Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περί «γκρίζων ζωνών»

Η κατάλυση του Διεθνούς Δικαίου

από τους "πρόθυμους" Έλληνες

Διάβαζα ένα άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γ. Καρτάλη και μέλος του Τιμητικού συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ ,σχετικά με τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και σκεφτόμουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει εντρυφήσει την αρχαιοελληνική παιδεία ή… την έχει λησμονήσει.
Γιατί αν δεν συνέβαινε κάτι από τα δύο, θα γνώριζε (ή θα θυμόταν) το «Ολβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν» του Ευριπίδη (δηλαδή ευτυχισμένοι όσοι από την Ιστορία τους έχουν μάθει).
Θα έπρεπε λοιπόν να είχε διδαχθεί από την ιστορία των Ιμίων και να μη έγραφε ότι: «αποδεικνύεται ότι ενέργειες όπως η άκαιρη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι ρίχνουν λάδι στη φωτιά αντί να συμβάλλουν στην αναγκαία εξομάλυνση. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίφημη θεωρία των γκρίζων ζωνών στηρίχθηκε στο γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βορείως της Δωδεκανήσου, ενώ ισχύει η συμφωνία για την περιοχή της Δωδεκανήσου που είχε υπογραφεί με τους Ιταλούς. Καλόν θα ήταν λοιπόν αντί να προσφεύγουμε στην εύκολη λύση των υπερπατριωτικών ρητορειών, να καταλήξουμε κάποτε σε μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα».

Αγαπητέ κ. Καρτάλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας με την συμβολική (και όχι μόνο) επίσκεψή του ,δεν έριξε λάδι στη φωτιά όπως ισχυρίζεστε , αλλά αντιθέτως με την πράξη του κατήγγειλε ως καινοφανή κατασκευή την θεωρία των γκρίζων ζωνών που έχει υιοθετήσει η Τουρκία από το 1996 , σύμφωνα με την επίσημη έκδοση του «Αρχηγείου των Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκίας».
Επισκέφτηκε Ελληνικό νησί ενταγμένο στην ελληνική επικράτεια, στους δήμους και στις κοινότητές της από το 1923.
Επισκέφτηκε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, και μάλιστα επιχορηγούμενο από αυτή ως ακριτική περιοχή της.
Εξέφρασε και επανα-επισημοποίησε την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι η πίστη στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Με την ενέργεια του έστειλε το μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επαναλάβουμε το… «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» του κ. Σημίτη, ούτε να υιοθετήσουμε θέσεις όπως αυτές του κ. Γ. Παπανδρέου περί… «λιγότερων στρεμμάτων γης για να κοιμάται ήσυχος».
Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν αγαπητέ κ. Καρτάλη , παρά μόνο στους άνομους σχεδιασμούς του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι το επίσημο κράτος της Τουρκίας δεν τόλμησε ποτέ να αποδεχθεί (ακόμα και μετά την διεθνή αδικοπραξία του στα Ίμια) τη δικαιοδοσία του αρμόδιου Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για να προσέλθει να υποστηρίξει τη θέση του.
Το διεθνές Δίκαιο σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρο. Το έδαφος είναι το πρωταρχικό αντικείμενο της εθνικής κυριαρχίας. Όλα τα υπόλοιπα (εναέριος χώρος, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, οικονομικές ζώνες κλπ),ορίζεται σαφώς ότι καθορίζονται με βάση αυτό.
Αποτελούν προεκτάσεις του στη θάλασσα και στον αέρα, το δε εύρος τους ορίζεται επακριβώς από το διεθνές Δίκαιο.
Όσον αφορά δε τα εδάφη και εδώ τα πράγματά είναι απλά και ξεκάθαρα. Η Συνθήκη της Λωζάνης (άρθρο 12… Except where a provision to the contrary is contained in the present Treaty, the islands situated at less than three miles from the Asiatic coast remain under Turkish sovereignty) ορίζει ότι όλα τα νησιά και νησίδες πέραν των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή παύουν να ανήκουν στην Τουρκία και περιέχονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία (τα Δωδεκάνησα έως το 1948).
Το επιχείρημα των στρατηγών της Τουρκίας ότι τα νησιά και νησίδες δεν αναφέρονται αναλυτικά, καταρρίπτεται (και το γνωρίζουν πολύ καλά) από την εξαίρεση στην γενικότητα της Ίμβρου και της Τενέδου, υπέρ της Τουρκίας.
Είναι απίστευτο λοιπόν ότι υπάρχουν σήμερα Έλληνες να αναφέρονται σ' αυτό που κανείς άλλος δυτικός δεν διανοείται να αναφερθεί, καταλύοντας την κοινή συνισταμένη των κρατών και θεμέλιο λίθο της σύγχρονης Ιστορίας της ανθρωπότητας. Το διεθνές Δίκαιο.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]