Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνέχεια στην όξυνση δίνει η Τουρκία

  • Για τέταρτη φορά μετά τις εκλογές η Αγκυρα δημιουργεί ένταση με παραβιάσεις στο Αιγαίο
Για τέταρτη φορά από την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν χθες δεσμευμένη περιοχή στο Αιγαίο, παρενοχλώντας φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού εντός του Πεδίου Βολής Ανδρου. Ο κίνδυνος ατυχήματος από την είσοδο τεσσάρων τουρκικών F-16 στο πεδίο βολής υπήρξε μεγάλος και ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» (hotline) ανάμεσα στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) και στο Εσκί Σεχίρ. Παράλληλα η Αθήνα προέβη σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ενημέρωση.
Ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του νατοϊκού αεροπορικού υποστρατηγείου της Λάρισας, αντιπτέραρχος (Ι) Ι. Πατσαντάρας, ήρθε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την κλασική δικαιολογία της τουρκικής πλευράς ότι δεν... γνώριζε πως είχε ενεργοποιηθεί η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής. Σημειωτέον ότι η Αγκυρα έχει εκδώσει, ήδη από τον Δεκέμβριο, ΝΟΤΑΜ με τις οποίες δεσμεύει δύο περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.
Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες, περίπου στις 11 π.μ. Δύο ζεύγη τουρκικών F-16 παραβίασαν τη δεσμευμένη και ενεργοποιημένη περιοχή του Πεδίου Βολής Ανδρου. Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά ήταν μέρος σχηματισμού έξι αεροσκαφών που είχε εισέλθει λίγα λεπτά νωρίτερα στο FΙR Αθηνών. Το πρώτο ζεύγος εισήλθε στα 10.000 πόδια και το δεύτερο στα 2.300 πόδια. Εκείνη τη στιγμή η φρεγάτα «Αιγαίο» εκτελούσε πυρά κατά ανεμουρίου.
Για λόγους ασφαλείας αναγκάστηκε να διακόψει τις βολές και ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» Λάρισας- Εσκί Σεχίρ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το ένα ζεύγος πέταξε σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από το ελληνικό αεροσκάφος που έσερνε το ανεμούριο που στόχευε η φρεγάτα. Μπεγλίτης στον «Μonde»: Θα εξορθολογίσουμε τις δαπάνες
«Η κρίση υποχρεώνει την Ελλάδα να μειώσει το εξωπραγματικό βάρος των αμυντικών δαπανών». Αυτός είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde», η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, ο οποίος παραδέχεται σχετικά: «Ζούμε τον πλήρη σουρεαλισμό».
Ο κ. Μπεγλίτης σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει εμπλακεί ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο «στη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα». Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι η Αθήνα «θα εξορθολογίσει τις δαπάνες, όχι όμως εις βάρος της αμυντικής ικανότητας», υπενθυμίζοντας τις «τουρκικές προκλήσεις» και το γεγονός ότι η Αγκυρα «συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο».
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αλλά και ότι οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια από την Ελλάδα φρεγατών Fremm συνεχίζονται.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]