Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αβλαβής διέλευση και η νεκρή αντίδραση

Η σιωπή της ανεπάρκειας

Σε μία μεγάλη επίδειξη θράσους προχώρησε χθες η Τουρκία, οδηγώντας ένα πολεμικό της πλοίο, την φρεγάτα Turgut Reis, σε μία «βόλτα πολέμου» και παραβιάζοντας επί 4 συνεχείς ώρες τα διεθνή αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας μας.
Την ίδια στιγμή, νεκρική σιωπή υπήρχε από την πλευρά του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που, σύμφωνα με πληροφορίες διέταξε τον κυβερνήτη της Ελληνικής φρεγάτας «Μπουμπουλίνα» να παρακολουθεί την πορεία του τουρκικού σκάφους και να ενημερώσει τον Τούρκο κυβερνήτη για την καταπάτηση των διεθνών κανόνων. Απορίας άξιο, βεβαίως, που δεν φρόντισε κανείς για την άμεση αποχώρηση του τουρκικού πολεμικού, θέτοντας αυτόματα υπό αίρεση την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική ακεραιότητα…

Η υποχωρητικότητα και μη τακτική της «μη παρέμβασης» και της από μακρού παρακολούθησης της κάθε είδους παραβίασης που πραγματοποιείται από την Τουρκία, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ημέρες, ανησυχεί όλους τους νοήμονες Έλληνες πολίτες. Και η ανησυχία αυτή δεν έγκειται στο αν υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης και άμεσης απάντησης, αλλά στο εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οι λόγοι της συγκεκριμένης τακτικής υποχώρησης και οι ρόλοι συγκεκριμένων πολιτικών τίθενται υπό το πρίσμα σοβαρής λογικής αμφισβήτησης. Ταυτόχρονα δε, βάλλουν κατά του ηθικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες υποβάλλουν σε συνεχείς υποχωρήσεις όσον αφορά τον ρόλο που έχουν ταχθεί να διαδραματίζουν στην υπεράσπιση του γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας, σε στεριά, αέρα και θάλασσα.
Οι νεκρές αντιδράσεις δεν μπορούν να αποτελούν προσωπικές επιλογές κανενός και ιδιαίτερα των πολιτικών αυτής της χώρας. Γνωστές επί δεκαετίες είναι οι βλέψεις και οι θέσεις των γειτόνων μας Τούρκων, άγνωστες όμως παραμένουν ακόμη και σήμερα οι βλέψεις και οι θέσεις των πολιτικών μας ηγετών και υπευθύνων, που υποτίθεται ότι έχουν οριστεί από τον λαό για την διαχείριση θεμάτων και ιδιαίτερα των εθνικών θεμάτων. Συστηματικά όμως, αγνοούν (ελπίζουμε όχι ηθελημένα) πως η διαχείριση που τους παραδόθηκε δεν αφορά μόνο την οικονομία (στην οποία έχουν αποτύχει παταγωδώς), αλλά και στα εθνικά μείζονος σημασίας ζητήματα τα οποία ελπίζουμε να τα γνωρίζουν και να μην ζητούν επεξηγήσεις (όπως για παράδειγμα ο κύριος Σημίτης που δεν γνώριζε τι σημαίνουν οι κανόνες εμπλοκής, αλλά γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνουν και πως λειτουργούν οι κανόνες πολιτικής διαδοχής).
Κωνσταντίνος

Μπορoύμε να δούμε τι ακριβώς είναι η Αβλαβής Διεύλευση εδώ: http://www.hellenicnavy.gr/nomothesia/diatakseispn/chap8.txt
Με βάση τον παραπάνω κανονισμό προκύπτουν μερικά συμπεράσματα:
Είναι παράλογο να δίνεις άδεια αβλαβούς διεύλευσης σε μια υπερσύγχρονη φρεγάτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εφοδιασμένη με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν και να απομονώσουν χερσαίους, υδάτινους και εναέριους πιθανούς στόχους. Αν και αυτό δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί οτι όντως συνέβη, σε κάθε περίπτωση προληπτικά απαγορεύεις την είσοδο γιατί το πιθανό είναι οτι η φρεγάτα δεν πάει να ψαρέψει τσιπούρες αλλά ραδιοσυχνότητες.
Άλλωστε η Ελλάδα δρα στα πλαίσια της νομιμότητας εφόσον, σύμφωνα με τον κανονισμό του πολεμικού ναυτικού,

1. Η φρεγάτα συμμετέχει σε πολεμική άσκηση
2. Είναι πολύ πιθανόν ότι αποσκκοπεί στη συλλογή πληροφοριών που θέτει σε κίνδυνο την άμυνα ή ασφάλεια του παρακτίου κράτους.
3. Ασκεί παρενόχληση των συστημάτων και εγκαταστάσεων επικοινωνιών του παρακτίου κράτους.

Εφόσον είναι στη διακριτική σου ευχέρεια σαν κράτος να άρεις το δικαίωμα αβλαβούς διεύλευσης αν το κρίνεις απαραίτητο γιατί δεν το κάνεις; Φυσικά η τουρική φρεγάτα δε θα σου ζητήσει άδεια και απροειδοποίητα όπως και το έκανε θα αποσπαστεί και θα κάνει του κεφαλιού της. Επομένως μήπως θα ήταν σωστό να ήταν παραταγμένα Ελληνικά Πολεμικά πλοία για να εμποδίσουν την πρόσβασή της σε "ευαίσθητες" περιοχές; Δυστυχώς δεν είναι νέο το περιστατικό..Έχουμε προηγούμενη εμπειρία.
Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει όταν χάσαμε τον πιλότο μας Ηλιάκη, τότε που δύο τουρκικά F-16 συνόδευαν ένα αναγνωριστικό Phantom RF-4 ενώ παράλληλα μία τουρκική φρεγάτα έπλεε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης στα πλαίσια άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου για να ανιχνεύσουν τις συχνότητες των S300;
Σίγουρα το κενό εξουσίας στην Τουρκία και το διαφαινόμενο deal του Ερντογάν να λύσει τα χέρια των στρατηγών στο Αιγαίο και στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων προκειμένου να μην κυρηχθεί εκτός νόμου το κόμμα του, αιτιολογούν αυτές τις προκλήσεις που πρέπει μεν να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα αλλά κυρίως με εγρήγορση και προετοιμασία.
Περισσότερα εδώ
http://babispd.wordpress.com/


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]