Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελεσίγραφο της Ευρώπης προς την Άγκυρα για άνοιγμα των λιμανιών

Καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει

την Κυπριακή Δημοκρατία

και να άρει άμεσα το casus belli


Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλώντας την Αγκυρα πως αν δεν εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας της με την Κοινότητα, ανοίγοντας μέχρι τα τέλη του 2009 τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, θα επηρεασθούν αρνητικά οι διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ενωση.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Οομεν-Ρέιτεν (ΕΛΚ) για την πρόοδο της Τουρκίας για το 2008 με 65 ψήφους υπέρ και 4 κατά καλώντας τη χώρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το casus belli που είχε κηρύξει η τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

«Ο μη σεβασμός των υποχρεώσεών της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 θα μπορούσε να επηρεάσει εκ νέου σοβαρά την ενταξιακή της διαδικασία», προειδοποιεί η έκθεση αυτή την Τουρκία.
Τον Δεκέμβριο του 2008 η Κοινότητα «πάγωσε» 8 από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να μην αναγνωρίζει την Κύπρο και έχει προβλέψει να επανεξετάσει την όλη κατάσταση στα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Αυτή η επανεξέταση θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, δεν χρειάζεται από τώρα να προεξοφλούμε τι θα κάνει η Τουρκία μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε ο αρμόδιος χειριστής του θέματος από πλευράς Κομισιόν, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης στην ίδια έκθεση την ανησυχία τους επειδή η Τουρκία έχει επιβραδύνει τον ρυθμό των εσωτερικών κοινωνικών πολιτικών κ.λπ. μεταρρυθμίσεών της για τρίτη συνεχή χρονιά.





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Τώρα μάλιστα.....
    Αφού τους ζητήθηκε, άμεσα θα τα εφαρμόσουν!!!
    Γραμμένους τους έχουν όλους και ειδικά την ΕΕ.
    Μόνο αν σε πρώτη φάση τους κόψουν τις παχυλοτατες επιχορηγήσεις, τότε μπορεί να αρχίσουν.....να το σκέπτονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογαν δεν τους ειχε παραγγειλει οτι τωρα δε θελει η Τουρκια να μπει στην ΕΕ ετσι οπως κατηντησε η Ευρωπη;αυτος το ειχε καταλαβει νωριτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πληροφορήστε με παρακαλώ τι ρόλο "παίζει" το ευρωπαικό κοινοβούλιο,εκτός από τις πανακριβες αμοιβές των μελών του.. και πως εκλέγει, αλλά και ελέγχει, τα ύπατα στελέχη της ΕΕ, που παίρνουν κρισιμότατες αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και των άλλων κρατών. Έτσι γιά να εννοήσουμε την δημοκρατική πυραμίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]