Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει με τους εξοπλισμούς που έχουμε πληρώσει;















Μετά την κρίση των Ιμίων η τότε , μη εκλεγμένη από τον λαό ελληνική ηγεσία (ως γνωστών ο εκλεγμένος πρωθυπουργός κος Α. Γ. Παπανδρέου είχε αποβιώσει, βρέθηκε ενώπιον ενός σημαντικού ελλείμματος ισχύος στο αμυντικό ισοζύγιο με την γείτονα χώρα κυρίως λόγω ενός ανεξήγητου αυτοεμπάργκο το οποίο είχε ακολουθήσει το διάστημα 1993-1996.
Μετά τις εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1996 η εκλεγμένη πλέον κυβέρνηση με την τοποθέτηση στο ΥΠΕΘΑ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ε.Δ.
Τα βασικότερα προγράμματα αποτελούν:
• Η παραγγελία 60 F-16C/D B50/52 , 20 από τα οποία Missionized διθέσια με δυνατότητες μακράς κρούσης.
• Η παραγγελία 4 Αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ Erieye
• Την προμήθεια του καλύτερου άρματος μάχης του κόσμου 170 Leopard 2A6HEL
• Την προμήθεια 4 υποβρυχίων U214 κλάσης Παπανικολής.
• Την απόφαση για την απόκτηση σε μεταγενέστερο χρόνο 60+30 EF 2000
• 4 Αερόστρωμνα ZUBR για την εφαρμογή του περιβόητου Ισοδύναμου τετελεσμένου και την ταχεία ενίσχυση των νήσων του Αιγαίου
Δεν είναι φυσικά οι μόνες αλλά είναι μερικές από τις κυριότερες προμήθειες εκείνης της εποχής.
Έχουν περάσει δέκα περίπου χρόνια και η είναι τραγελαφικό πως σε κάθε μια από τις παραπάνω προμήθειες επικρατούν συνθήκες οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς τραγικές.
• Τα αεροσκάφη F-16 έχουν έρθει κανονικά χωρίς όμως ακόμη και σήμερα δέκα χρόνια μετά το σύστημα αυτοπροστασίας τους και μέχρι πρόσφατα χωρίς έναν ικανό αριθμό οπλικών συστημάτων που μπορούσαν να φέρουν δίνοντας τους ένεκα της τεχνολογικής τους υπεροχής με τα απέναντι πλεονεκτήματα στην εναέρια μάχη.
• Τα ιπτάμενα ραντάρ πέρασαν από πολλές δυσκολίες διασύνδεσης των επί μέρους συστημάτων , έχουν όμως εδώ και λίγο καιρό ξεπεράσει αρκετά από τα προβλήματα και τείνουν να ενσωματωθούν πλήρως στο σύστημα αεράμυνας.
• Τα Leopard 2 έχουν παραληφθεί μετά από αρκετές παλινωδίες που αφορούσαν τις πληρωμές της κατασκευάστριας αλλά το κωμικοτραγικό είναι πως δεν έχουν πυρομαχικά νέας γενιάς τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν το σύνολο των δυνατοτήτων της κάνης που φέρουν κυρίως σε βεληνεκές. Το ακόμη τραγικότερο είναι πως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ούτε παραγγελία σε εξέλιξη. Πάλι καλά που υπάρχουν μερικά από τα παλιά βλήματα και δεν τα έχουμε μόνο για τις εθνικές επετείους.
• Τα EF-2000 ως γνωστών δεν παραγγέλθηκαν ποτέ και ενδεχομένως να αγοραστούν στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΜΑ αλλά σε μικρότερους αριθμούς (40?)
• Τα αερόστρωμνα τα τελευταία έτη ήταν απαξιωμένα στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Μόλις πριν λίγο καιρό υπήρξαν ενέργειες με το ρωσικό ναυτικό για την υποστήριξή τους και την επαναχρησιμοποίηση τους .
• Το θέμα των υποβρυχίων είναι γνωστό, την μία έγερνε, την άλλη έχανε την τρίτη έμπαζε την τέταρτη είχε πολλά μποφόρ. Είναι προφανές πως σε ένα οπλικό σύστημα το οποίο είναι στα χαρτιά το πρώτο σκάφος θα έχει όλες τις παιδικές ασθένειες μιας νέας σχεδίασης,είναι σαφές πως υπήρξαν προβλήματα τα οποία καλώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θέλησε να αποδεχθεί και να καταπιεί. Το ερώτημα είναι απλό: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ και αν ναι πόσο σκανδαλώδες είναι για ένα κράτος και τους λειτουργούς του ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 85-90% της αξίας της παραγγελίας ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ,βέβαια ακόμη και αν αύριο το πρωί αποφασίζαμε να τα παραλάβουμε θα ήταν μάλλον ευνουχισμένα διότι απλά δεν έχουμε παραγγείλει… τορπίλες.!!!
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ μια σημαντική λεπτομέρεια δημοσιονομικού χαρακτήρα , η εγγραφή των αμυντικών δαπανών ως έξοδο γίνεται την στιγμή της παραλαβής του οπλικού συστήματος και όχι της παραγγελίας έστω και αν έχεις πληρώσει το 100% πχ δέκα χρόνια πριν.
Η συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, σίγουρα υπάρχουν πολιτικοδιπλωματικές προεκτάσεις αλλά ένας απλός παρατηρητής μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να βγάλει... κάποιοι δεν επιθυμούν την διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων με την γείτονα.
Έχουμε τα πλέον σύγχρονα άρματα μάχης χωρίς πυρομαχικά! Aπό τις πλέον σύγχρονες εκδόσεις F-16 χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας και δεν παραλαμβάνουμε απλά το ικανότερο μη πυρηνικό υποβρύχιο του πλανήτη το οποίο αν παραλάβουμε αύριο θα το έχουμε ξεδοντιασμένο.
Έτσι απλά έχουμε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων μια υπεροχή της τάξεως των 3-5 ετών.
Δεν θέλω να μπω σε καμία περίπτωση σε αφορισμούς και κραυγές αγωνίας και φωνές για προδοσίες αλλά θα επιθυμούσα μια απάντηση γιατί αυτές οι επιλογές, διότι κε Βασιλάκο το "δεν θα γίνει πόλεμος αρχηγέ" που είπατε στον τέως Α/ΓΕΕΘΑ κο Γράψα θα είχε βάση αν και τα δυο μέρη δεν επιθυμούσαν την σύγκρουση.
Για την Ελλάδα είστε σίγουρος κε Βασιλάκο για την Τουρκία είστε σίγουρος πως δεν την επιθυμείq
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Casius
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Θα ήθελα να διορθώσω ότι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός δεν είχε πεθάνει, είχε παραιτηθεί και η κυβέρνηση ήταν εκλεγμένη. Σχετικά με την μη παραλαβή των υποβρυχίων μάλλον επρόκειτο για έναν εύσχημο τρόπο ακύρωσης της παραγγελίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @--->4:42
    Αγαπητέ έχεις δίκιο στο κομμάτι του Ανδρεά Παπανδρέου, νοσηλευόταν στο Ωνάσειο ακόμη.
    Επέτρεψέ μου να επιμείνω στο ότι ο κος Σημίτης δεν ήταν εκλεγμένος Πρωθυπουργός αλλά μέλος της εκλεγμένης κυβέρνησης το οποίο βέβαια δεν αμφισβήτησα στο κείμενο.
    Η ουσία όμως παραμένει η ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Casius,

    ενδιαφέρον κείμενο που αναδυκνύει τα λάθη των τελευταίων κυβερνήσεων, όσον αφορά το θέμα των εξοπλισμών.

    Άχρηστοι ή απλά υπάλληλοι ξένων συμφερόντων τελικά αυτοί που ηγούνται;

    Φοβάμαι πως μόνο όταν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε εικονικό βομβαρδισμό της Μυκόνου θα …ξυπνήσουν πολιτικοί και ΜΜΕ στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2 Ερωτησεις προς τον Casius:

    Τα αντιπυραυλικα συστηματα ΤΟR-Μ1, εχουν ενσωματωθει στον αμυντικο μας ιστο??
    Δεν ειναι ισως προτιμοτερο να επιλεγουμε απο μια η δυο χωρες ολους μας τους βασικους εξοπλισμους??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κύριε, η απάντηση σε όσα αναφέρετε, είναι ότι για εμάς προέχει η μίζα στην οποιαδήποτε παραγγελία πολεμικού υλικού. Καθεστώς που δυστυχώς επικρατεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80 (από την "αγορά του αιώνα" και μετά). Προκειμένου λοιπόν να μεγιστοποιήσουμε την προμήθεια των αντιπροσώπων, των πολιτικών και των κρατικών υπαλλήλων που εμπλέκονται σε αυτές, "κόβουμε" συστήματα, όπλα και δυνατότητες από το κάθε όπλο, είτε λέγεται αεροσκάφος, είτε άρμα κλπ. Και να έχετε υπόψη σας ότι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί ενέχονται πολύ περισσότερο από τις "μη εκλεγμένες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΓΜ--->2 Σεπτέμβριος 2009 12:05 πμ

    Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω τα TOR-M1 είναι κανονίκα ενταγμένα στο σύστημα της αντιεροπορικής ομπρέλας της χώρας.
    Μια ή δύο μόνο χώρες σήμαινει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση κατά την γνώμη μου.Αισθάνομαι πως απο την στιγμή που είμαστε ανίκανοι να παράξουμε τουλάχιστον ας πάρουμε απο όπου μπορούμε ότι καλύτερο αντέχει η τσέπη μας για να κρατήσουμε ισορροπία.

    @----->2 Σεπτέμβριος 2009 12:26 πμ
    Αγαπητέ κύριε , μου είναι αδιάφορες οι όποιες μίζες θέλουν να βγάλουν οι κάθε είδους και χρώματος εγκάθετοι.
    Με ενδιαφέρει πως στον βωμό της μίζας η χώρα απλά έχει σε επι μέρους σημεία χαμηλή μαχητική ικανότητα.
    Όσο για τις κυβερνήσεις θα πω το εξής απλο:μη εκλεγμένες κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί δεν εκπροσωπούν το λαό ίσως μάλιστα (δεν το ξέρω απλά λέως ίσως)νομικά να μην τον εκπροσωπούν κιόλας.Αυτό όμως μπορεί να μας το πει μονο ενας νομικός.


    Ευχαριστώ
    Καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]