Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί αποχωρούν πολυεθνικές πετρελαίου από την Ελλάδα;

BP και SHELL μας αποχαιρετούν

Μία είδηση, που ενώ φυσιολογικά ανήκει στον επιχειρηματικό – οικονομικό τομέα, αναλύοντάς την μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε την εμπλοκή της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Πραγματικά, ο οικονομικός κολοσσός της BP, η οποία είναι μία πολυεθνική ενεργειακή εταιρεία, δήλωσε πως πούλησε στην ΕΛΠΑ (Ελληνικά Πετρέλαια) ολόκληρη την περιουσία της στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει χιλιάδες πρατήρια βενζίνης, τα οποία είχαν πρόσφατα ανακαινισθεί. Μάλιστα, το αντίτιμο (σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 380 εκατομμύρια ευρώ) είναι πολύ χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία κι εδώ γεννιούνται, φυσιολογικά, τα ό,ποια ερωτηματικά.
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία κολοσσός (μία από τις πολυεθνικές που είναι σε θέση να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις παγκοσμίως και που τα σχέδια και ο προγραμματισμός της γίνονται σε 25ετή πλάνα) αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και μάλιστα με ζημία, τη στιγμή που η ενέργεια γίνεται παγκοσμίως το νούμερο ένα θέμα στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων;
Η ίδια η εταιρεία προφασίζεται αλλαγή ενεργειακού σχεδιασμού, δηλαδή θα αρχίσει να ασχολείται με άλλες μορφές ενέργειες (π.χ. φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός κ.α.). Η απάντηση αυτή, όμως, δεν δικαιολογείται από την κοινή λογική, βάσει της οποίας η εταιρεία θα μπορούσε να παραμείνει στην Ελλάδα και να μετατρέψει την εδώ ενεργειακή της αγορά – πελατεία. Αντί αυτού όμως, η εταιρεία προτίμησε να φύγει από τη χώρα και μάλιστα με τεράστια οικονομική ζημία (σχετικά με το ύψος πώλησης της περιουσίας της).
Την ΒΡ όμως ακολουθεί ένας άλλος κολοσσός του ενεργειακού τομέα, η SHELL, άνθρωποι της οποίας αναφέρουν πως η ανάμιξη της Ρωσίας (στο φυσικό αέριο) και της Γαλλίας στην σχεδιαζόμενη εξόρυξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, «έκλεισαν» την αγορά και εξαναγκάζουν την ταιρεία να αποχωρήσει, με άγνωστο μέχρι στιγμής αγοραστή αλλά και τίμημα, ενώ κυκλοφορούν και πληροφορίες που αναφέρουν πως οι υπογραφές πώλησης της SHELL θα "πέσουν" κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μας έρχεται.
Οι δύο αυτές πολυεθνικές, που επηρεάζουν την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, δείχνουν να τα μαζεύουν και να φεύγουν άρον-άρον από την Ελλάδα, χωρίς να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν πειστικά αυτή τους την απόφαση. Κι εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα. Οι άνθρωποι που διοικούν αυτές τις εταιρείες γνωρίζουν κάτι που πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα και φροντίζουν να φύγουν εγκαίρως; Η αιτιολογία οικονομικών παραγόντων, περί φυγής λόγω έκρηξης της οικονομικής κρίσης και στην Ελλάδα, δεν ευσταθεί, επειδή οι εταιρείες αυτές είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικές απώλειες (στην Ελλάδα) για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε, η απόφαση εγκατάλειψης της Ελληνικής αγοράς ενέργειας, έχει να κάνει με έναν παράγοντα σοβαρότατο και απόλυτα σταθμισμένο. Έναν παράγοντα, που καθημερινά όλοι οι Έλληνες τον βλέπουν να εξελίσσεται, να γιγαντώνεται και να οδηγεί σε αδιέξοδο, με άγνωστες συνέπειες για την χώρα. Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται Τουρκία και συγκεκριμένα, βλέψεις της Τουρκίας στην επικυριαρχία της Ελλάδας σε έδαφος, αέρα και θάλασσα, συγκεκριμένων περιοχών (Θράκη, Αιγαίο, νησιά του Αιγαίου), τα οποία έχουν ενεργειακό ή ορυκτό πλούτο, για τον οποίο η Τουρκία ενδιαφέρεται διακαώς και απαιτεί έως και συνεκμετάλλευση (πρόκειται για ήπια απαίτηση) με την Ελλάδα!
Η συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και η ταυτόχρονη αύξηση πίεσης, φέρνουν πολύ κοντά την περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο για άγνωστο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει τεταμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή με άγνωστη συνέπειες για τις οικονομίες και των δύο χωρών. Άραγε, BP και SHELL γνωρίζουν κάτι σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και αυτή τους η γνώση-πληροφόρηση οδήγησε τις δύο πολυεθνικές κολοσσούς στην αποχώρηση από την Ελλάδα; Και αν ναι, γιατί δεν έπραξαν το ίδιο και στην Τουρκία; Γιατί οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να παραμένουν στην Τουρκία; Εκεί δεν ισχύει η αλλαγή της ενεργειακής τους πολιτικής;
Το ερώτημα, στο οποίο κανείς δεν δίνει πειστική απάντηση και το οποίο –και μόνο στο άκουσμά του- τρομοκρατεί είναι: Μήπως οι εταιρείες αυτές γνωρίζουν κάτι για επικείμενη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα προέλθει από το αυξημένο ιδιαίτερο αλλά και άκρως επιθετικό ενδιαφέρον της Άγκυρας για το Αιγαίο και το πετρέλαιο που κρύβει ο βυθός του;
Από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση για την «έξοδο» των συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιρειών από τη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την Άγκυρα και τις απαιτήσεις της περί «συνεκμετάλλευσης» γεωτρήσεων σε περιοχές του Αιγαίου… Και η παθητική αυτή στάση αυξάνει τις απαιτήσεις, τις προκλήσεις και το γενικότερο επιθετικό ύφος της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τη γνωστή ατάκα: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…».
Το σκεπτικό που αναπτύσσεται ίσως να αποτελεί αποκύημα τολμηρής φαντασίας, αλλά το γεγονός της εξόδου (και μάλιστα η πώληση με ευτελές χρηματικό αντίτιμο) από την Ελλάδα των σημαντικότατων πολυεθνικών εταιρειών ενέργειας, χωρίς να παραθέτουν κάποιο ουσιαστικό λόγο, ως επιχείρημα, μόνο φόβους δημιουργεί και αυτοί οι φόβοι γίνονται ιδιαίτερα έντονοι όταν ο οιοσδήποτε παρατηρητής τολμήσει να παραλληλίσει την «ευχή Ομπάμα» προς τον Ερντογάν και την σπουδαιότητα της Τουρκίας στους ενεργειακούς δρόμους αλλά και στις νέες ενεργειακές πηγές (π.χ. Κιρκούκ) οι οποίες έχουν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων πολυεθνικών…
Κωνσταντίνος


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

13 σχόλια :

  1. Πρώτο κατεπείγον μέλημά μας η με κάθε τρόπο συμβολή στην εθνική συμφιλίωση: με συζητήσεις παντού πάνω στο θέμα, προετοιμασία των νέων στην υπαίθρια ζωή (ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΗ), αυοτ-οργάνωση δικτύων αλληλοβοήθειας στις γειτονιές, συνεχές ξεμπρόστιασμα των φοβικών-καταστροφικών γενιτσάρων, συνεργασία συλλόγων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία απο μόνη της δεν θα μπορούσε να εκμεταλευτει τα όποια αποθέματα πετρελαίου. Οι μεγάλες αδελφές θα είχαν κάθε λόγο να παραμείνουν για να κάνουν τον διετητη και να βουτηξουν την μερίδα του λέοντος!
    Ετσι λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ρωσια και η Γαλλια γιατι επενδυουν στην Ελλαδα και δεν φευγουν και αυτες?

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σωστό και να πω την αλήθεια εδώ και αρκετό καιρό περιμένω μια τέτοιου μεγέθους είδηση.an δεν πάρει το ok για ένταξη η τουρκια,που λογικά δεν το παίρνει ούτε αν γίνουν όλοι οι τούρκοι χριστιανοί καθολικοί,αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την οριστική ρίξει μεταξύ ΕΕ τουρκίας και τις Ελλάδος στην μέση.οι εταιρίες είναι αμερικανικες και μην ξεχνάμε το νέο δόγμα τον usa ότι η τουρκια είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.αυτό επί τις ουσία είναι ότι το συντομότερο εντός του καλοκαιριού έως τέλος του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερες και εντονότερες προκλήσεις,επί τις ουσίας αυτήν την στιγμή η τουρκια δοκιμάζει τις αντοχές μας,αλλα πιο πολύ τις ανοχές της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ειναι αυτο.Κατα την αποψη μου οι Αγγλοαμερικανοι εχουν αποφασισει οτι η Ελλαδα αργα η γρηγορα θα περασει στη ρωσικη σφαιρα επιρροης και σπευδουν να πιασουν θεσεις αλλου.
    Φυσικα θα προσπαθησουν να το καθυστερησουν αλλα δεν εχει νοημα επ αοριστον να πονταρουν σε ενα ρωσοφιλο κρατος (οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι στον πολεμο Ρωσιας - Γεωργιας το 80% των Ελληνων ηταν με τη Ρωσια)οταν υπαρχουν γειτονικα (Τουρκια,Αλβανια,Σκοπια) σαφως αμερικανοφιλα.
    Ο αντιαμερικανισμος στην Ελλαδα ειναι μεγαλυτερος και απο τη Σερβια που βομβαρδισθηκε.
    Τι να κανουν εδω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. MH ΠΑΤΕ ΜΑΚΡΙΑ.
    ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ LEOPARD ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΧΡΗΣΤΑ.
    ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;
    ΦΑΪ ,ΦΑΪ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οταν στο καραβι τα ποντικια βγουνε στο καταστρωμα και ψαχνουνε να φυγουν τοτε το καραβι βουλιαζει ασχετα αν επικρατει νηνεμια.Κατι αναλογω εχουμε και τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχετε μεγάλη ΦΑΝΤΑΣΙΑ.
    Υπάρχουν και άλλες εξηγίσεις, όπως:
    1. Μήπως η οικονομική κρίση χτύπησε τις BP-SHELL(χρημαστιριακή φούσκα πετρελαίου). Έχουν χρεωκοπίση και το κρύβουν;
    2. Το 2008-2009 είναι οι χρονιές που η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου πίκαρε. Από εδώ και πέρα η τιμή του πετρελαίου θα ανεβαίνει, τα προιόντα θα ακριβαίνουν και οι μισθοί θα μειώνονται. Η ελλάδα χρεωκόπισε χτές, ζει χωρίς να παράγη, μόνο τα δάνεια την κρατάνε στην ζωή.

    Επίσης και η τουρκία χρεωκόπισε. Ότι κάνει βασίζεται στον πληθισμό της μόνο, όσοι πιο πολύ κάτηκοι τόσο πιο μεγάλα τα δάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσωπικά έχω πληροφορίες (από μέσα από την SHELL) ότι και οι δύο αυτές εταιρίες αποφάσισαν ότι η Ελληνική γραφειοκρατία και διαφθορά, μαζί με το γεγονός ότι είμαστε πολύ μικρή αγορα δεν άξιζε το κόπο να παραμείνουνε στον Ελλαδικό χώρο……η Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη αγορά, μάλλον λιγότερο γραφειοκρατική και ίσως ακόμη λιγότερο διεφθαρμένη από εμάς.(η TRANSPARENCY INTERNATIONAL μας κατατάσει ποιό κάτω από την Botswana!)… .πολλές σοβαρές πολυεθνικές «παλεύουνε» με το αν αξίζει το κόπο να παραμείνουνε στο στρεβλό Ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον…. Νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι πολύ ποιό «πεζή» από ότι ο σεναριογράφος μας περιγράφει. Πρέπει επιτέλος να «προσγειωθούμε» και να μην «παίρνουμε τον ευατό μας και στα τόσο σοβαρά» γιατί, δυστυχώς, στην πραγματικότητα, έχουμε καταντήσει «ασήμαντοι» στο διεθνές γίγνεσθε κυρίως διότι δεν είμαστε σοβαρή χώρα και για αυτό φταεί και η «ηγεσία» μας αλλά...και ο λαός μας. Ο κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 29 Ιούνιος 2009 11:27 πμ

    εχει δικιο ο παραπανω ,αυτο ειναι ,και μην ξεχνατε οτι δεν αποχωρουν απο τις δραστηριοτητες που προβλεπεται να πεσει πολυ χρημα ,ηλιακη ενεργεια ,ανεμογεννητριες κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το ότι είμαστε διαφθαρμένοι η είναι μικρή η αγορά,η ακόμα περισσότερο ότι ενδέχεται να περάσουμε στην σφαίρα επιρροής τις ρωσίας είναι σχετικό και μαλλον θα αργήσει αν δεν έχουμε διαλυθεί μέχρι τότε από μονοι μας .αν πριν την κρίση είχε από πολλά δισεκατομμύρια κέρδος τώρα έχει κέρδος απλά μερικά δισεκατομμύρια λιγότερα,δεν είναι σοβαρή αιτια για να φύγει.ενδεχομένως ο σχεδιασμός τους είναι να είναι κοντά στις νέες εστίες επένδυσης,πιο κοντά στην πηγή,δηλαδή στις πετρελαιοπηγές.δηλαδή στο κουρδιστάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολή φαντασία ο αρθρογράφος μήπως έπιαξε σημασία στο να την κάνουν ότι έχουν να πληρώσουν 50 εκατ. ευρώ πρόστιμο... το ξεχνάτε;
    Μήπως φεύγουν επειδή δεν μπορούν ανεξέλεγκτα πλέον να κάνουν τα παιχνίδια τους...

    Και στο φινάλε αυτό δεν θέλαμε να φύγουν και να είμαστε κύριοι του σπιτιού μας; Τώρα που έφυγαν τι ψάχνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά έκαναν και έφυγαν... Στο καλό και να μη ξαναέρθουν... το θέμα όμως που δεν απαντήθηκε είναι το ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΑΝ!!! Στο γιατί, απαντιούνται ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και το μέλλον της... Επενδύουν στο Ιράκ, αλλά ποιός ο λόγος να φύγουν από μία αγορά που μόνο κέρδη τους απέφερε; 50 εκατομμύρια ευρω δεν είναι τίποτε για εταιρείες όπως αυτές... και 50 εκατομμύρια ευρώ ανακοινώθηκαν... πόσο θα είνα τελικά το πρόστιμο μετά από προσφυγές και διακοανομισμούς; Η ιστορία λέει πως θα είναι ευτελέστατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]