Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H άποψη των εθνικιστών για το "άνοιγμα" προς τους Κούρδους

Ο Μπαχτσελί (Bahçeli) στριμώχνει

τον στρατηγό Μπασμπούγ (Başbuğ)
του Φικρέτ Μπιλά (Fikret Bila)
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει καταστεί το πρόσωπο της επικαιρότητας με τρεις αλεπάλληλλες γραπτές ανακοινώσεις που έκανε (για το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τους Κούρδους).
Στις ανακοινώσεις του ο Μπαχτσελί ασκεί ανοιχτά σκληρή κριτική στον πρόεδρο Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ ανάμεσα στις γραμμές υπάρχουν αναφορές που μπορούμε να πούμε ότι στριμώχνουν τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ.
Στην ανακοίνωση-απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος Γκιούλ στον Μπαχτσελί για τις επικρίσεις του στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ, MGK) για το "άνοιγμα" προς τους Κούρδους, φαίνεται ότι ο Γκιούλ καλύπτει τον στρατηγό Μπασμπούγ.
Η ανάλυση του Μπαχτσελί
Αναλύοντας τους λόγους της εντεινόμενης κριτικής του πρόέδρου του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μπορούμε να τους ιεραρχήσουμε ως εξής:
1- Η πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την επωνυμία "Άνοιγμα προς τους Κούρδους", θεωρεί ο Μπαχτσελί ότι θα προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία τελικά με τη σειρά τους θα προκαλέσουν πρόβλημα διατήρησης και επιβίωσης της ίδιας της Τουρκίας.
2- Παρά την αναφορά (στη σχετική απόφαση του ΣΕΑ) ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την αρχή της διατήρησης "της ενότητας του τουρκικού κράτους και έθνους", ο Μπαχτσελί θεωρεί ότι βαδίζουμε στη διάσπαση της εθνικής ενότητας της Τουρκίας.
3- Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του "Ανοίγματος προς τους Κούρδους" θα γίνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα και τους νόμους του κράτους οι οποίες θα νομιμοποιούν της εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Αυτό, σύμφωνα με τις ενστάσεις του Μπαχτσελί, θα δημιουργήσει μια ντεφάκτο κατάσταση και στην Τουρκία θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δυο έθνη και θα δημιουργηθούν δομές που θα οδηγήσουν σε δυο κράτη, κάτι που ήταν μέσα στους στόχους του ΡΚΚ.
4- Μια τέτοια δομή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μπαχτσελί, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της έννοιας του "τουρκικού έθνους", το οποίο θα υποβαθμιστεί σε μια εθνοτική ομάδα που κατοικεί στην τουκρική επικράτεια.
5- Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην παραχώρηση αυτονομίας στη ΝΑ Τουρκία που θα στηρίζεται σε εθνοτική βάση, κάτι που θα διαρρήξει την εθνική, πολιτική και διοικητική ενότητα της Τουρκίας.
6- Οι ρυθμίσεις που θα γίνουν, σε ό,τι αφορά την κουρδική γλώσσα, θα επιταχύνουν τον διαμελισμό και τη δημιουργία των δυο εθνών στην τουρκική επικράτεια.
7- Οι κινήσεις και οι εργασίες που γίνονται σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαίνουν στην ουσία εγκατάλειψη της διαδικασίας εθνογέννεσης που άρχισε ο Κεμάλ Ατατούρκ και εγκατάλειψη του κεμαλικού εθνικισμού.
8- Το ΡΚΚ δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της δημιουργίας του "Ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδιστάν" στα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας. Aπλά, ό,τι δεν πέτυχε με τα όπλα, προσπαθεί να το πετύχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που έχει ήδη στηθεί με την τουρκική κυβέρνηση.
9- Ήδη έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία η οποία θα διαταράξει την εθνική ενότητα και θα αποθεμελιώσει την ενότητα του κράτους και τους έθνους κράτους. Τη στιγμή που το ΣΕΑ θα έπρεπε να σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, επικροτεί και προτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 118 του συντάγματος.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]