Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν κάνει υποδείξεις στην Ελλάδα για την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

Προσπαθεί να φανεί δυνατός

ενώ εξαρτάται από την Ελλάδα


Σε καλύτερο σημείο θα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «αν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίχως να κατονομάζει κάτι συγκεκριμένο.
Σε ομιλία του χθες στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για να εκφράσει ικανοποίηση σχετικά με την πορεία των διμερών σχέσεων. «Εμείς ως κυβέρνηση και επί εποχής δικής μου πρωθυπουργίας συνεχίσαμε και συνεχίζουμε τις συνομιλίες, πάντα με καλές προθέσεις, τόσο με τον κύριο Καραμανλή όσο και με τους κυρίους Παπανδρέου και Σημίτη» είπε και υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από τις επαφές υψηλού επιπέδου, συνεχίστηκαν και οι επιμέρους επαφές σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «βεβαίως παρ' όλα αυτά, οι σχέσεις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Θα πρέπει να μην κολλάμε σε απλά πράγματα. Πιστεύω ότι τα στοιχεία της πρόκλησης έφεραν τις σχέσεις στο σημείο αυτό. Αν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης, οι σχέσεις θα είναι σε καλύτερο σημείο».
Το πλαίσιο που χαράσσει εδώ και καιρό η τουρκική πλευρά για τα ελληνοτουρκικά είναι η «αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα βλάψουν τα συμφέροντα της άλλης πλευράς, σχέσεις καλής γειτονίας, άξονας κοινών συμφερόντων και διάλογος για την επίλυση των διαφορών». Το γενικό αυτό πλαίσιο συνοδεύεται από τη διαπίστωση ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει κλίμα διαλόγου» και ότι «ζητούμενο είναι η επιτάχυνση διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών», πράγμα το οποίο έχουν υπογραμμίσει και η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αλί Μπαμπατζάν.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί -και ανεξάρτητα από τη χθεσινή τοποθέτηση του Ερντογάν περί «προκλήσεων»- ότι οι δηλώσεις που είχε κάνει στις 6 Ιανουαρίου στο Αγαθονήσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ειδικότερα η υπογράμμισή του ότι «ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας», με βάση τις δεδομένες τουρκικές προσλαμβάνουσες ενδέχεται να έχει εκληφθεί ως ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας. Πράγμα που μπορεί -με βάση την τουρκική οπτική- να έχει εκληφθεί και ως πρόκληση.
Και για όσους, δεν κατάλαβαν, ο κύριος Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ επιθυμεί και το καταθέτει -δια της πλαγίας- πως θα πάψουν τα πάντα εάν η Ελλάδα αποδεχθεί συνεκμετάλλευση του Αιγαίου!!! Δηλαδή, μας λέει πολύ απλά ότι: "αφού εσείς έχετε την θάλασσα που έχει το χρήμα, θέλουμε κι εμείς να γίνουμε συνέταιροι και συνιδιοκτήτες στην θάλασσα για να μπορούμε να πάρουμε κι εμείς μέρος από το χρήμα. Ειδάλλως, θα υπάρχουν προβλήματα και απειλές..."
Αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας. Γνωστή εδώ και δεκαετίες... Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει πως πρόκειται για ένα κράτος-κλέφτη, κράτος-εκβιαστή, κράτος-τραμπούκο... Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ή αντίληψη έχει ο οποιοσδήποτε, σφάλλει οικτρά.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]