Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γ. Παπανδρέου: “μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας”

  • Εννοώντας την κυριαρχία των πολιτικών επί του δημόσιου πλούτου, η οποία "κυριαρχία" άδειασε και τα ταμεία της χώρας
Για πρώτη φορά δημοσίως, ο πρωθυπουργός «ομολόγησε» ότι η Ελλάδα έχει απολέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. «Όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά, μας αφαιρέθηκε και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας» ήταν η ακριβής φράση του κ.Παπανδρέου, που προκάλεσε έκπληξη.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία προκειμένου να αποκομίσει την πολιτική στήριξη της Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση «προσφέρθηκε» να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε αντάλλαγμα, σχεδόν χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές, ανυπόστατες.
«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «θα ήταν περίεργο, να κάνουμε προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και την ίδια στιγμή να αγοράζουμε οπλικά συστήματα.
O κ. Παπανδρέου στην εισαγωγική του δήλωση τόνισε πως «όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα από καταστροφικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής στην καθημερινή ζωή. Μπήκαμε στην κρίση και απροστάτευτοι και θαλασσοδαρμένοι».
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει κάθε τι για να ανακτήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και πως η βούληση εκφράστηκε και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και από τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί. Καθαρός στόχος, όπως είπε, είναι η μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 4%.
Και νέα μέτρα, αν χρειαστεί!!!
Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010.
«Πρώτα πρώτα πρέπει να πετύχουμε την εφαρμογή του Προγράμματος ώστε να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Και θα κριθεί η αξιοπιστία μας εκεί. Ο στόχος είναι να μπορούμε να προστατεύουμε τους αδύναμους, την ελληνική οικογένειας, που δεν έφταιξαν για την κρίση», υπογράμμισε.
«Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας θα πάμε καλά. Είμαστε αποφασισμένοι γραμμή – γραμμή να δούμε τους προϋπολογισμούς μας, τις σπατάλες, να δούμε τη διαφθορά», πρόσθεσε.
Τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εμπλοκή του ΔΝΤ ο κ. Παπανδρέου είπε τα εξής: «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ εκτός ΕΕ έχει δείξει την τεχνογνωσία του. Η ΕΕ δεν έχει την τεχνογνωσία αυτή. Όπως να βοηθήσει στις διοικητικές αλλαγές, π.χ. για τη διαφανή λειτουργία του προϋπολογισμού. Θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ την αρωγή του στην τεχνική βοήθεια, και όχι την οικονομική του στήριξη.
Μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας
«Τη βούλησή μας να αλλάξουμε την εκτίμησαν οι εταίροι μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Πείσαμε μετά από πολλή προσπάθεια και χρειάζεται να παλέψουμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί… Η Ευρωζώνη έστειλε ένα καθαρό μήνυμα σε όλους στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους, στέλνει το μήνυμα της στήριξης και τις ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πολιτικό μήνυμα θα ανταποκριθούμε με τις απαραίτητες μεγάλες τομές στη χώρας μας».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για μια «σημαντική απόφαση της ΕΕ, της Ευρωζώνης, μια απόφαση και ένα καθαρό μήνυμα, απόφαση για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλιστεί η δημοσιονομικής σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης».
Ερωτηθείς αν η ενδεχόμενη ενίσχυση θα προέλθει συνολικά από την ΕΕ ή από χώρες – μέλη και ποια μορφή θα έχει, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «αυτό που έχει εκφραστεί είναι η πολιτική βούληση. Δεν έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες μηχανισμών. Πιστεύουμε ότι αυτή η βούληση θα είναι αρκετή».
Σκληρή επιτήρηση
«Η διαδικασία στην οποία έχουμε μπει είναι μια διαδικασία επιτήρησης. Δεν το κρύβω και δεν πρέπει να το κρύβουμε», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός.
Σημείωσε δε ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι τις κυριαρχίας μας», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάνοντας τη δουλειά μας θα μπορέσουμε το συντομότερο να πούμε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη της δικής της τύχης και δεν είναι κάτω από τη σκληρή αυτή επιτήρηση».
Κάλεσε μάλιστα όλους να συμβάλουν για την πατρίδα με την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος. «Είναι η στιγμή να δείξει κάθε πολίτης τη στήριξή του στο να φύγουμε από αυτήν την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καλωσορίζει την απόφαση το ΔΝΤ
«Καλοσωρίζουμε την υποστήριξη προς την Ελλάδα από τους εταίρους της στην ΕΕ που μαζί με τις πολιτικές δράσεις που λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα σε απάντηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Caroline Atkinson σε ανακοίνωσή της μετά την συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Που είναι οι οπαδοί του κυρίου Παπανδρέου να μας πούνε πως “με το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον ο κόσμος είχε χρήματα και περνούσε καλά”, για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι μέχρι της Ανταρκτικής. Πού χαθήκαν οι οπαδοί του ανθρώπου με τα οράματα;
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. "Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010."

    Ο βασικος στοχος ειναι να ελαττωθει το ελλειμα στο 3%!!!
    Αν το ελλειμα τωρα ειναι στο 12% και με αυτα τα μετρα θα πεσει στο 8%,τοτε για να πεσει το ελλειμα στο 3% τι ειδους μετρα επιπλεον θα παρουν???


    "Σημείωσε δε ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας»,"

    Ο ορος "εθνικο/η" εχει καταργηθει για το ΠΑΣΟΚ,αλλα να υποθεσουμε οτι αναφερεται στην οικονομικη κυριαρχια??
    Ποιοι χειριστικαν τα οικονομικα απο το '81 μεχρι το '89 και απο το '93 μεχρι το 2004??
    Δηλαδη τα σκατωσε μονο η ΝΔ???
    Ευθυνες το ΠΑΣΟΚ δεν εχει????

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ηξεραν τι εκαναν και δεν ειναι τιποτα τυχαιο.Αυτο
    το οικονομικο,κοινωνικο,καιτον διασυρμο που υφισταται η ελλαδα ει προγραματισμενο με
    τελικο στοχο την διαιρεση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα καλά, μιλάει σοβαρα; Το Αιγαίο έχει τόσο πετρέλαιο και τρέχουμε και παρακαλάμε να μας δανεισουν ; Η μήπως να πούμε για τους πολύτιμους λίθους , τα μέταλλα και το ουράνιο ; Πολυ κοροϊδια πέφτει... Τους πιστέυετε; Η Ελλάδα έχει πολύ πλούτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]