Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ραγδαίες εξελίξεις μετά από αιφνίδια νυχτερινή επικοινωνία Ερντογάν – Σαμαρά


Σε μία μη αναμενόμενη ενέργειά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας η επικοινωνία τους έγινε μέσω Skype και συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε αυτή τους την επικοινωνία, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, οι τρεις άντρες αντάλλαξαν μέσα σε πνεύμα έκδηλης φιλίας τις πολιτικές και προσωπικές τους απόψεις σχετικά με την έκβαση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν ομολόγησε στον Αντώνη Σαμαρά πως αισθάνεται άσχημα μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού υπήρξε σαφής παρανόηση των προθέσεων της Τουρκίας αλλά και του ίδιου, λόγω ακατανόητων μεταφραστικών λαθών των τουρκικών ΜΜΕ κυρίως σχετικά με δηλώσεις τούρκων πολιτικών, αλλά και με κινήσεις του τουρκικού στρατού. Ο Tούρκος πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφές πως δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον καμία επιθετική πολιτική της Τουρκίας προς την Ελλάδα και προς απόδειξη αυτού έκανε αναφορά στην παύση λειτουργίας της «Κόκκινης Βίβλου» της τουρκικής πολιτικής.

Επίσης, ανακοίνωσε πως μέσα στο πνεύμα καλής γειτονίας και προς απόδειξη των καλών προθέσεων της Τουρκίας προς την Ελλάδα, παραχωρεί στην Ελλάδα το τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την τουρκική ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να ενισχυθεί η Ελληνική οικονομία και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας η οποία δέχθηκε αδικαιολόγητη επίθεση από την επεκτατική φασίζουσα πολιτική της Γερμανίας.

Στα λεγόμενα του κ. Ερντογάν συμφώνησε πλήρως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε πως ενώ ο ίδιος είναι ένας βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος, παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του για Κύπρο, Αιγαίο και ΑΟΖ, αφού πρόθεσή του ήταν να περάσει το μήνυμα πως η Τουρκία θα αποχωρήσει από την βόρεια Κύπρο προκειμένου να βοηθήσει στην επαναφορά του νησιού στην ομαλότητα και κυρίως στην δημοκρατία.

Τέλος, οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συμφώνησαν στην αποστολή αυστηρού μηνύματος συμμόρφωσης προς την Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ, προκειμένου να μην υπάρξουν μέτρα εναντίον τους από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Νωρίς το πρωί σήμερα, μία έκπληξη περίμενε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, αφού εισερχόμενος στο γραφείο του παρέλαβε κατεπείγουσα επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Άσμουνσεν ο οποίος διαβεβαώνε την απόλυτη στήριξη και με κάθε τρόπο της βορειοατλαντικής συμμαχίας προς την Ελλάδα.

Όμως, προφανώς ημέρα εκπλήξεων η σημερινή για τον κ. Αβραμόπουλο, μία δεύτερη επιστολή που στάλθηκε από την τουρκική πρεσβεία των Αθηνών, έφερε τις καλύτερες ειδήσεις για τον έμπειρο διπλωμάτη που κρατά το τιμόνι στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτή του την επιστολή ο Tούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, ενημέρωνε το Έλληνα υπουργό Εξωτερικών πως βρίσκεται στην διάθεση του ιδίου και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά η απόφαση για συνέχιση της λειτουργίας του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, αφού οι μέχρι τώρα λάθος επιλογές προξένων έχουν δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και έχουν αναστατώσει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, οι οποίοι μετατράπηκαν σε πιόνια κάποιων ισλαμοφασιστών και ακραίων εθνικιστών που αποσκοπούν στην δημιουργία έντασης τόσο στην περιοχή της Θράκης όσο και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στην επιστολή του Τούρκου πρέσβη.

Μεγάλη έκπληξη όμως, υπήρξε και για τα μέλη του Αντιφωνητή Κομοτηνής και του Τουρκικού Προξενείου Stop, αφού έγιναν δέκτες άκρως επείγοντως μηνύματος από τον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ, μέσω του οποίου ενημερώνονταν για τα όσα συνέβησαν τόσο στο μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Στην επιστολή αυτή ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ τόνισε πως μετά την τελευταία ενημερωτική συγκέντρωση που έγινε στην Θεσσαλονίκη για την Θράκη, δεν επιθυμεί να υπάρχουν στρεβλές εντυπώσεις για τον ρόλο τόσο του ίδιου όσο και του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Ο Tούρκος πρόξενος, παραφράζοντας τις περίφημες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού κατά την τελευταία του συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (το γνωστό kazan – kazan), στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλά υπονοούμενα: Kazan Dipi.

Σε επικοινωνία μας με τον Κώστα Καραΐσκο του «Αντιφωνητή», μας δήλωσε:  

«Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ο αδελφός Ιλχάν Σενέρ παγιδεύτηκε από κακόψυχους τεμπέληδες που τον ενημέρωναν με λάθος πληροφορίες με σκοπό τον προσωπικό τους πλουτισμό και εις βάρος τόσο των αγαστών ελληνοτουρκικών σχέσεων, των προσωπικών μας σχέσεων, όσο και εις βάρος της δημοκρατίας υπέρ της οποίας μάχεται με ιδιαίτερο σθένος τόσο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της γείτονος και αδελφού χώρας Τουρκίας. Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι του «Αντιφωνητή» καταδικάζουμε όλα εκείνα τα κακοποιά στοιχεία που προσπαθούν να αποδομήσουν την ελληνοτουρκική φιλία και στηρίζουμε την συνέχιση της λειτουργίας του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και συμπληρώνω στο μήνυμα του αδελφού Ιλχάν λέγοντας «Kazan Seker Dipi».

Με εμφανή συγκίνηση ο εκπρόσωπος του «Τουρκικό προξενείο Stop», Νεκτάριος Δαπέργολας, υπό τους ήχους του γνωστού τραγουδιού «Κι εγώ λαός κι εσύ λαός» μας δήλωσε: 

«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που έμαθα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εγκάθετοι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να προσπαθούν να διαλύσουν τις πολύ καλές μας σχέσεις με τους αδελφούς τούρκους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θράκης. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να φύγουν οι τόσο καλοί μας φίλοι και να χάσουμε τα γλέντια που κάνουμε μαζί. Λόγω των εξελίξεων, θα οργανώσουμε συνέδριο με τίτλο «Η διάσωση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής». Η ανοχή έχει τα όριά της. Κάποιοι τα ξεπέρασαν σκοπεύοντας στην διάλυση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Με την ευκαιρία, καλώ τον πολύ καλό μου φίλο και τούρκο πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, για ένα «ντολμά κιοφτέ» και προγραμματισμό για μία από κοινού δράση κατά εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν την πολύ καλή μας φιλία».

Κωνσταντίνος



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Πρωταπριλιάτικο αστείο? Πολύ συγκίνηση εκ μέρους των "αδελφών" Τούρκων ΛΟΛ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, είπαμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μοσχαροκεφαλές, αλλά αυτό βγάζει μάτι ότι είναι πρωταπριλιάτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως να μου επιτρεψετε να πω την γνωμη μου.
    Σε αυτες τις στιγμες πανικου που περνα ο Ελληνισμος αυτο το αρθρο ειναι το λιγοτερο αστοχο, εαν οντως ειναι πρωταπριλιατικο αστειο.
    Τα αστεια εχουν την ωρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό, τα αστεία έχουν την ώρα τους. Και η ανοχή τα όριά της. Μας γράφει ο άνθρωπος πως αυτό το κείμενο κατατάσσεται στην σάτυρα και πολύ καλά κάνει, αφού περί πολύ καλής σάτυρας πρόκειται απέναντι σε όσα τραγικά μας συμβαίνουν και πρόκειται να μας συμβούν. Το πρωταπριλιάτικο αστείο ξέρεις ποιό είναι; Πως μας συμβαίνουν τα αντίθετα ακριβως κι εμείς καθόμαστε σαν δεσποινιδούλες περιμένοντας την μοίρα που αποφάσισαν άλλοι για εμάς... Αυτό είναι το πρωταπριλιάτικο, αλλά βλέπεις κάποιος όταν μας ευχήθηκε "καλό κουράγκιο" ήξερε, εμείς δεν ξέραμε τι ακριβώς εμπεριέχεται σε αυτό που σήμερα λέγεται Ελλάδα. Μας ενοχλεί η αλήθεια και διαμαρτυρόμαστε, ενώ στα ψέματα σωπαίνουμε και σκύβουμε το κεφάλι. Και ο Ελληνισμός δεν περνάει από κανέναν πανικό. Από σύγχυση του μυαλού περνάει ξαπλωμένος στο κρεβάτι του γερμανού προκρούστη

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει σκοπό να παραπλανήσει, και το ύφος και το περιεχόμενο ευθύς εξ αρχής παραπέμπουν στην Πρωταπριλιά.
      Εύστοχο όσο και καυστικό.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]