Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα Δημοκρατία: Το μπάχαλο συνεχίζεται

Η Ντόρα δεν θέλει την βάση και στηρίζεται από τα ΜΜΕ

Όπως επισημαίνει σήμερα και η «Ελευθεροτυπία» σε δύσκολη θέση περιέρχεται πλέον η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιμένει για εκλογή προέδρου είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε από το έκτακτο συνέδριο της 7/11 με τη δέσμευση να οδηγήσει το κόμμα σε τακτικό συνέδριο και εκλογή από τα μέλη εν ευθέτω χρόνω.
Αντιθέτως, οι κ.κ. Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης ζητούν η νέα ηγεσία να προκύψει από την κομματική βάση. Με διαφοροποιήσεις στις λεπτομέρειες, επιδιώκουν το Συνέδριο να περιοριστεί σε τροποποίηση του καταστατικού και να οριστεί σύντομα (έως το τέλος Νοεμβρίου) η ημερομηνία διεξαγωγής καθολικής ψηφοφορίας με τη συμμετοχή των οργανωμένων μελών και των φίλων του κόμματος.
«Ακούστηκαν απόψεις που θέλουν την εκλογή αρχηγού είτε από τους 4.800 συνέδρους είτε από τους 91 βουλευτές της Κ.Ο.», ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά. «Αντί να πάμε στους πολλούς, πηγαίνουμε όλο και σε πιο λίγους» πρόσθεσε και επανέλαβε την πρότασή του για «καθολική ψηφοφορία από εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες».
Οι κομματικοί φίλοι των Αβραμόπουλου και Σαμαρά κατηγορούν την Ντόρα Μπακογιάννη ότι θέλει ένα περιορισμένο εκλεκτορικό σώμα διότι εκτιμά ότι μπορεί να το ελέγξει. Οι δικοί της κομματικοί φίλοι απαντούν ότι κάποιοι θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν τους στρατούς που δεν είχαν, ενώ με την άρον άρον εκλογή από τη βάση ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχουν ενστάσεις που θα επιτείνουν τα διαλυτικά φαινόμενα και επίσης να προσέλθει μικρός αριθμός ψηφοφόρων, γεγονός που θα μετρήσει αρνητικά μπροστά στο ένα 1.000.000 ή τις 700.000 του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζουν.
Η οργανωτική επιτροπή παραπέμπει για όλες τις αποφάσεις στο έκτακτο Συνέδριο, αλλά είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, στο οποίο δεν έχει δοθεί λύση, ανακύπτει από την απόφαση του Κων. Καραμανλή να αποχωρήσει στις 8 Νοεμβρίου από τη Ρηγίλλης. Η πλευρά της κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι το κόμμα «δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο» γιατί θα καταρρακωθεί η αξιοπιστία του ακόμη περισσότερο, επιδιώκοντας έτσι την εκλογή ελεγχόμενου μεταβατικού προέδρου ή ακόμα και της ιδίας, μέσα στην αναμπουμπούλα. Σαμαράς και Αβραμόπουλος αντιπροτείνουν την εκλογή μεταβατικού αρχηγού, ο οποίος όμως δεν θα είναι υποψήφιος στην καθολική ψηφοφορία. Για τον ρόλο αυτό ο Πάνος Παναγιωτόπουλος πρότεινε τον Δημ. Σιούφα, αλλά αυτός αρνείται να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Η προσπάθεια επιτελικών στελεχών του κόμματος για να τον μεταπείσουν συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Φυσικά η κ. Μπακογιάννη αντιπροτείνει ο μεταβατικός αρχηγός να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά να μην αποκλείεται στη συνέχεια η υποψηφιότητά του στο Συνέδριο ή στην ψηφοφορία της βάσης – προφανώς περνάει τους άλλους για ηλίθιους.
Σημειώνεται ότι παρόμοιες θέσεις με την κ. Μπακογιάννη για την μεταβατική ηγεσία έχει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ενδεχομένως επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του μεταβατικού αρχηγού. Γι αυτό βγήκε χθες και δήλωσε ότι ενδεχομένως δεν θα είναι υποψήφιος.
Οι κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις, το τεχνητό κλίμα, η ισχύς του Καραμανλισμού, η διαδοχή στη ΝΔ και τα ρητορικά ερωτήματα

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ένα 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ προτιμά την κα Μπακογιάννη. Πρακτικά πρόκειται για ένα μειοψηφικό ρεύμα, έναντι του Καραμανλισμού, ο οποίος κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Η εμφάνιση πολλών υποθετικών υποψηφίων για την διεκδίκηση της αρχηγίας στοχεύει στην αλλοίωση της πραγματικότητας και της διαστρέβλωση της αλήθειας

Το 2007 μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ και την άμεση εκδήλωση του ενδιαφέροντος του Βαγγέλη Βενιζέλου προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία του Κινήματος, κάποιες δημοσκοπήσεις σαν έτοιμες από καιρό κατέγραφαν τις τάσεις που κυριαρχούσαν στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έδειχναν σαφή υπεροχή του Ευάγγελου Βενιζέλου έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τελικά επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, ενώ ήταν εμφανής η διάθεση κάποιων κέντρων διαμόρφωσης της κοινής γνώμης να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπερ του κ. Βενιζέλου. Στην πορεία οι πρώτες δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Σήμερα μετά την εκλογική της συντριβή, η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί come back στην εσωστρέφεια. Το «πάθημα» του Ευάγγελου Βενιζέλου έγινε πάθημα και «κακό προηγούμενο» για όλους τους επίδοξους ηγήτορες των κομματικών μηχανισμών και των πολιτικών φορέων εξουσίας. Με εξαίρεση τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος εξεδήλωσε αμέσως και αιφνιδιαστικά ενδιαφέρον να αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οι υπόλοιποι υποψήφιοι υπήρξαν προσεκτικοί. Βέβαια, οι υποψηφιότητες των κ Σαμαρά, Μπακογιάννη και Αβραμόπουλου υπήρξαν εξαρχής περίπου δεδομένες.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους καταγράφοντας σαφή υπεροχή της κας Μπακογιάννη έναντι των υπολοίπων πιθανών ενδιαφερόμενων για την διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ.
Η τελευταία δημοσκόπηση, εκείνη της που διενέργησε η εταιρεία FOCUS για λογαριασμό της εφημερίδας Real News εμφανίζει την κα Ντόρα Μπακογιάννη ως την επικρατέστερη για την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, αφού στην προτίμηση των ερωτώμενων καταλαμβάνει το 30%, ενώ ακολουθούν με 15,7% ο Αντώνης Σαμαράς, με 14,7% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 14,1%, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,7%, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με 7,5% και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 1,9%.
Εντύπωση προκαλεί ότι στους πιθανούς υποψηφίους συμπεριλαμβάνεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία. Την ίδια εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν τους κ. Σπηλιωτόπουλο και Στυλιανίδη. Για ποιον λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό, σε κατά παραγγελία δημοσκόπηση μιας εφημερίδας που λέγεται έντονα ότι «τα έχει βρει» με την κα Μπακογιάννη; Εδώ και λίγο καιρό λέγεται ότι ο εκδότης της Real News κ. Νίκος Χατζηνικολάου έχει πραγματοποιήσει deal με την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Ρητορικό λοιπόν το ερώτημα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ένα 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ προτιμά την κα Μπακογιάννη. Πρακτικά πρόκειται για ένα μειοψηφικό ρεύμα, έναντι του Καραμανλισμού, ο οποίος κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Η εμφάνιση πολλών υποθετικών υποψηφίων για την διεκδίκηση της αρχηγίας στοχεύει στην αλλοίωση της πραγματικότητας και της διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με τον καταστατικό χάρτη των συσχετισμών μέσα στην Νέα Δημοκρατία με στόχο να επηρεαστεί η κοινή γνώμη, κυρίως εκείνοι που θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και να δημιουργηθεί ψυχολογικό αβαντάζ στο στρατόπεδο της κας Μπακογιάννη.
Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου της ΝΔ ο τελικός συνυποψήφιος της κας Μπακογιάννη πιθανότατα θα κερδίσει το μεγαλύτερο τμήμα των Καραμανλικών, οι οποίοι πάντοτε θεωρούν τον «μητσοτακισμό» ξένο σώμα εντός της Νέας Δημοκρατίας, μιας παράταξης βαθιά «καραμανλικής», κυρίως ως προς το σύστημα διαχρονικών αξιών που πρεσβεύει στην πολιτική ζωή του τόπου.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα καταγραφόταν η προτίμηση των ερωτώμενων από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αν εμφανίζονταν δύο υποψήφιοι. Σίγουρα κάποιοι διαδραματίζουν το ρόλο του «λαγού». Προς το παρόν είναι εμφανής ο τρόπος με τον οποίο τα αποτελέσματα των ερευνών καταγράφουν την εικονική πραγματικότητα πολυδιάσπασης του «καραμανλισμού», την ίδια ώρα που το «ταβάνι» της κας Μπακογιάννη είναι το 30%.
Το ερώτημα σχετικά με το ποιοι παραγγέλνουν, τώρα, τις δημοσκοπήσεις μόνο ρητορικό μπορεί να είναι. Επόμενος αρχηγός της ΝΔ, ανεξάρτητα από όσα ακούγονται περί deal Καραμανλή – Μπακογιάννη ή παράδοσης του «δακτυλιδιού» και διακινούνται από κέντρα της εγχώριας διαπλοκής τα οποία είναι γνωστό σε ποιο πρόσωπο παρέχουν στήριξη, θα είναι εκείνος που θα πάρει με το μέρος του τον κύριο όγκο του ισχυρότατου «καραμανλικού» μπλοκ. Μέχρι τότε η μάχη θα είναι σκληρή και μέχρι έστω και αν οι δημοσκοπήσεις θα επιχειρούν την δημιουργία τεχνητού κλίματος υπέρ της κας Μπακογιάννη.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Χεστηκε η φοραδα στο αλωνι!
    Ας ασχοληθουμε με τα πραγματικα προβληματα του τοπου και ας κοιταξουν καποιοι να βρουν αξιοπρεπεις λυσεις σ'αυτα.
    Αν μπορουν!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]