Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ηχηρό χαστούκι της Τσεχίας στα Σκόπια

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι παραπαίει

Αν δεν λύσετε το θέμα του ονόματος

με την Ελλάδα δεν μπαίνετε στην Ε.Ε.


Στην εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. χωρίς λύση στο ζήτημα της ονομασίας, προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας και αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Αλεξάνταρ Bόντρα.
«Η Τσεχική Δημοκρατία, στις αρχές της δεκαετίας του '90, άλλαξε την ονομασία της τρεις φορές, σε διάστημα τεσσάρων μηνών και αυτό δεν άφησε ίχνη στην εθνική μας ταυτότητα και στη διεθνή μας θέση», παρατήρησε ο κ. Bόντρα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Agence Europe», εκτιμώντας πως οι πιθανότητες της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας (η Τσεχία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου) είναι μικρές.

«Ψυχρολουσία» χαρακτηρίζει τις παραπάνω δηλώσεις ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων, καθώς μόλις προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωνε ότι η χώρα αναμένει εντός του 2009 να ορισθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων και τις εκλογές του Μαρτίου.
Ωστόσο, η Ράντιμλα Σεκερίνσκα, ηγετικό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -Σοσιαλδημοκρατική Ένωση- (SDSM), εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να λάβει η χώρα ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ,εντός του 2009.
«Δεν έχω λόγους να πιστέψω ότι οι προβλέψεις του υπουργού κ.Μιλόσοσκι μπορούν να υλοποιηθούν, διότι εδώ και τρία χρόνια στις αρχές κάθε χρόνου δίδονται οι ίδιες υποσχέσεις, ενώ στο τέλος του χρόνου αυτές καταποντίζονται. Ο κ.Μιλόσοσκι δεν διευκρίνισε πώς σχεδιάζει να εφαρμοστούν οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, να διοργανωθούν άψογες εκλογές και να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας. Τίθεται το ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της το 2007 ή το 2008;», σημείωσε η κ.Σεκερίνσκα.
Κατά την ίδια, ακόμη κι αν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια, πολύ δύσκολα θα ορισθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., δίχως να εξευρεθεί με την Ελλάδα συμβιβαστική λύση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]