Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκρούεφσκι: Είμασταν πάντα Μακεδόνες

"Εμείς ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε και τί είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν", ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι, σε ομιλία του, σε πανηγυρική εκδήλωση στα Σκόπια, για την επέτειο της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα στην ΠΓΔΜ, στις 11 Οκτωβρίου 1941.
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχουν χρέος να βρουν λύση στο ζήτημα αυτό.
Πρόσθεσε ότι "η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού".
Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες της χώρας.
"Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε κοινό τραπέζι και να 'ανοίξουμε' με τους γείτονες μας το ζήτημα αυτό, να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναζητήσουμε λύση. Ως πολιτικοί, εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση", είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων.
Μισόλογα από τον Γκρούεφσκι
Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα «ανάγκασε» τον σκοπιανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε φαινομενικά διαλλακτικές δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας, ενόψει και της αξιολόγησης της ΠΓΔΜ από την ΕΕ
Ετσι, ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε ομιλία του την Κυριακή, αφού υποστήριξε ότι «η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί» έσπευσε να σημειώσει ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «έχουν χρέος να βρουν λύση».
Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε» και προσέθεσε ότι «η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».
Ουσιαστικά δηλαδή προανήγγειλε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις σημερινές της θέσεις, αναιρώντας την επόμενη δήλωση ότι «είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση».
Ο φόβος για νέο ελληνικό «βέτο» στην προσέγγιση με την ΕΕ εξάλλου τον οδήγησε να τονίσει ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία «εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων», ενόψει και της επικείμενης ετήσιας αξιολόγησης από την ΕΕ στις 14 Οκτωβρίου.
Κατά τον ίδιο η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια και καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της.
«Η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Νίκολα Γκρούεφσκι: "Εμείς ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε και τί είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν".

    ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΞΕΦΩΝΙΜΕΝΟΙ. ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Κατά τον ίδιο η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια και καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της."

    Ακομα και αν το προβλημα της ονομασιας δεν ηταν το μοναδικο εμποδιο,ολα τα αλλα εχουν πραγματικα λυθει???
    Τα Σκοπια ειναι το βασιλειο της ηρωινης και της διαφθορας!!!
    Υπαρχει σ'αυτη τη χωρα πραγματικη δημοκρατια???
    Γνωριζει η ΕΕ εστω και τα στοιχειωδη περι διωξεως του Βασκο Γκρικοριεβιτς??
    Μπορουν οι Ελληνες των Σκοπιων να κανουν διαδηλωσεις ή συζητησεις οπως κανει και ο Βοσκοπουλος του "Ουρανιου Τοξου" στην Ελλαδα, οπου ο τελευταιος το μονο που ξερει να κανει ειναι να μεταδιδει ανθελληνικη προπαγανδα???
    Τουλαχιστον οι Ελληνες των Σκοπιων θα ειχαν μια αξιοπρεπη επιχειρηματολογια!!
    Οι ΜΚΟ τι λενε για ολα αυτα???


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]