Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλει για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας

Δεν πιστεύουν τον Ερντογάν

Σε κρίση εμπιστοσύνης βυθίζεται το ευρω-τουρκικό ειδύλλιο, καθώς η αμφιβολία για τη δημοκρατική ειλικρίνεια του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και των Βρυξελλών.
Αμφιβολία η οποία γεννιέται από τον τρόπο με τον οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός ασκεί την κυβερνητική του πολιτική, φλερτάροντας με την «παλιά τουρκική πολιτική ελίτ», απογοητεύοντας έτσι τους ευρωπαϊστές φιλελεύθερους συμμάχους του.

Ακόμη και η τελευταία έκθεση προόδου της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, αποπνέει αυτό το πνεύμα αμφιβολίας, διαπιστώνοντας κωλυσιεργία στις διαδικασίες εκδημοκρατισμού της χώρας και «καμία πρόοδο» στα ελληνο-κυπριακά.
Πέρα όμως από την έκθεση αυτή, που χαρακτηρίστηκε τελεσίγραφο συμμόρφωσης προς την Τουρκία, ξεχωρίζουν έξι σημεία που συνοψίζουν τα ατοπήματα του Ερντογάν. Πρόκειται για:
- Την αναβολή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
- Την άρνηση να θεσπιστεί η ελευθερία του λόγου.
- Την παραπομπή των όποιων εξελίξεων και αλλαγών μετά τις δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο.
- Την άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια στις κυπριακές εμπορικές δραστηριότητες.
- Τις πρόσφατες σοβινιστικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία.
- Την ακραία δήλωσή του, με την οποία ουσιαστικά προέτρεψε τους φανατικούς εθνικιστές να αντιδρούν βίαια όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από «βίαιους διαδηλωτές».
Ολα αυτά έχουν προκαλέσει «ανησυχία και σύγχυση» στους ευρωπαϊκούς κύκλους, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», η οποία μάλιστα δεν διστάζει να προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι «σύντομα θα χάσει τον απεριόριστο σεβασμό που κάποτε απολάμβανε μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών». Στο ίδιο επικριτικό πνεύμα κινείται και ο Γιοστ Λάκενταϊκ, πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας και ένθερμος υποστηρικτής του τούρκου πωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι αν βγει από τη συζήτηση το ζήτημα του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, τότε δεν υπάρχει και θέμα διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Προτιμώντας να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο περίφημο θέμα της μαντίλας και όχι στο συνολικότερο ζήτημα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο Ερντογάν κατηγορείται από τους Ευρωπαίους για πολιτικό ερασιτεχνισμό και για επιλεκτική ψηφοθηρική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, η δήθεν τροποποίηση του διαβόητου άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα περί προστασίας του τουρκισμού δεν έφερε την απαιτούμενη από την Ευρώπη θεσμοθέτηση της ελευθερίας του λόγου.
Με πρόσφατη τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ ότι «η Ε.Ε. δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον της Τουρκίας» και με δεδομένη τη στροφή της Αγκυρας προς τη Μ. Ανατολή και τον Καύκασο, όλα συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι τα χαμόγελα θα πλατύνουν στο Παρίσι και το Βερολίνο καθώς ενισχύεται η ειδική σχέση που αντιπροτείνει το δίδυμο Σαρκοζί-Μέρκελ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]