Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλλαγή πορείας στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια;


EIΣHΓHΣEIΣ να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, χωρίς τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Ουάσινγκτον κατ' επέκταση, δέχεται η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι εισηγήσεις αυτές που απηχούν «προσωπικές απόψεις» και «εκτιμήσεις» ειδικών, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες και εκπεφρασμένες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ούτε προδιαγράφουν μια αλλαγή της πάγιας ελληνικής θέσης.
Εξάλλου, την περασμένη βδομάδα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ρητά και κατηγορηματικά δήλωνε πως «η σταθερότητα των ελληνικών θέσεων επιβεβαιώθηκε πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Η αξιοπιστία των θέσεων μας παραμένει αδιαμφισβήτητη. Παραμένουν οι ίδιες. Δεν έχουν μεταβληθεί κατά κεραία. Δεν έχει προστεθεί αλλά ούτε και αφαιρεθεί τίποτα απ' αυτές».
Κατά συνέπεια οι εν λόγω εισηγήσεις τίθενται σε ένα πλαίσιο ευρύτερου προβληματισμού για τον τρόπο που η Αθήνα θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει τη στάση, ώστε να προχωρήσει σε οριστική επίλυση της διαφοράς. Αυτό, σύμφωνα με τις νέες εισηγήσεις, προϋποθέτει ότι η άλλη πλευρά θα φροντίσει να διασκεδάσει τους ελληνικούς φόβους περί αλυτρωτισμού, δείχνοντας χειροπιαστά πόσο αβάσιμοι είναι.
Eλληνες διπλωμάτες παρατηρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες – δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας και του πολιτικού συσχετισμού στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, αναφέρουν, δεν έχει την ωριμότητα να βγάλει τους «σκελετούς από την ντουλάπα». Αντιθέτως, επιμένει να ζει με αυτούς και να εστιάζει την προσοχή της και στους ελληνικούς (σκελετούς) που επιτείνουν το αίσθημα της καχυποψίας. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αναγνωρίσει την εθνική τους ταυτότητα και τη γλώσσα τους, όχι επειδή υποκρύπτει αλυτρωτικές τάσεις, αλλά επειδή πιστεύει ότι το γειτονικό κράτος δεν έχει λόγο ύπαρξης!

Πρόκειται για «πλάνη» συνειδητή ή ασυνείδητη, αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες, τονίζοντας ότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η Αθήνα δεν θα συναινούσε στην ενσωμάτωση της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σημειώνουν όμως πως αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τη σκοπιανή πλευρά, η οποία επιμένει να μεταφράζει την ελληνική επιμονή στην επίλυση του ονόματος, ως απόπειρα «καταστροφής» και «περιθωριοποίησης» του κράτους τους.
Αλλά ακόμα και αυτό να μη συνέβαινε, αναφέρουν οι ίδιοι διπλωμάτες, η σκοπιανή ηγεσία με την εμμονή της να θέτει θέμα «επιστροφής περιουσιών» ή «μακεδονικής μειονότητας» οξύνει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά στην ελληνική επικράτεια, δυσχεραίνοντας τις «ειλικρινείς» προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Κι αυτό διότι δίνει την εντύπωση ότι ακολουθεί μια τακτική όμως «βάζει πράγματα στο τραπέζι για να τα τραβήξει στη συνέχεια». Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα έχει κάθε λόγο να μη δεχθεί τη «παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας» από τους γείτονες, να επιμένει στο συγκεκριμένο και καθορισμένο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και να ξεκαθαρίζει ευθέως ότι «δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσπάθεια εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας».
Eμπειροι ωστόσο, διπλωμάτες σημείωναν ότι οι προτάσεις για απευθείας διαπραγματεύσεις στη λογική του «θετικού αθροίσματος» είναι μια εγγυημένης αποτελεσματικότητας μέθοδος επίλυσης διακρατικών διαφορών, υπό την έννοια ότι εξαιρεί το διαμεσολαβητή που υπό ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις μπορεί να μην είναι αμερόληπτος και να προωθεί έμμεσα τα δικά του συμφέροντα.
Παρατηρούν μάλιστα ότι σύγχρονα κράτη λύνουν τις διαφορές τους με απευθείας ειλικρινή διάλογο και συμφωνούν σε λύσεις που δεν είναι επιβεβλημένες από τρίτους, αλλά λύσεις «χωρίς νικητές και ηττημένους».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]