Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επανάληψη των εκλογών σε περιοχές της ΠΓΔΜ ζήτησαν οι ΗΠΑ

Δεν πρόκειται να σχηματιστεί

κυβέρνηση, μέχρι να βεβαιωθεί

ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες,

λέει ο Γκρούεφσκι

Tην επανάληψη των εκλογών στις περιοχές της ΠΓΔΜ όπου σημειώθηκαν παρατυπίες και βίαια επεισόδια κατά την εκλογική διαδικασία ζήτησε από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας η Ουάσινγκτον.

«Είναι σάφές ότι υπήρξαν μερικά πολύ σοβαρά προβλήματα (στη διαδικασία)», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μακόρμακ. Για το λόγο αυτό «καλούμε την κυβέρνηση της "Μακεδονίας" (σ.σ. όπως κατά πάγια τακτική αποκαλούν τα Σκόπια οι Αμερικανοί) να επαναλάβει τις εκλογές στις περιοχές εκείνες όπου οι πολιτες δεν μπόρεσαν να ασκήσουν ελεύθερα το εκλογικό τους δικαίωμα απαλλαγμένοι από απειλές βίας και εκφοβισμού, καθώς και να διωχθούν οι υπεύθυνοι».

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Μακόρμακ σημείωσε ότι η υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να προχωρήσει κανονικά, μόλις επιλυθούν τα προβλήματα επί της εκλογικής διαδικασίας και η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται να συσταθεί κοινοβούλιο, ούτε να σχηματιστεί κυβέρνηση, μέχρι να βεβαιωθεί ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες και δημοκρατικές σε όλη την επικράτεια, τόνισε από την πλευρά του ο νικητής των εκλογών Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να πάρει βουλευτική έδρα με παράνομο και αντιδημοκρατικό τρόπο, γεμίζοντας τις κάλπες και σε αντιδιαστολή με αυτούς που κέρδισαν τις έδρες τους μαχόμενοι με τα προγράμματά τους και επεξεργαζόμενοι προτάσεις. Δεν θα συμβεί. Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι δεν σκοπεύω να σχηματίσω νέα Κυβέρνηση μέχρι να βεβαιωθώ ότι οι πολίτες εξέφρασαν ελεύθερα την θέλησή τους στο 100% των εκλογικών τμημάτων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και ειδικότερα ότι το νέο Κοινοβούλιο θα εκπροσωπεί πλήρως την θέληση των πολιτών και όχι τη θέληση κάποιων εγκληματικών ομάδων οι οποίες γέμισαν με το ζόρι τις κάλπες. Δεν θα σχηματίσω νέα Κυβέρνηση όσο δεν είμαι βέβαιος ότι δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές έχουν διεξαχθεί σε αυτό το 1%-2% των εκλογικών τμημάτων. Για μένα η θέληση των πολιτών είναι ιερή, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη. Η Δημοκρατία και η ελευθερία αποτελούν την προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα σε μια κοινωνία», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας και θριαμβευτής των εκλογών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γενικά οι εκλογές ήταν δίκαιες και δημοκρατικές και στο περίπου 98% των εκλογικών τμημάτων υπήρξε γνήσια γιορτή για τη δημοκρατία. «Παρόλα αυτά», σημείωσε, «ανωμαλίες κατεγράφησαν την ημέρα των εκλογών σε 1% ή 2% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή. Λυπάμαι σχετικά με όλα τα περιστατικά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες. Όποιος προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα χθες δεν ενδιαφέρεται για τη “Μακεδονία”», παρατήρησε ο κ. Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Ίβο Κότεφσκι, κατά τη διάρκεια των εκλογών, δέκα άτομα τραυματίστηκαν σε επεισόδια (και ένοπλα) που σημειώθηκαν σε περιοχές όπου κατοικούν κυρίως Αλβανοί.

Το σοβαρότερο επεισόδιο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας σημειώθηκε σε εκλογικό τμήμα του Σόποτ, όπου η εκλογική επιτροπή μετέφερε τις κάλπες χωρίς να ζητήσει προηγουμένως τη συνδρομή της αστυνομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υφαρπαγή αυτών από αγνώστους.

Όπως είπε ο κ. Κότεφσκι, διακοπή της ψηφοφορίας και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία καταγράφηκαν σε 30 εκλογικά τμήματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων της χώρας.

Όπως επισης έκανε γνωστό, 28 άτομα συνελήφθησαν, οκτώ καταζητούνται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρμόδιων αρχών για την αναγνώριση και άλλων ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη ομάδας εννέα ατόμων από το Κόντοβο, που συνελήφθησαν στο όρος Κίτκα, ο κ. Κότεφσκι ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα οδηγηθούν στον ανακριτή. «Η ομάδα αυτή συνελήφθη επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι προετοίμαζαν επεισόδια», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε πως στα οχήματα στα οποία επέβαιναν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Κότεφσκι, δύο ακόμη άτομα αναγνωρίστηκαν ως οι δράστες του επεισοδίου στο Αρατσίνοβο, με τους πυροβολισμούς κατά αστυνομικής περιπόλου. «Το ένα άτομο σκοτώθηκε και το άλλο οδηγήθηκε στον ανακριτή. Η αστυνομία έχει επίσης πληροφορίες ότι άλλα επτά άτομα από το Τανούσεφτσι, τα Σκόπια και το Αρατσίνοβο εμπλέκονται στο περιστατικό», δήλωσε ο κ. Κότεφσκι. Στο μεταξύ, η κατάσταση των τραυματιών των χθεσινών επεισοδίων στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των Σκοπίων, κρίνεται ικανοποιητική.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]