Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το θαύμα με τα 18 δισ. που έστειλε ο Αλλάχ, σώζει την τουρκική οικονομία.

Τα οικονομικά στηρίγματα του Αλλάχ
Του Σπύρου Χατζάρα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πρόσφατη έκθεση του, εμφανίζεται για πρώτη φορά, να ανησυχεί, για το ενδεχόμενο πλήρους οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, (κατά τα πρότυπα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης), και σημειώνει ότι:
«Οι χώρες της Ευρωζώνης κρατούν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεασθούν, αν εμφανισθούν προβλήματα στην Ελλάδα. Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι περίπου 147% του ΑΕΠ, εκ του οποίου τα 2/3 αφορούν χρέος του δημόσιου τομέα. Το εξωτερικό χρέος είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς οι εξωτερικές ανισορροπίες παραμένουν μεγάλες. Από το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, οι χώρες της Ευρωζώνης κρατούν ήδη χρέος ύψους 200 δις. ευρώ».
Το ΔΝΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για το εξωτερικό χρέος της χώρας, δηλαδή από το γνωστό πρόβλημα που δημιουργεί ο υψηλός δανεισμός και τα μεγάλα ανοίγματα του ισοζυγίου πληρωμών, λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε σχετικό πίνακα, οι προβλέψεις που δημοσιεύονται στην έκθεση είναι μάλλον ανησυχητικές, καθώς εκτιμάται ότι το εξωτερικό χρέος, από το 149,2% του ΑΕΠ το 2008, θα «αναρριχηθεί» στο 159% το 2009 και στο 168,6% το 2010, ενώ το 2014, καταληκτικό έτος των προγνώσεων, θα έχει εκτιναχθεί στο 184,1% του ΑΕΠ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ,και ο ΟΟΣΑ υποδεικνύουν αυστηρά μέτρα λιτότητας για να διασκεδασθούν οι «αμφιβολίες των αγορών και των επενδυτών».
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, και η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνουν στις εκθέσεις τους, την έκταση της μαύρης οικονομίας στην Ελλάδα, που υπολογίζεται ότι έχει υπερβεί το 25% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η περίεργη σεναριολογία για τον κίνδυνο ενός «κραχ», αυτή τη φορά σε μια χώρα της Ευρωζώνης, δεν είναι καθόλου τυχαία.
Οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι και οι ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση… στη γωνία και με το πρώτο «στραβοπάτημα» εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν τη χώρα στην ίδια κατεύθυνση που κινήθηκαν και οι ανατολικοευρωπαϊκές οικονομίες, που «σώθηκαν» με τη συνδρομή του ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις συστάσεις του ΔΝΤ, και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις εδώ και 10 μήνες ενώ ο κ. Ερντογάν, δηλώνει ότι δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη, και αλλάζει όποιον «μελετητή» του ΔΝΤ δεν του είναι αρεστός.
Η Τουρκία βρισκόταν στο τέλος του 2008, στην 23η θέση στην λίστα του ΔΝΤ με τις χώρες με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος με 262.9 δισεκατομμύρια δολάρια. (Πρωταθλήτρια στη λίστα η Ουάσιγκτον με 12.2 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Η ραγδαία εντεινόμενη ύφεση στην Τουρκία είχε ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ για τη διάθεση δανείου, που αναμενόταν να φτάσει στα 50 δισ. δολάρια, ήταν επιτακτική. Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό 13,8% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καθώς τα έσοδα από φόρους εξανεμίστηκαν, γεγονός που οφείλεται στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 23% και στην αύξηση της ανεργίας.
Η «Moody's» ,που συνήθως ανησυχεί πρώτη ( μαζί με τις άλλες εταιρείες) στην έκθεσή της επισημαίνει ότι «η Τουρκία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την οικονομική στήριξη του ΔΝΤ, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, αλλά στη συνέχεια θα χρειαστεί χρηματοδότηση από το εξωτερικό».
Όσοι ανησυχούν για την τουρκική οικονομία το λένε χαμηλόφωνα. Η τουρκική κεντρική τράπεζα στην έκθεση της επισημαίνει ότι «είναι αναγκαία η δέσμευση σε δημοσιονομική πειθαρχία και σε δομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Ερντογάν είναι απρόθυμος να δεχθεί μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν τις μικρές επιχειρήσεις στην Ανατολία που είναι και η καρδιά της πολιτική στήριξης του κόμματός του.
Ακριβώς όπως το περιέγραψε η «Moody's» , η τουρκική κυβέρνηση οργάνωσε δημοπρασία ομολόγων στην αγορά του Λονδίνου στις 3 Αυγούστου και σε τρεις ξεχωριστές δημοπρασίες, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε ομόλογα συνολικής αξίας 2,73 δισ. τουρκικών λιρών (1,87 δισ. δολάρια), προσελκύοντας προσφορές άνω των 10 δισ. λιρών.
Κάποια στιγμή στη δημοπρασία, η απόδοση του διετούς ομολόγου, υποχώρησε κάτω από το 10%,για πρώτη φορά στην ιστορία για να ανακάμψει αργότερα.
Στη δημοπρασία του διάρκειας 21 μηνών discount note, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας επέλεξε να πουλήσει μόνο 843,5 εκατ. τουρκικές λίρες (576,7 εκατ. δολάρια) με απόδοση 10,01%, αν και δέχτηκε προσφορές ύψους 4,807 δισ. λίρες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εντυπωσιακή ζήτηση υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να μπορεί να αντλήσει κεφάλαια ικανά να καλύψει το έλλειμμα των χρηματοδοτικών αναγκών της - το οποίο εκτιμάται περίπου στα 18 δισ. δολάρια- αποσύροντας παράλληλα το ενδιαφέρον της για το πολυαναμενόμενο δάνειο από το ΔΝΤ.
Το «ράλι» των τουρκικών ομολόγων εκτυλίσσεται παράλληλα με την ενίσχυση της τουρκικής λίρας κατά 3% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Ιουλίου, καθιστώντας την ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές.
Έγινε δηλαδή το «έλα να δεις», με τα τουρκικά ομόλογα, παρά την έλλειψη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αγορές και οι επενδυτές δεν ανησυχούν, από το αυξανόμενο έλλειμμα του τουρκικού προϋπολογισμού!
Δεν ανησυχούν από την ύφεση, και σπεύδουν να τοποθετηθούν σε τουρκικές λίρες.
«Γιατί να θελήσει η Τουρκία, να απευθυνθεί στο ΔΝΤ, τώρα που είναι προφανές, ότι χρηματοδοτείται μέσω της αγοράς πολύ φθηνότερα;», τόνισε ο Timothy Ash, επικεφαλής αναλύσεων της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει: « Όταν είχα πει ότι την παγκόσμια κρίση θα μας προσπεράσει πολλοί γέλασαν μαζί μου. Όμως η απόδειξη είναι εδώ. η Τουρκία έχει σταθερότητα και παραμένει ένα ασφαλές λιμάνι».
Το ασφαλές λιμάνι θα έχει έλλειμμα 7% του ΑΕΠ φέτος.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει βρει αγοραστές για το χρέος της στις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες έχουν ευεργετηθεί από ελκυστικά κεφαλαιουχικά κέρδη καθώς η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε επιθετικές περικοπές των επιτοκίων, δίνοντας ώθηση στις τιμές των ομολόγων.
Επιπροσθέτως, με την κίνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να χαρακτηρίσει πιθανές τις περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων, οι φόβοι ότι το το έλλειμμα των εξωτερικών χρηματοδοτήσεων θα διευρυνθεί ενδέχεται να αποβούν αβάσιμοι.
Ένας λόγος για την επιτυχία των δημοπρασιών ενδέχεται να είναι ότι οι επενδυτές είναι ολοένα πιο σίγουροι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan θα σταματήσει να αντιτίθεται στη συμφωνία με το ΔΝΤ, για την οποία δήλωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ότι “είναι πολύ κοντά”.
«Ο Ερντογάν σκοπεύει να αφήσει τις αγορές να κάνουν εικασίες και από αυτή την άποψη κερδίζει», σημείωσε ο Cevdet Akcay, (επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Unicedit για την Τουρκία). «Γι΄ αυτόν, το οικονομικό ρίσκο ,του να μην αντλήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ, αντισταθμίζεται κατά πολύ από τα πολιτικά κέρδη”, τόνισε.
Παράλληλα κανένας διεθνής οργανισμός δεν ανησύχησε και δεν προβληματίστηκε για το τεράστιο ξέπλυμα χρήματος μέσω Τουρκίας που ανακοινώθηκε επίσημα από την κεντρική τουρκική τράπεζα.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν τους τελευταίους οκτώ μήνες στην Τουρκία, χωρίς οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να είναι σε θέση να προσδιορίσουν την προέλευσή τους, Οι εισροές αυτές στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αντιστοιχούν στο 25% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Ως πιθανές πηγές «εκτιμώνται» οι διασυνοριακές συναλλαγές σε ρευστό με το Ιράκ και τη Συρία, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, έσοδα από πωλήσεις χρυσού και ξένο συνάλλαγμα που «μπήκε» στη χώρα για λόγους φορολογικής ελάφρυνσης.
Αναλυτές χαρακτηρίζουν «πραγματικά δύσκολο» τον εντοπισμό της προέλευσης αυτών των 18 δισ. δολαρίων και σημειώνουν ότι σε κάποιο βαθμό πρόκειται για «χρυσό και συνάλλαγμα που έμεναν ‘κάτω από το μαξιλάρι’ πριν μπουν στο σύστημα».
Αυτές οι «μυστηριώδεις» εισροές που έστειλε είτε ο Dāwud, είτε ο Μωάμεθ, είτε ο Αλλάχ, είτε και οι τρεις μαζί διαμόρφωσαν μια προστατευτική ασπίδα για την τουρκική λίρα, σε μία στιγμή που οι εισροές ξένων κεφαλαίων είχαν σταματήσει και η Τουρκία πλήρωνε μεγάλα ποσά για το χρέος της».
Μεγάλη αβάντα είναι και οι συναλλαγές με τη Ρωσία. Δυόμισι εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες γέμισαν τα τουρκικά θέρετρα, επειδή δεν τους θέλουμε εμείς στην Ελλάδα.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]