Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαμπατζάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

"Είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε στην Ε.Ε."

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της ενόψει της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρά την εχθρότητα πολλών ευρωπαϊκών πρωτευουσών σε αυτήν την προοπτική, διαβεβαίωσε ο υπουργός της των Εξωτερικών Αλι Μπαμπατζάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Βιέννη.
«Ο τουρκικός λαός επιθυμεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις» και η Τουρκία βρίσκεται «στον καλό δρόμο», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο πλευρό του αυστριακού ομολόγου του Μίκαελ Σπιντελέγκερ.
«Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικός από μόνος του, ανεξάρτητα από τον στόχο» της ένταξης στην ΕΕ, πρόσθεσε ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας.
Η ΕΕ και η Άγκυρα άρχισαν το 2005 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτές όμως προχωρούν αργά, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση των ισλαμιστών είναι διστακτική για νέες μεταρρυθμίσεις και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, δεν κρύβουν τον σκεπτικισμό τους για την διαδικασία αυτή.

Ο Σπιντελέγκερ υπενθύμισε ότι η αυστριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ζητήσει από τους πολίτες της χώρας να αποφανθούν με δημοψήφισμα αν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
"Η Τουρκία θα εμπλουτίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Φυσικά η πλειονότητα του τουρκικού πληθυσμού είναι μουσουλμανική, όμως η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα και θα εμπλουτίσει με την ένταξή της την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν μετά τις σημερινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, διαμηνύοντας συγχρόνως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τελικός στόχος της χώρας του είναι η ένταξη στην ΕΕ, όμως προς το παρόν σημαντικός είναι ο δρόμος, ανεξάρτητα από τον στόχο και η Τουρκία προσαρμόζεται στο κοινοτικό κεκτημένο, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για την ίδια.
Ο κ. Μπαμπατζάν ανέφερε πως στην Τουρκία υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι που δεν θέλουν να βαδίσουν αυτό τον δρόμο, ο οποίος όμως, όπως είπε, συμφέρει στον λαό, και ο ίδιος θεωρεί πως η χώρα του βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ενώ συγχρόνως πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ φαίνεται να έχουν προβλήματα με την Τουρκία, υπονοώντας προφανώς τις επιφυλάξεις των χωρών αυτών απέναντι σε μια τουρκική ένταξη.
Ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων είναι διαφορετική στην πορεία του χρόνου, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν γίνει μεγάλοι πρόοδοι, η χώρα του θεωρεί την ΕΕ ως ευκαιρία, αλλά ο λόγος που προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις δεν είναι για να ικανοποιήσει την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ επισήμανε πως δεν τίθεται προς στιγμήν θέμα ένταξης, το οποίο θα τεθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, αντάλλαξαν με τον Τούρκο ομόλογό του τις θέσεις τους για να διαπιστωθεί πού υπάρχουν λάθη στη συνεργασία, ενώ συζήτησαν και τις δυνατότητες ανοίγματος νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ.
Ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών των δύο υπουργών ήταν και η συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο οι δύο χώρες συμμετέχουν από τις αρχές του χρόνου ως μη μόνιμα μέλη του. Ως παράδειγμα της συνεργασίας αυτής ο κ. Μπαμπατζάν ανέφερε τα ζητήματα Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.
Έγινε επίσης μια εκτίμηση της κατάστασης των σχεδόν 250.000 Τούρκων που ζουν στην Αυστρία, για τους οποίους ο Τούρκος υπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να μάθουν τη γερμανική γλώσσα για να ενταχθούν στην κοινωνία.
Υπενθυμίζεται πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας πρόσφατα τις παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είχε διευκρινίσει πως το ζήτημα αυτό αφορά τις χώρες-μέλη της ΕΕ οι οποίες και θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.
Ο ίδιος ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν κατά τη συνάντησή του στις 5 Απριλίου στην Πράγα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε επαναλάβει στον κ. Ομπάμα τον σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις της Αυστρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, ο αυστριακός πληθυσμός θα πρέπει να κληθεί σε δημοψήφισμα για να έχει τον τελευταίο λόγο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]