Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες πρόωρες κρίσεις

Προβληματικές οι παρεμβάσεις των πολιτικών

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης παραμένουν εκτεθειμένοι για τις «μαύρες τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και οι οποίες «ποτίστηκαν» μέσα από την τελευταία κόντρα με τον Δ. Γράψα, ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο!!!
Η μείωση της θητείας στους εννέα μήνες στον στρατό ξηράς, που αποφασίστηκε αιφνιδίως (προφανώς για προεκλογικούς καθαρά λόγους) μετά τις ευρωεκλογές και χωρίς να έχει προηγηθεί ο παραμικρός προγραμματισμός από την πλευρά του Πενταγώνου, μειώνει δραματικά το ποσοστό επάνδρωσης των μάχιμων μονάδων.
Ο κίνδυνος δολιοφθοράς στα στρατόπεδα – φαντάσματα του Ανατολικού Αιγαίου έχει αυξηθεί επικίνδυνα, αλλά φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό…!
Η μείωση της θητείας σε συνδυασμό με τη διατήρηση της απαρχαιωμένης δομής των δυνάμεων στον στρατό ξηράς, δημιουργεί ένα εφιαλτικό περιβάλλον.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η «διαρροή» του σχεδίου επάνδρωσης των βραχονησίδων. Και φυσική κατάληξη της «διαρροής» ήταν ο στρατηγός Γράψας να υποβάλει την παραίτησή του, δηλώνοντας ευθαρσώς «κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου»…
Έτσι, οι τελευταίες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν αιφνιδιαστικές και… επεισοδιακές, ενώ κρύβουν και «εκρηκτικό» παρασκήνιο… Πολλοί διοικητές μονάδων ειδικών επιχειρήσεων – καταδρομών, βγήκαν εκτός στρατεύματος επειδή ήταν υπέρ του δέοντος «πατριώτες» και δημιουργούσαν «κλίμα» στα κατώτερα στελέχη και στους υπηρετούντες την θητεία τους. Μάλιστα, η «καρατόμησή» τους συνοδεύτηκε από μειωμένες αποδοχές…! Πολλά ακούγονται και για τη νέα ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία υπάρχει ο χαρακτηρισμός «γραφειάδες»…
Αυτό είναι αποτέλεσμα της «εν ψυχρώ παρέμβασης της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία για δικούς της και καθαρά πολιτικούς λόγους προχώρησε σε σημαντικότατες αλλαγές όχι μόνο στην ανώτατη ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε κατώτερα επίπεδα, δημιουργώντας ένα κλίμα δυσφορίας απέναντί της…
Η σοβαρή εμπλοκή συμβούλων και διπλωματών στις υποθέσεις του Πενταγώνου ανάγκασε τον κύριο Γράψα να δηλώσει χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν να υπερασπιστώ τα ανατολικά σύνορά και τα νησιά του Αιγαίου με άδεια στρατόπεδα και την ίδια στιγμή να δέχομαι πισώπλατα μαχαιρώματα των συμβούλων και των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών;». Και φυσικά, αυτή η δήλωση, «καρφώνει» την κυρία Μπακογιάννη.
Η ξαφνική αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας έχει πίσω της ένα εκρηκτικό παρασκήνιο και άμεση σχέση με τέσσερις «εκρηκτικούς» λόγους:
- Τους χειρισμούς ως προς την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης στο Αιγαίο
- Τη διαφωνία για τη μείωση της θητείας
- Την γκρίνια των επιτελείων για έλλειψη ανταλλακτικών και υλικών, που επηρεάζουν αρνητικά τα ποσοστά διαθεσιμότητας των μέσων
- Τη σύγκρουση με παράκεντρο της «ομάδας Κ» του Πενταγώνου
Βεβαίως, ο καθοριστικότερος παράγοντας για τον οποίο η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόωρη αποστρατεία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ήταν το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε με την διαρροή της εφαρμογής του σχεδίου ενίσχυσης των βραχονησίδων με Έλληνες κομάντος (η πρόταση είχε γίνει από σύμβουλο του κ. Μεϊμαράκη και κρίθηκε από τους επιτελείς του Πενταγώνου με τον επιεική χαρακτηρισμό «ακατάλληλη»). Και όμως, αυτή η διαρροή και η αποκάλυψη από το «Πρώτο Θέμα» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και παρενέργειες.
Οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ χαρακτήρισαν άκρως παρακινδυνευμένη ενέργεια την τοποθέτηση κομάντος στις Ελληνικές βραχονησίδες, επειδή θα δημιουργούνταν μία πρόκληση προς την Τουρκία
Το ΝΑΤΟ και οι αμερικανοί ανησύχησαν και εξέφρασαν ενδιαφέρον να πληροφορηθούν εάν η Ελλάδα ετοιμάζεται πραγματικά για «θερμές» εξηγήσεις με την Τουρκία.
Το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών διατάσσει το υπουργείο Άμυνας να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης του δημοσιεύματος. Στο μεταξύ στο υπουργείο Άμυνας ξεσπάει ένας πρωτόγνωρος καυγάς μεταξύ ΓΕΕΘΑ και υπουργικού γραφείου για τον ποιος ευθύνεται πραγματικά για τη διαρροή.
Την περασμένη Κυριακή ο Β. Μεϊμαράκης υποχρεώνει το ΓΕΕΘΑ να εκδώσει διάψευση και φυσικά να ακυρώσει οποιοδήποτε σχέδιο επάνδρωσης των βραχονησίδων με Έλληνες κομάντος! Έξαλλος, ο στρατηγός Γράψας επισκέφθηκε την επομένη το γραφείο του κυρίου Μεϊμαράκη και υποβάλλει την παραίτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έτσι εγώ δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου», επιρρίπτοντας άμεσα την ευθύνη της διαρροής στην ομάδα «Κ» των συμβούλων του υπουργού και ταυτόχρονα επαναφέρει τα δύο ακανθώδη θέματα που κατ’ επανάληψη έχει θέσει σε αρμόδια στρατιωτικά συμβούλια και που αφορούν τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων εξαιτίας του πολιτικού πυροτεχνήματος της μείωσης της θητείας, καθώς και της χαμηλής διαθεσιμότητας των μέσων εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών και αδυναμίας εκτέλεσης των αναγκαίων προμηθειών. Για τα δύο αυτά ζητήματα ακέραια την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και φυσικά και ο κύριος Μεϊμαράκης.
Οι σχέσεις του στρατηγού Γράψα με την ομάδα «Κ» των συμβούλων του υπουργού, όπως και με τον συντοπίτη του Κ. Σταϊκούρα, είχαν διαρραγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως μετά τις ετήσιες κρίσεις του 2009, όπου υπήρξε έντονη η κομματική σφραγίδα. Το ξέσπασμα Γράψα διέγειρε τα αντανακλαστικά του κυρίου Μεϊμαράκη, ο οποίος μετά από μία συντομότατη σύσκεψη με τους Σωτήρη Κορομάντζο και Πελοπίδα Καλομοίρη, αποφάσισε να εισηγηθεί την άμεση παύση του Α ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου Δ. Βούλγαρη, στον πρωθυπουργό, με αιτιολογικό τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις των αξιώσεων της ομάδας «Κ».
Η κυβέρνηση μέσα από τις δύο συγκεκριμένες αποστρατείες έστειλε σαφή μηνύματα πυγμής επί του στρατεύματος, ενώ ο κύριος Μεϊμαράκης ακυρώνει την επιχειρηματολογία των πολιτικών του αντιπάλων (οι περισσότεροι εξ αυτών μέσα από το ίδιο του το κόμμα) που τον εμφάνιζαν ως χαλαρό και αναποτελεσματικό υπουργό που δεν έχει τον έλεγχο του υπουργείο του. Ταυτόχρονα καθησυχάζονται οι Αμερικανοί, βλέποντας την Αθήνα να καρατομεί οποιονδήποτε προσπαθεί να ενεργήσει για τα του Αιγαίου…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. http://www.parliament.gr/enhmerwsh/details.asp?textID=9000783

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1070701_11/02/2005_133474


    γιατί σας εκπλήσουν οι εξελίξεις ???

    οι άνθρωποι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία .

    Μόνο η ενημέρωση-συνειδητοποίηση των παραπάνω και η δυναμική αντίδραση του Ελληνικού λαού μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας στα πλαίσια του Εξιλαμισμού της Ευρώπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα

    Θα ήθελα να μάθω τι προβλέπουν τώρα για το μέλλον αυτοί που έλεγαν οτι, σύμφωνα με το γέροντα Παίσιο, ο Γράψας θα έπαιρνε την Κωνσταντινούπολη;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολιτικουs τηs πενταραs εχουμε ! Δεν τουs ενδιαφερει η Ελλαδα αλλα το πωs θα κρατισουν το καρεκλακι τουs ! Ολοι οι προδοτεs τηs Ελλαδοs εινε στην Βουλη ! Οι αποφασειs τουs εινε 1000% ανθελληνικεs ! Θα πουλισουν την πατριδα μαs μονο για την δικη τουs ανεση ! Τα "παραδοσιακα" κομματα μασ δουλεβουν , το ιδιο συμφερον εξυπερετουν !
    Με τοσο πλουσιο υπεδαφοs που εχει η Ελλαδα , θα επρεπε οι Ελληνεs να ειχαν τα ιδια πλουτοι με τουs Αραβεs πετρελεοπαραγωγουs , και οχι μονο ! Το ελληνικο υπεδαφοs δεν εχει μονο πετρελεο αλλα κα διαφορα μεταλλα , και πολυ σπανια και ακριβα μεταλλα παρακαλω ! Θα επρεπε να ειταν η πλουσιοτερη χωρα τηs Ευροπηs η πατριδα μαs αλλα για καποιουs λογουs κρατουν τον Ελληνα σε τριτοκοσμικο επιπεδο !
    Να εκμεταλευτουν τον πλουτο αυτον και θα εχουμε οτι θελουμε , πλουτοι , ανεση , ισχυρο στρατο που θα εχει ολλα τα μεσα και πολλα αλλα . Εαν ξερει η Τουρκια πωs η Ελλαδα εχει υπεροπλια δεν θα κουνησει ουτε φρυδι .
    Με τουs ανικανουs που μαs "οδηγουν"(στην καταστροφη)θα πεθανουν νεα παιδια για το τιποτα οπωs στην Κυπρο και σε αλλεs μαχεs οπου τα εκανα θαλασσα οι πολιτικοι ! H Τουρκια θα εκμεταλευτει οποια ένδειξη αδυναμία υπαρξει !
    Σημερα οπωs χθεs(και αυριο), οτι παρει θα το παρει οταν ειμαστε αδυναμοι και διχασμενοι !
    Η Τουρκια ΔΕΝ αλλαζει !
    Αντι οι πολιτικοι να εινε πατριοτεs στοιs δυσκολεs στιγμεs κα να εχουν την Ελλαδα στο προτο πλανο , εκμεταλευουν την κατασταση για να παρουν δυο ψηφουs περιπλεον !
    "Θελω να ειμε βεζυρηs στην θεση του βεζυρη" !
    Σταματω εδω γιατι μου ερχετε αναγούλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]