Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δέχεται την Ελληνικότητα της Ρω...!

"Η Ελλάδα είναι προκλητική..."

επιμένει να ισχυρίζεται η Άγκυρα!

Η νησίδα Ρω βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία, δήλωσε τελικά η Άγκυρα, μετά τα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ περί αμφισβητούμενης κυριότητας νησιού, αλλά επανέλαβε τα περί καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και εξέφρασε ικανοποίηση για την καλή λειτουργία των ελληνοτουρκικών μηχανισμών που, όπως είπε, στόχο έχουν να εμποδίζουν την κλιμάκωση των κρίσεων.
Το τηλεοπτικό σόου έλαβε τέλος... Επί τρεις μέρες, η τουρκική κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ με εικόνες και ρεπορτάζ για τη νησίδα Ρω που βρίσκεται δυτικά του Καστελόριζου.
Αρχικά, υπήρξε μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αργά προχθές τη νύχτα, όπου υπογραμμιζόταν ότι «δεν τίθεται θέμα προσαγωγής ή σύλληψης Τούρκων δημοσιογράφων από τις ελληνικές αρχές». Χθες, τα τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για «βαριά πρόκληση των Ελλήνων», υποστηρίζοντας ότι Τούρκοι δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη Ρω, προσήχθησαν από την ελληνική ακτοφυλακή.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε χθες ένα ενδιαφέρον άρθρο στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Στο άρθρο αναφερόταν ότι «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιλήφθηκε τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς και έτσι ξεπεράστηκε ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη κρίση σαν αυτήν των Ιμίων».
Ο αρθρογράφος ισχυρίστηκε ότι η διαρροή στον ελληνικό Τύπο της πληροφορίας ότι πριν από λίγο καιρό προωθήθηκαν σε νησίδες Ελληνες κομάντος έγινε διά χειρός του επιτελείου της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι η υπουργός «στοχεύει την πρωθυπουργία, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Καραμανλή».
Το άρθρο κατέληγε ως εξής: «Οι αξιωματούχοι στην Αγκυρα έχουν και μια παράκληση προς τα τουρκικά ΜΜΕ. Η νησίδα είναι υπό ελληνική κυριαρχία. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει στη νησίδα οπλισμούς εκτός από τα βαριά όπλα. Αυτό που θέλει η Αθήνα είναι η πρόκληση κρίσης».
«Αποστρατιωτικοποίηση»
Ακολούθησε η τακτική ενημέρωση του Τύπου από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν.
«Τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Τουρκίας έχουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης», είπε ο εκπρόσωπος και τόνισε ότι «αυτή είναι η νομική διάσταση της υπόθεσης την οποία για τον λόγο αυτό παρακολουθούμε από κοντά».
Αναφερόμενος στο επεισόδιο στη Ρω, ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα και τόνισε ότι «μετά την κρίση στα Ιμια, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μηχανισμοί». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι νομικές θέσεις της μιας πλευράς γίνονται αποδεκτές από την άλλη. Σκοπός είναι να εμποδίζεται η κρίση».
Ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο Οζούγκιεργκιν είπε ότι «μπορούμε να συνομιλήσουμε και αν χρειαστεί να πάμε για τη λύση και σε τρίτες πλευρές. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, θα πρέπει αυτή να γίνει για το σύνολο των προβλημάτων».
Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες ότι το πρωί προσέγγισαν τα Ιμια τέσσερα ελληνικά ψαροκάικα και δύο άλλα σκάφη που συνοδεύονταν από δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής. Στη συνέχεια, έφτασαν στην περιοχή δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, για να αποχωρήσουν τα ελληνικά σκάφη. Σύμφωνα με τα τουρκικά ρεπορτάζ, στις 14.15 το μεσημέρι, στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονταν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και μία φρεγάτα της τουρκικής.
Όπως ήταν φυσικό και αυτές οι καταγγελίες των τουρκικών ΜΜΕ αποδείχθηκαν απολύτως ψευδείς και απέδειξαν ποιός επιθυμεί να ανεβάσει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και ποιός είναι τελικά αυτός ο οποίος προκαλεί προς τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου...
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ειναι τουλαχιστον λυπηρο να περιμενουμε τις δηλωσεις Τουρκων περι ελληνικοτητας νησιων. Αν περιμενουμε απο τους Τουρκους να μας πουν τι ειναι η δεν ειναι ελληνικο τοτε....

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]