Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τον Αύγουστο θητεία εννέα μηνών στον Ελληνικό Στρατό...!

Συρρίκνωση του στρατεύματος...

Στρατιωτική θητεία εννέα μηνών, από δώδεκα που είναι σήμερα, θα υπηρετούν όσοι νέοι παρουσιαστούν στις τάξεις του Στρατού Ξηράς από τον ερχόμενο Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει πλέον ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες και αναμένεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις που αφορούν το Στρατό Ξηράς.
Συγκεκριμένα, η μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες θα ξεκινήσει για τους στρατεύσιμους του Στρατού Ξηράς που θα παρουσιαστούν με τη σειρά του προσεχούς Αυγούστου (Γ' 2009). Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κατέληξε σε αυτή την απόφαση μετά από σειρά μελετών και αναλύσεων, καθώς δεν αντιμετώπισε το όλο θέμα αποσπασματικά και πρόχειρα.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ωφεληθεί μόνο αυτή η σειρά, αλλά θα υπάρχουν ευεργετικές συνέπειες για όλους τους στρατεύσιμους του 2009. Για να επιτευχθεί αυτό, άλλωστε, η ηγεσία του υπουργείου σταμάτησε τις μετατάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, όσοι παρουσιάστηκαν με την Α' 2009 θα υπηρετήσουν ένα μήνα λιγότερο, δηλαδή έντεκα μήνες, ενώ όσοι παρουσιάστηκαν με τη Β' 2009 θα υπηρετήσουν δύο μήνες λιγότερους, δηλαδή δέκα μήνες.
Με τον τρόπο αυτό επανέρχεται το σύστημα στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2003, όπου ναύτες και σμηνίτες, αντιμετωπίζοντας καλύτερες συνθήκες, υπηρετούσαν δύο μήνες περισσότερους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα μπορούσε να είχε προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις πριν από τις ευρωεκλογές. Ομως αποφασίστηκε να γίνει αυτό αμέσως μετά για να μη δώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και συνολικά η κυβέρνηση λαβή σε κάποιους να υποστηρίξουν ότι η μείωση έχει προεκλογικό χαρακτήρα, ακυρώνοντας έτσι το έργο που έχει γίνει για να φτάσουν σε αυτή ττην απόφαση.
Ο κ. Μεϊμαράκης σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τόνισε συγκεκριμένα ότι «από το 2007 καταρτίστηκε και προωθήθηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο τη μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς. Σήμερα πλέον ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες, παρεμβάσεις και προϋποθέσεις που οδήγησαν την πολιτική ηγεσία στη συγκεκριμένη απόφαση. «Στο πλαίσιο αυτό, προωθήθηκαν οι απαιτούμενες αλλαγές στη χωροθέτηση των στρατοπέδων, υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτρονική φύλαξη των μονάδων, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών, ενώ από τις αρχές του χρόνου σταμάτησαν οι μετατάξεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και κατέληξε: «Παρ' ότι ήμαστε έτοιμοι, δεν προχωρήσαμε αυτή την περίοδο σε ανακοινώσεις για να μη δώσουμε λαβή σε ορισμένους που θα το αντιμετώπιζαν με λαϊκίστικες μικροκομματικές κορόνες εν όψει ευρωεκλογών».
Η τελευταία αυτή αναφορά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως επίκειται μείωση της θητείας και μάλιστα κατά τρεις μήνες από τη σειρά του Αυγούστου. Παράλληλα, το ΥΠΕΘΑ με προσωπική εντολή του κ. Μεϊμαράκη υλοποιεί ήδη ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με το οποίο θέλει να καταστήσει τη στρατιωτική θητεία δημιουργική και παραγωγική για τους νέους. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, έχει δημιουργήσει σε διάφορα κέντρα εκπαίδευσης ή προτίθεται να δημιουργήσει κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ).
Το πρώτο λειτουργεί ήδη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού - Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στη Σπάρτη για οδηγούς φορτηγών, μαγείρους και αρτοποιούς. Θα ακολουθήσουν και άλλα σε διάφορα κέντρα και μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εντάσσοντας φυσικά μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν ηλεκτρολόγους, τεχνικούς αεροσκαφών, ασύρματων και ενσύρματων τηλεπικοινωνιών, χειριστές μηχανημάτων κ.λπ. Ο νέος με αυτό τον τρόπο θα απολύεται έχοντας προϋπηρεσία εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, εφοδιασμένος σημαντικά για τη μελλοντική επαγγελματική του σταδιοδρομία.
ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]