Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χριστόφιας: Παράλογες οι θέσεις και οι απαιτήσεις των Τούρκων

Χρειάζονται πολλές αλλαγές αν θέλουν λύση

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση της τουρκικής ηγεσίας να υιοθετηθεί η λύση στο Κυπριακό, ως πρωτογενές δίκαιο, τονίζοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλη της την επικράτεια στη βάση του Πρωτοκόλλου Δέκα». Πρόσθεσε δε, ότι στη βάση αυτού του Πρωτοκόλλου θα στηριχθεί η συνέχιση της συμμετοχής της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία των θλιβερών επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, που θα προέλθει από μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις και εγγυητές και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα μπορούν να νιώθουν και να είναι πραγματικά ασφαλείς.
«Οι συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας είναι διεθνείς συμφωνίες και θα πρέπει να συζητηθούν με την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί αφορούν πρώτα απ' όλα την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση του από τις συνεχείς αναφορές, τόσο από την τουρκική πλευρά, όσο και από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για κατάληξη σε συμφωνία και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
«Εμείς, δεν παίζουμε με το χρόνο και δεν κωλυσιεργούμε, διότι γνωρίζουμε ότι η άγονη παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα ήδη δυσχερή δεδομένα για τη λύση», διεμήνυσε και συναφώς, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Τόνισε, ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό εφικτό, είναι απαραίτητο η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης.
«Διαπίστωσή μας είναι ότι, αν επιμείνουν στις θέσεις, που μέχρι τώρα έχουν καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και σε αυτά που διακηρύττουν ο Πρόεδρος Γκιουλ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση, όχι μόνο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά και αργότερα», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Είναι γι αυτό, που επιβάλλεται η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία στο φόντο της ενταξιακής της πορείας και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών. Για να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης».
«Η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, που πηγάζουν από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας και τις δεσμεύσεις, που απορρέουν από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, διαφορετικά η ενταξιακή της πορεία δεν θα είναι και δεν μπορεί να είναι ομαλή», υπογράμμισε ο Κύπριος Πρόεδρος και καταλήγοντας έκανε σαφές ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί από εκείνη της Τουρκίας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]