Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίση στην Τουρκία μετά το νέο πρωτοφανές κύμα συλλήψεων στρατηγών

  • Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καταγγέλλει ότι «η Τουρκία βρίσκεται υπό κατοχή»
  • «Η Τουρκία είναι σαν να βρίσκεται υπό κατοχή» δηλώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ
  • Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τώρα οι δίκες είναι να γίνει πραξικόπημα
Πόλωση επικρατεί στην Τουρκία μετά το νέο πρωτοφανές κύμα συλλήψεων πρώην στρατηγών. «Η Τουρκία είναι σαν να βρίσκεται υπό κατοχή» δηλώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Και οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τώρα οι δίκες είναι να γίνει πραξικόπημα.
Χθες, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σύσκεψη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αξιολογηθεί, όπως αναφέρθηκε, «η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί». Πάντως, τα πρωτοσέλιδα όλων των τουρκικών εφημερίδων κάλυψαν τις συλλήψεις χωρίς να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά των μεγάλων γεγονότων. «Αυτή είναι η “Βαριά” του εισαγγελέα», ήταν ο τίτλος της «Ραντικάλ». Η «Ακσάμ» είχε τίτλο «Φουρτούνα συλλήψεων στρατηγών». Η «Μιλιέτ» υπό τον τίτλο «Από τη σύνοδο του Λευκού Οίκου στη σύλληψη» υπενθύμιζε ότι ο συλληφθείς διοικητής της 1ης Στρατιάς Εργκίν Σαϊγκούν είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο το 2007, όπου είχαν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις εναντίον του ΡΚΚ. Η «Χουριέτ» ήταν η μοναδική εφημερίδα που μπήκε στο αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών το οποίο μετέφερε τους στρατηγούς από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζοντας αποκλειστικές φωτογραφίες των «κουρασμένων» στρατηγών, όχι όμως και αποκλειστική δήλωση: «Πτήση ΤΚ 855» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας.
Είκοσι εννέα από τους 49 συλληφθέντες ανακρίθηκαν χθες στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 10 μεταφέρθηκαν σε δικαστήριο της πόλης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ ανέβαλε το ταξίδι του στην Αίγυπτο και κάλεσε εσπευσμένα τους επιτελείς του στο γραφείο του. Ο Μουράτ Γετκίν στη «Ραντικάλ» δεν αποκλείει να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις από αυτό το κύμα συλλήψεων. Ήδη το σενάριο των πρόωρων εκλογών άρχισε να συζητείται, εν μέσω μάλιστα φημών ότι ενδέχεται να αρχίσει νέα δίκη για το κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη. «Πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί επισήμως ο λαός γι΄ αυτές τις συλλήψεις. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τι γίνεται. Ως πολίτης έχω δικαίωμα να μάθω» σχολίαζε ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» Χικμέτ Τσεντίκνκαγια. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι βλέπουν τη χώρα να οδηγείται προς τον εκδημοκρατισμό. Ο Οράλ Τσαλισλάρ της «Ραντικάλ» σχολιάζει ότι αυτό μάλλον δεν είναι ένα παιχνίδι και πως τα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα είναι τρομακτικά. «Ελπίζουμε η Τουρκία να δείξει την ωριμότητα που χρειάζεται για να χειραφετηθεί από τον στρατό και να προχωρήσει στον δρόμο της δημοκρατίας».
«Όλα είναι πια καθαρά»
Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών χαρακτηρίζει την υπόθεση Εργκένεκον (δηλαδή την επιχείρηση των στρατιωτικών με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης) ο Τούρκος δημοσιογράφος Ομέρ Μαντρά με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα». Διευθυντής του Αcik Radyo (Ανοιχτό Ραδιόφωνο), ενός από τους πιο δημοφιλείς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κωνσταντινούπολης, ο Μαντρά τονίζει ότι αυτές τις ημέρες διεξάγεται στην Τουρκία μια κρίσιμη μάχη ανάμεσα στους στρατιωτικούς και την ισλαμική κυβέρνηση. «Οι κεμαλικές δυνάμεις, που εκφράζονται ως έναν βαθμό μέσω της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, προσπαθούν να αντισταθούν με κάθε τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα αστική τάξη της Ανατολίας. Οι τελευταίοι, που εκπροσωπούνται από το κόμμα του Ερντογάν, κρατούν πλέον τα ηνία της εξουσίας και θέλουν να έχουν λόγο στις πολιτικές εξελίξεις. Προσπαθούν να έλθουν πιο κοντά στην Ευρώπη και για τον λόγο αυτό είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα στον πληθυσμό». Ο Μαντρά δεν πιστεύει ότι στις σημερινές συνθήκες, δηλαδή σε ένα προχωρημένο δημοκρατικό στάδιο, είναι πιθανό πραξικόπημα. «Οι στρατιωτικοί είναι με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχουν ούτε την ισχύ ούτε την πολιτική στήριξη για κάτι τέτοιο. Στην Τουρκία, βέβαια, καλό είναι ποτέ να μη λες ποτέ».
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η καλύτερη αξέλιξη για την Ελλάδα είναι αυτήν την στιγμή όχι μόνο η εξέγερση των στρατιωτικών για την δημιουργία πραξικοπήματοs αλά και η εδραίωσή του στη Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]