Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βρετανός πρέσβης Μίλετ βλέπει να έρχεται λύση στο Κυπριακό

Βλέπει φως στη σήραγγα

Ο Βρετανός Πρεσβευτής, γι' άλλη μια φορά, προαναγγέλλει λύση του Κυπριακού και καλεί τους Κυπρίους να στηρίξουν τους ηγέτες τους.
Λύση μέχρι το τέλος του 2009 προανάγγειλε ο συνήθως καλά πληροφορημένος, Βρετανός Πρεσβευτής Πίτερ Μίλετ: «Βλέπω φως στη σήραγγα» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς».
Ο Πίτερ Μίλετ, που είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αν δεν λύσουν το πρόβλημα οι Χριστόφιας-Ταλάτ, κανένας άλλος δεν μπορεί να το λύσει, ανέφερε ότι εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στη λύση και κάλεσε «το λαό να στηρίξει τους ηγέτες του». Παράλληλα, θέλοντας να δελεάσει τους Τουρκοκυπρίους, δήλωσε ότι με την επίτευξη λύσης, οι Τουρκοκύπριοι θα αποτελέσουν τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του προβλήματος και ανέφερε ότι «είναι δυνατόν μέχρι τέλους του 2009 να επιτευχθεί λύση. Η Αγγλία -δήλωσε- είναι φίλη όλων των Κυπρίων και υποστηρίζει μια συμφωνία που θα φέρει στο νησί την ένωση, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ηρεμία».
Γνώση ή σκοπιμότητα;
Πολιτικοί παρατηρητές, σχολιάζοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Βρετανού διπλωμάτη, σημείωναν ότι η προσδοκία για λύση μέχρι τέλους του χρόνου δεν αντανακλάται με όσα κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών. Εκτός, πρόσθεταν, εάν ο κ. Μίλετ γνωρίζει πράγματα που δεν είναι γνωστά, ή εάν οι αισιόδοξες δηλώσεις του αποτελούν παρέμβαση στις τουρκοκυπριακές ψευδοεκλογές, με στόχο να δοθεί ώθηση στο καταποντιζόμενο κόμμα των Ταλάτ-Σογέρ.
Οι δηλώσεις του κ. Μίλετ έρχονται μετά τις επίσης αισιόδοξες δηλώσεις που έκαμε προχθές ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σύμφωνα με τις οποίες οι διαπραγματεύσεις προχωρούν όπως τις οραματίστηκε, και πως θα φθάσουμε τελικά στη φάση του πάρε-δώσε, όπου οι δύο πλευρές θα καταθέσουν το δικό τους πακέτο.
Όχι επιδιαιτησία
Απάντηση στον Ντάουνερ έδωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών, αλλά «όχι με έναν τρόπο τεχνητό», όπως είπε.
Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε στον κ. Ντάουνερ ότι η επίσπευση των συνομιλιών πρέπει να είναι αποτέλεσμα μετακίνησης της τουρκικής πλευράς από τις θέσεις που διατυπώνει μέχρι σήμερα και τόνισε ότι αν ο κ. Ντάουνερ καταφέρει να πείσει την τουρκική πλευρά ότι πρέπει να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της, αναμφίβολα η διαδικασία θα επισπευσθεί.
Δεν γίνεται κουτσομπολιό
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Ντάουνερ σε πάρε-δώσε, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιδιωχθεί η επιβολή λύσης στον κυπριακό λαό. «Αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε στο παρελθόν και απέτυχε. Θα πρέπει η λύση να προέλθει από τους ίδιους τους Κυπρίους. Εάν χρειαστεί βοήθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επιβολή, η οποία να προκύπτει είτε μέσα από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, είτε μέσα από επιδιαιτησίες», τόνισε.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνονται περισσότερες συναντήσεις των δύο ηγετών και πιο συχνές επαφές των συμβούλων τους. «Χρειάζεται προετοιμασία», είπε ο κ. Κυπριανού. «Δεν συζητούμε για ένα θέμα της γειτονιάς ή για κουτσομπολιά, τα οποία μπορούν να συζητηθούν με έναν τρόπο ελεύθερο, δίχως επαρκή προετοιμασία. Συζητούμε για ένα θέμα που θα καθορίσει το μέλλον του συνόλου του κυπριακού λαού. Χρειάζεται η απαραίτητη προετοιμασία, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και πολλά άλλα καθήκοντα τα οποία πρέπει να ασκεί», κατέληξε, καλώντας την τουρκική πλευρά να επιδείξει περισσότερη συνεργασία και μεγαλύτερη διάθεση συναίνεσης.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]