Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιστορική συνομιλία Ομπάμα- Ροχανί για τον πυρηνικό αφοπλισμό



Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ιράν συνομίλησαν τηλεφωνικά, για πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979

Ακολουθώντας την σημαντικότατη διπλωματική οδό για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Μέσης Ανατολής που άνοιξε χθες η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞΞ, Τζον Κέρυ με τον Ιρανό ομόλογό του- στο περιθώριο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μια ιστορική τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Είναι η πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, που οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος , λέγοντας ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Ομπάμα δήλωσε μάλιστα ότι, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιρανός πρόεδρος, έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν "γρήγορα" για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν σοβαρές, επαληθεύσιμες και ξεκάθαρες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.


"Ο δρόμος για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας θα είναι δύσκολος, όμως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου στον ΟΗΕ, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει "την απόλυτη εξουσιοδότηση από τον ιρανικό λαό, να προχωρήσω σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας” ενώ, στην συνάντηση που είχαν μία ημέρα νωρίτερα οι δύο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρυ και Γιαβάντ Ζαρίφ, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση Ροχανί σκοπεύει να έλθει σε συμφωνία με τη Δύση για τον έλεγχο των πυρηνικών, μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Πηγή: Νews.gr

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]