Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχία στα Σκόπια από περιστατικό στα σύνορα με Κόσοβο

Οι Αλβανοί κοιτάζουν προς τα Σκόπια...

Ένα "περίεργο" περιστατικό απασχόλησε τις αρχές και τα ΜΜΕ των Σκοπίων τις δύο περασμένες μέρες..
Άγνωστοι,αμέσως μετά την αναγνώριση του Κοσόβου απ΄την ΠΓΔΜ,κατευθύνθηκαν στα σύνορα των 2 χωρών και κατέστρεψαν τις μικρές "πυραμίδες" (φωτογ.) που χρησιμοποιούνται για την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων μεταξύ των κρατών..
Οι αρχές της ΠΓΔΜ,διά στόματος της υπουργού εσωτερικών κ.Γ.Τζανκουλόφσκα,έσπευσαν να δηλώσουν πως "πρόκειται για μεμονομένο περιστατικό το οποίο δεν διαταράσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών ούτε και τις συζητήσεις" οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αφορούν την ακριβή οριοθέτηση των συνόρων, κυρίως στην περιοχή του Τετόβου όπου οι Αλβανοί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.


Παρά τις προσπάθειες των αρχών της ΠγδΜ να υποβαθμίσουν το γεγονός,η ανησυχία τόσο των σκοπιανών πολιτικών όσο κι των ΜΜΕ είναι έκδηλη για το πώς θα καταφέρουν να επιβάλλουν την τάξη στην οριοθέτηση των συνόρων τους με το Κόσοβο τη στιγμή που και απ΄τις δυο πλευρές της συγκεκριμένης συνοριακής γραμμής κατοικούν μόνο Αλβανοί πολίτες (βλ.χάρτη δεξιά) ..
Το πρόβλημα για τους Σκοπιανούς πάντως δε δημιουργήθηκε τώρα καθώς ακόμα και πριν την αναγνώριση, η φύλαξη των συνόρων στην περιοχή ήταν προβληματική καθώς επέτρεπε την απρόσκοπτη επικοινωνία των κατοίκων εκατέρωθεν των συνόρων αλλά και την καθημερινή μετακίνηση Αλβανών φοιτητών του Κοσόβου,στο Πανεπιστήμιο του Τετόβου.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της διμερούς επιτροπής Σκοπιανών-Κοσοβάρων για την ακριβή οριοθέτηση της διασυνοριακής γραμμής των μεταξύ τους συνόρων μετά από την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και την οριοθέτηση των συνόρων στην ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή του Debelde.Kαι λέμε ευαίσθητη καθώς εκεί έχει χτιστεί το περιβόητο"Camp Bondsteel",η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ...
Το "σχέδιο Αχτισάαρι" προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών της εν λόγω επιτροπής το αργότερο εώς το Δεκέμβριο.
Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των προθέσεων των κατοίκων της περιοχής του Τετόβου οι οποίοι,μετά την αναγνώριση του Κοσόβου,αισθάνονται ακόμη πιο ισχυροί στην περιοχή.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]