    Οι Τούρκοι απο το 1973 και μετά αγνοούν και παραβιάζουν συστηματικά τον Ελλ.Ε.Χ. που είναι 10 ν.μ.Το οτι η Ελλάδα δεν αντέδρασε δυναμικά στις παραβιάσεις, δεν οφείλεται σε καμμία νομική αδυναμία των θέσεών της, αλλά στην στρατιωτική της αδυναμία και την πολιτική αβουλία των κυβερνήσεών της. Τα αποτελέσματα αυτής της αδυναμίας έρχονται λίαν συντόμως.
    Οι υπερπτήσεις των νησιών, γιατί εξαιρούνται;

    "Δεδομένο" 3.
    Το κουκλοθέατρο των "κακών στρατιωτικών" και των "αδύναμων εκσυγχρονιστών πολιτικών" της Τουρκίας έχει κρατήσει για πάνω απο 40 χρόνια τώρα, και εμφανίζεται σε διάφορες εκδοχές αναλόγως των περιστάσεων.

    "Δεδομένο" 4.
    Άσχετο, όσον αφορά την θέληση υπεράσπισης της εδαφικής μας ακεραιότητας.

    "Δεδομένο" 5.
    Εδώ μπαίνουμε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας για να μην πώ της φαντασιοπληξίας.
    Για την διατήρηση της ψυχικής μου υγιείας δεν θα μπώ στον πειρασμό να αναλύσω τα γραφόμενα σε αυτό το τελευταίο.
    Πολύ σύντομα όμως, τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις οτι κάτι που δεν έχει γίνει σε πολύ καλύτερους καιρούς, με πολύ πιό ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και απείρως υψηλότερο φρόνημα και κοινωνική συναίνεση, θα γίνει τώρα, ή στο κοντινό μέλλον, με μιά οικονομία χρεωκοπημένη, ένοπλες δυνάμεις διαλυμένες και μιά κοινωνία στα πρόθυρα της εξαθλίωσης;


    M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Μ

    Δεν είναι δυνατόν να μας κάνει κανείς χάρη επειδή επιλέγει να χρησιμοποιήσει κόσμιες εκφράσεις .....είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στην παρεά μας.
    Δεν έχω κανένα πρόβλημα να διαφωνήσει κάποιος μαζί μου το θεωρώ απαραίτητο για την πρόοδο και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων , αρκεί να γίνεται με ουσιαστικά επιχειρήματα.


    "Δεδομένο" 1.
    Μπορείς να μας κοινοποιήσεις την διεθνή συνθήκη μέσω της οποίας μέχρι το 1982 και την γνωστή για τα 12 μίλια νομιμοποιούμαστε να έχουμε εναέριο χώρο 10?
    Η έλλειψη αντιρρήσεων ή αντιδράσεων δε μου δηλώνει αποδοχή κάποιας κατάστασης.....
    Διεθνή σύμβαση λοιπόν έχεις να μας παρουσιάσεις ώστε να νομιμοποιούμαστε έστω και μονομερώς να πράξουμε όπως πράξαμε?
    Βλέπεις άλλο 1930-1 και άλλο 2010.........


    Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα 6-10 ως ΕΕΧ και για αυτό δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαμαρτυρία μας για αυτό
    Κάνεις λάθος για την Χάγη , ψάξε και βρες την απόφασή της για την διαφιλονικούμενη περιοχή ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία και ποιος τελικά βρέθηκε χαμένος λόγω της αρχής της μέσης γραμμής στο ορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ τους

    "Δεδομένο" 2.
    Οι Τούρκοι μετά το 1973 προχωρούν σε παραβάσεις του FIR και παραβιάσεις του απο εμάς μονομερώς ορισμένου εναέριου χώρου ανάμεσα στα 6-10 ναυτικά μίλια.
    Μπορείς να μάθεις και την ακριβή απόσταση (9) που έγινε το επεισόδιο του Ηλιάκη και θα καταλάβεις(εννοείται πως δεν το νομιμοποιώ άλλο συζητάμε εδώ)
    Μα τις υπερπτήσεις τις αναφέρω.Το διάβασες καλά το κείμενο?

    "Δεδομένο" 3.
    Το κουκλοθέατρο που αναφέρεις μάλλον είχε ισχύ για πολλά χρόνια , οι ενδείξεις που έχουμε μάλλον τείνουν να δείξουν πως οι ισλαμιστές θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι....ο χρόνος θα δείξει.
    Για παράδειγμα η εκδίωξη της συζύγου του Ερντογάν απο τον διοικητή του στρατιωτικού νοσοκομείου της Άγκυρας.Χοντρό δεν είναι για κουκλοθέτρο?

    "Δεδομένο" 4.
    Θεωρείς πως εκτός Ευρωζώνης ή Ε.Ε ή διάλυση της και απο άλλους παράγοντες έχουμε τις ίδιες δυνατότητες αντίδρασης πολιτικά?
    Για ξανασκέψου το λιγάκι...

    "Δεδομένο" 5.
    Θα προτιμήσω να κρατήσω και εγώ την ψυχική μου υγεία όσο και αν με προσβάλλεις λέγοντάς σου το απλό :ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΩΣ ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ?
    Μήπως τελικά επάνω στην κατάρρευσή του ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ να προχωρήσει σε κινήσεις που θα του επιτρέψουν να μείνει άλλα 40 χρόνια στο προσκήνιο?
    Εκτός αν πιστεύεις πως με έναν λαό στο φάσμα της πείνας θα προτιμήσει να τον δει έξω απο την Βουλή να διαδηλώνει.
    Η κλασική πρακτική συσπείρωσης ενός λαού είναι εξωτερικός εχθρός ειδικά αν αυτό σχετίζεται με οικονομικές διεξόδους.
    Μήπως τελικά κάποια πράγματα χρειάζονται καλύτερη ανάγνωση και ανάλυση?

    Διαλυμένος στρατός?Είσαι σίγουρος?
    Αεροπορία?Είσαι σίγουρος?
    Ναυτικό?Είσαι σίγουρος?

    Οκ με όλα αυτά διαλυμένα και τον κοινωνικό ιστό υπο κατάρρευση τι τους εμποδίζει να βγουν στο Αιγαίο να στήσουν δέκα γεωτρύπανα και να βγάλουν όλο το πετρέλαιο?
    Πολιτικά είναι ισχυροί αν μη τι άλλο....για πες μου λοιπόν τι τους εμποδίζει .....ξέρω πως θα πεις οχι η απαραίτητα η στρατιωτική μας ισχύς ....μήπως όμως τελικά δεν είμαστε όσο ανίσχυροι θέλουν κάποιοι να πιστέψουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεδ 1)ειμαστε παρανομοι, ή 6 ή 12 νμ
    Δεδ 4)διαφωνω, ειμαστε μακραν η πλεον πτωχη χωρα με δεικτες μακραν απογητευτικους σε σεχη με πορτογαλια και ισπανια, κυριως λογω του οτι δεν εχουμε βαρυα βιομηχανια για να μας βγαλει αποτο τελμα. Η ισπανια εχει! η Ιταλια και αγγλια το ιδιο!
    Δεδ 5)συμφωνω απολυτα σχεδον σε ολα..η τακτικη του ψοφιου κοριου στο μεγαλειο της! δινουμε μαθηματα υποκριτικης! ναι ξερω, ειναι και λογω του εινοι κοτες οι πολιτικοι μας, αλλα νομιζω οτι θα το τραβηξουμε το σκοινι. Η ΕΕ μας οδηγει με το ζορι να βγαλουμε τα πετρελαια

    nikos123Temp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]