Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η παγίδα στην άρνηση των Σκοπίων για την πρόταση Νίμιτς

Η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί αμέσως

το «πακέτο ιδεών» Νίμιτς


Μετά την πρώτη ανάγνωση της πρότασης του κ. Νίμιτς όλοι οι σώφρονες Έλληνες φώναξαν «Όχι» και είπαν πως δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχτεί αυτό το κατασκεύασμα, που συντάχθηκε μόνο εις βάρος του Ελληνισμού.
Σε κάθε σημείο της η συγκεκριμένη πρόταση πρόδιδε το φιλοσκοπιανό της ύφος και εξέθετε ανεπανόρθωτα την πλήρως υποταγμένη εξωτερική πολιτική της κας Μπακογιάννη, στις επιθυμίες του προέδρου (με ημερομηνία λήξης) Μπους και τις βουλές των ΗΠΑ…

Μεγάλη όμως ήταν η έκπληξη όλων μας, όταν μάθαμε πως (πρώτα ο Τσερβένκοφσκι κι έπειτα ο Γκρούεφσκι) τα Σκόπια αρνούνται την συγκεκριμένη πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «φιλελληνική»! Φυσικά, οι συγκεκριμένες δηλώσεις-τοποθετήσεις, προκαλούν την νοημοσύνη όλων μας, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύουν πως τα Σκόπια είναι αποφασισμένα να «πάρουν» ακόμη περισσότερα, έχοντας την στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και μία εξωτερική πολιτική από την πλευρά της Ελλάδας που άγεται και φέρεται, αλλά συνεχώς περιφέρεται και αποδέχεται όλο και περισσότερες από τις ακραίες θέσεις-απαιτήσεις των Σκοπίων.
Ο αγαθός πολίτης, από την πλευρά του, σίγουρα θα σκεφθεί πως είναι διαφορετική η ανάγνωση από τις δύο πλευρές και οδηγεί στις συγκεκριμένες «διαρροές» από την πλευρά της Ελλάδας και τις ξεκάθαρες δηλώσεις εκ μέρους των Σκοπίων. Και σίγουρα ο αδαής (κάτοικος κάποιας άλλης χώρας) θα σκεφθεί πως κάτι πρέπει να γίνει ώστε να λήξει το συγκεκριμένο θέμα…
Ποια είναι λοιπόν η παγίδα στο συγκεκριμένο σημείο; Μα και πάλι, η ενδοτικότητα της Ελλάδας, η οποία αφελέστατα και με την πρόφαση μην λήξει η διαδικασία με υπαιτιότητα της χώρας μας, βιάστηκε να τοποθετηθεί και να ψελλίσει για μία ακόμη φορά το ναι απέναντι στην αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι και την «πονηρή» πρόταση Νίμιτς. Και πάλι, η Ελληνική κυβέρνηση θέλησε να φανεί ως η «καλή» και «υπάκουη» στις επιταγές του State Department και βρήκε «κάπως καλό» το πακέτο Νίμιτς, χάνοντας έτσι έδαφος στην (ανιστόρητη) «κόντρα» με τα Σκόπια.
Κι επειδή τα Σκόπια δεν ικανοποιούνται, αλλά η Ελλάδα μένει «κάπως» ικανοποιημένη, πάλι από τη χώρα μας θα ζητηθεί να κάνει κάποια βήματα πίσω για να βρεθεί η «χρυσή τομή», προκειμένου να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στις θέσεις των δύο χωρών!!! Για την ακρίβεια, θα απαιτήσει πλέον ο κ. Νίμιτς να «κάνουμε πίσω» προκειμένου να βρεθεί η λύση… λέγοντάς μας ότι προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την Ελλάδα, αλλά…
Οι «γκρίζες ζώνες» του σχεδίου Νίμιτς
Το «Εγγραφο Εργασίας» το οποίο παρουσίασε ο κ. Νίμιτς (και το περιεχόμενο του οποίου αποκάλυψε την Παρασκευή το «Εθνος») υιοθετεί την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά εισάγει τη διπλή ονομασία μη προβλέποντας ενιαία χρήση του νέου ονόματος και συγχρόνως κατοχυρώνει «μακεδονική ταυτότητα».
1. Το νέο όνομα (Republic of North Macedonia) θα χρησιμοποιείται σε διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς, πολυμερείς συνεργασίες συνδιασκέψεις, συνθήκες, συμφωνίες κ.α.
2. Για τις επίσημες διμερείς σχέσεις όμως με τα τρίτα κράτη θα υπάρχει απλώς σύσταση του ΣΑ του ΟΗΕ να χρησιμοποιηθεί η νέα ονομασία, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση του συνταγματικού ονόματος με το νέο, από τις 124 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
3. Η πρόταση Νίμιτς σε αρκετά σημεία της προβλέπει την αναγνώριση και αποδοχή της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (έστω και με τη διευκρίνιση ότι θα αφορά στην εσωτερική χρήση - αλλά και για μέρος των διμερών σχέσεων) κάτι όμως που οδηγεί στην κατοχύρωση του «μακεδονισμού» (συνταγματική ονομασία σημαίνει κρατική κυριαρχία με εξουσία προερχόμενη από τον λαό της «Μακεδονίας»).
4. Στο πρώτο άρθρο της πρότασης προβλέπεται ότι το συνταγματικό «Republica Μakedonija» διατηρείται ως επίσημο όνομα στις εσωτερικές υποθέσεις.
5. Τα διαβατήρια θα αναγράφουν ταυτοχρόνως τη νέα ονομασία «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» στην αγγλική και γαλλική και τη συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή. Δεν διευκρινίζεται όμως ποια θα αναγράφεται ως εθνικότητα (και η ασάφεια στα ζητήματα αυτά ευνοεί τα Σκόπια).
6. Απολύτως προβληματική και αρνητική είναι η ρύθμιση που εισάγει ο κ. Νίμιτς σχετικά με τη χρήση των «επιθέτων» που αναφέρονται στο «δεύτερο μέρος», δηλαδή τα Σκόπια και αφορά το «μακεδονικός». Ο κ. Νίμιτς καταγράφει την επιμονή των 2 πλευρών στις θέσεις τους και για τις ανάγκες του ΟΗΕ μόνο παραπέμπει στη Γραμματεία του Οργανισμού, όπου με βάση το δεύτερο παράρτημα, επιχειρείται να κατοχυρωθεί και στα Η.Ε. η «μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα». Στο παράρτημα ο κ. Νίμιτς προβλέπει ότι στον ΟΗΕ θα καταγραφεί το νέο όνομα της χώρας με τον αστερίσκο ότι στο εσωτερικό η συνταγματική ονομασία είναι «Republika Μakedonija», ενώ γλώσσα και εθνικότητα καταγράφονται ως «μακεδονική» (Macedonian) με «εναλλακτική εκδοχή» αυτήν της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (π.χ. γλώσσα ή εθνικότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας). Ομως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έτερος αστερίσκος που εξηγεί την ύπαρξη «εναλλακτικής εκδοχής» και αναφέρει ότι το «επίθετο μακεδονικός δεν γίνεται αποδεκτό ούτε χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη...».
7. Η πρόταση δεν προβλέπει ρητά τη συνταγματική κατοχύρωση της νέας ονομασίας, αλλά μόνο την «υιοθέτησή της μέσω της συνταγματικής διαδικασίας», ενώ η πρόβλεψη για μη αποκλειστική επίσημη χρήση του όρου «Μακεδονία» αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα σχετικά με ήδη κατοχυρωμένες ονομασίες, όπως το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» ή το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
8. Στην πρόταση προβλέπεται ότι τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας θα διαπραγματευθούν οι δύο χώρες μια νέα Τελική Συμφωνία που θα αντικαταστήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995...
Με απλά λόγια, θα κλείσω με δύο παροιμίες του σοφού λαού μας:
«Ο καλός καλό δεν έχει…»
«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει»
Κι επειδή η «καλοσύνη» είναι ένα θέμα που θα ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος, να πω πως πολλές φορές σκόνταψε η Ελληνική εξωτερική πολιτική, ελέω κυρίας Μπακογιάννη ή του κ. Καραμανλή. Πολλές φορές και έχει φτάσει στο απροχώρητο, αλλά ταυτόχρονα και στο ασυγχώρητο…
Καλή μας εβδομάδα, και ας ελπίσουμε άλλο κακό να μην μας βρει…
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]