Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντάνιελ Σέρβερ: Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση για το όνομα των Σκοπίων

Θα υπάρξει πίεση από τις ΗΠΑ

αλλά θα αλλάξετε όνομα

μόνο αν το θελήσετε εσείς


Μετά την εκλογική νίκη του Μπάρακ Ομπάμα και την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ, δεν διαπιστώθηκε καμία αλλαγή στην στάση της πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης και του συνταγματικού ονόματος, δήλωσε ο Ντάνιελ Σέρβερ, εμπειρογνώμονας του Αμερικανικού Ιστιτούτου Ειρήνης.
«Δεν είμαι σίγουρος πως η κυβέρνηση Ομπάμα θα δαπανήσει τόσο πολύ χρόνο ή θα εργαστεί ιδιαίτερα για την επίλυση του θέματος (όνομα Σκοπίων), επειδή ήδη εργάστηκε πάρα πολύ επάνω στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση Μπους. Βλέπω λοιπόν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο θέμα αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό τους όνομα και περιμένω πως η απόφαση αυτή θα ακολουθηθεί από τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Ντάνιελ Σέρβερ, σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι συζητήσεις από εδώ και πέρα πρόκειται να επικεντρωθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός συμβιβασμού μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Ως εκ τούτου, τα Σκόπια θα βρεθούν κάτω από μεγάλη πίεση στο να δεχθούν ένα είδος (επιθετικού) προσδιορισμού στο υπό συζήτηση όνομα. Παρά το γεγονός πως ο Ομπάμα κατά τη θητεία του ως γερουσιαστής έχει υπογράψει πολλά ψηφίσματα υπέρ των Ελλήνων, ο Σέρβερ πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες θέσεις τους για το σημερινό συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, εκτός και εάν αποφασίσουν τα ίδια τα Σκόπια να το αλλάξουν.
Σε σχέση με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Βαλκάνια, προβλέπει πως δεν πρόκειται να γίνει σχεδόν καμία δραστική αλλαγή.
«Δεν περιμένω ζωτικής σημασίας αλλαγές που πρέπει να γίνουν προς τα Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι θα δοθεί λιγότερη προσοχή σε αυτή την περιοχή από ό,τι στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλά άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να αποτελέσουν την απόλυτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναλάβει η Ευρώπη τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θα βρίσκεται στο κάτω μέρος του καταλόγου προτεραιοτήτων κι αυτό επειδή οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους. Κύριο μέλημα του Μπάρακ Ομπάμα θα είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια τα θέματα σχετικά με το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]