Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ίμια: Σύγκρουση σκάφους του ελληνικού λιμενικού με τουρκική ακταιωρό

Παρά λίγο θερμό επεισόδιο στα Ίμια

Ήταν αναμενόμενο. Δεν ξάφνιασε κανέναν η είδηση της σύγκρουσης του σκάφους του ελληνικού λιμενικού με τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων, ήταν γεγονός πλήρως αναμενόμενο, αφού τόσο ο τουρκικός τύπος, όσο και η σημερινή (και χθεσινή) τουρκική "κινητικότητα" από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, αλλά και από τουρκικά ελικόπτερα και σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (λόγω άσκησης στην ευρύτερη περιοχή).
Η σύγκρουση έγινε μετά από είσοδο της τουρκικής ακταιωρού στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αφού είχε ειδοποιηθεί πως βρίσκεται εκτός τουρκικών υδάτων, ο πλοίαρχος του τουρκικού σκάφους δεν άλλαξε πορεία και προσέκρουσε επάνω στο ελληνικό σκάφος που παρεμπόδισε την πορεία και περαιτέρω παραβίαση των ελληνικών υδάτων.
Από την σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανένας και στα δύο σκάφη, ενώ σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Έντονη ήταν η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς και αναμένεται αύριο ή αργά σήμερα το βράδυ (13/1/2010) διάβημα της Ελληνικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα.
Προς στιγμήν παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα με πτήση τουρκικών ελικοπτέρων κοντά στην περιοχή της σύγκρουσης, αλλά τελικά η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε "πληγωμένη" προς την Τουρκία.
Ήταν ένα παρ' ολίγον "θερμό επεισόδιο", που επιδιώχθηκε από την πλευρά της Τουρκίας. Εδώ και μερικές ημέρες, μάλιστα, ο τουρκικός τύπος αναφερόταν συνεχώς σε παρενοχλήσεις του ελληνικού λιμενικού σε τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία διώχνονταν από τα νερά όπου ψάρευαν (δεν ανέφεραν φυσικά πως η "ψαριά" γινόταν σε ελληνικά νερά...)
Και σήμερα, μάλιστα, τουρκικά σκάφη εκδιώχθηκαν από ελληνικά περιπολικά σκάφη από τα Ίμια, κάνοντας σαφές ότι εφέτος στο "κυνήγι της τσιπούρας" η ελληνική πλευρά θα τηρήσει λιγότερο ανεκτική στάση απέναντι στους Τούρκους λαθραίους αλιείς γύρω από τα εν λόγω ελληνικά νησιά.
Αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκεται στην περιοχή μόνο ένα τουρκικό αλιευτικό και αυτό εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Επίσης αυτή την στιγμή υπάρχουν έξι ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή τα οποία ψαρεύουν νόμιμα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Βέβαια στην περιοχή εντοπίστηκε να περιπολεί ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, αλλά θεωρείται ότι κινήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων τουρκικών ασκήσεων ανατολικά της Ρόδου. Επίσης τουρκικά ελικόπτερα εθεάθησαν στην περιοχή νότια των Ιμίων.
Το πρωί τουρκικά αλιευτικά είχαν προσεγγίσει τα Ίμια, αλλά ελληνικά περιπολικά τα απομάκρυναν προειδοποιώντας τους ότι βρίσκονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αν εξακολουθήσουν αυτή την συμπεριφορά.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα τουρκικά αλιευτικά με τα ελληνικά περιπολικά «ήρθαν πολύ κοντά» και τότε έκανε την εμφάνισή του σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Το τουρκικό περιπολικό δεν επενέβη, αυτή την στιγμή εξακολουθεί να επιτηρεί την περιοχή εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στόλου, λόγω της χθεσινής ΤASMO και την νέας που ξεκινάει αύριο, πάλι με χρήση πυρών.
Σήμερα δέκα τουρκικά μαχητικά F-16 από τις βάσεις της Μπαντίρμα και τοι Μπαλίκεσιρ μπήκαν στο βόρειο και κεντρικό τομέα του Αιγαίου. Τα 6 μπήκαν από Χίο-Σάμο και προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τα 4 από Λέσβο-Λήμνο - απ'όπου και εξήλθαν - και προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του ΕΕΧ.
Στα Ίμια κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνονται αλιευτικά των δύο χωρών για την αλιεία τσιπούρας, λόγω της μεγάλων αριθμών του ψαριού που συγκεντρώνεται στην περιοχή για αναπαραγωγή. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν πρακτικά αδύνατον για τους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων από τα τουρκικά περιπολικά.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]