Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλη ευκαιρία να κλείσουμε τη διαφορά με τα Σκόπια υπέρ της Ελλάδας

Του Δημητρίου Δήμου*
Πιστεύουμε με πεποίθηση ότι το Σκοπιανό έχει μπει σε μια νέα φάση, που διευκολύνει την Ελλάδα, γεγονός που φαίνεται ότι δεν το έχει αντιληφθεί το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.
Οι Σκοπιανοί και ο πρωθυπουργός τους Νίκολας Γκρούεφσκι είναι σε δεινή θέση και το μόνο που επιθυμούν αυτήν τη στιγμή είναι να μην εκμεταλλευθεί τη μεγάλη αδυναμία στην οποία βρίσκονται η Ελλάδα, γιατί τότε όχι μόνο χάνουν οριστικά το θέμα της ονομασίας, αλλά απειλείται ευθέως και η κρατική τους οντότητα.
Στην Ελλάδα απομένει να πάρει την απόφαση να μπει στο παιχνίδι σοβαρά και όχι να συνεχίσει να παίζει θέατρο και να αποτελεί το κύριο στήριγμα των Σκοπιανών.
Οι Αλβανοί
Όλες οι πλευρές των Αλβανών στα Σκόπια, ακόμα και η παράταξη που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισαν απολύτως τη θέση τους, ότι δηλαδή το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι και δική τους υπόθεση και όχι μόνο του Γκρούεφσκι και της παρέας του. Στη Διάσκεψη της Οχρίδας οι Αλβανοί δεν επέτρεψαν το όνομα «Μακεδονία» και «μακεδονικός λαός». Δεν είμαστε Μακεδόνες, διεκήρυξαν εμφαντικά, και οι Σκοπιανοί, εκόντες άκοντες, το εδέχθησαν. Η συμμορία Γκρούεφσκι μόνο έναντι της Ελλάδος τηρεί στάση σκληρή και ανυποχώρητη. Ο σύλλογος των αλβανών φοιτητών του Τετόβου σε πρόσφατη επιστολή του στον Πρόεδρο της χώρας Γκ. Ιβανόφ ονομάτιζε τη χώρα προκλητικά μόνο ΠΓΔΜ. Και έδειξαν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και στον διαχωρισμό της χώρας. Όλοι οι παράγοντες των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το θέμα της ονομασίας διαφορετικά από την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του κυβερνητικού DUI του Άλι Αχμέτι στην εφημερίδα «Vreme» έφτασε στα άκρα και δήλωσε ότι στην τελική λύση στον ΟΗΕ, στο σημείο όπου θα αναφέρονται η γλώσσα και η εθνικότητα, θα μετάσχουν και οι ίδιοι στις συζητήσεις με την Ελλάδα, για να προσθέσουν την αλβανική γλώσσα και την αλβανική εθνικότητα.
Ανάλογες θέσεις έχουν πάρει τόσο το αλβανικό κόμμα PDP όσο και το DPA του Μεντούχ Θάτσι, ο οποίος δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα του ονόματος. Ακόμα και ο Ιμέρ Σελμάνι, που στις προεδρικές εκλογές πήρε ποσοστό 15%, έχει ζητήσει συμμετοχή των Αλβανών σε όλες τις συζητήσεις με την Ελλάδα. Ήδη οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ έχουν ζητήσει από τον Μπερίσα να βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Γκρούεφσκι τα έχει βρει σκούρα με τους Αλβανούς.
Οι Βούλγαροι
Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» το 1991. Ήταν μια ενέργεια περισσής υστεροβουλίας για μελλοντικές διεκδικήσεις, δεδομένου ότι υπήρχε συμπαγής μάζα πολιτών με βουλγαρική συνείδηση και η γλώσσα ήταν κατά 70% βουλγαρική. Το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο φρόντισε να αφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό με διώξεις και συστηματική αλλαγή ονομάτων. Η σπουδαγμένη αλητοπαρέα του Γκρούεφσκι, με τη βοήθεια της Αμερικής και το χρήμα του Τζ. Σόρος, πίστεψε ότι μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα με τις θεωρίες περί μακεδονικού έθνους και γλώσσας. Και εδώ που τα λέμε είχαν απρόσμενη επιτυχία χάρις στην ανικανότητα και στην αβελτηρία των ελλήνων πολιτικών και διπλωματών.
Οι γελοίες θεωρίες περί Μακεδονίας και Μ. Αλεξάνδρου έβλαπταν σοβαρά και τα βουλγαρικά συμφέροντα, γιατί απομάκρυναν τους Σκοπιανούς από τις βουλγαρικές τους ρίζες και τη βουλγαρική ιστορία. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση του Μπ. Μπορίσοφ αποφάσισε να μη μιμηθεί την Ελλάδα στην πολιτική των σαλιαρισμάτων με τους Σκοπιανούς και έβαλε μαχαίρι άμα τη εκλογή της στο μακεδονικό παραμύθι των Σκοπιανών. Ο Μπορίσοφ έβαλε υπουργό της βουλγαρικής διασποράς τον Μπόζινταρ Δημητρόφ, ιστορικό και διευθυντή του Βουλγαρικού Μουσείου, συγγραφέα του βιβλίου «Τα δέκα ψέματα του Μακεδονισμού».
Όλοι πλέον σε Βουλγαρία και Σκόπια μιλούν περί πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Η εφημερίδα των Σκοπίων «Utrimski Vesnik» χαρακτήρισε τον Δημητρόφ τον μεγαλύτερο πολέμιο του μακεδονικού έθνους. Ο Δημητρόφ, που στο βιβλίο του φιλοξενεί άρθρα πολλών επιστημόνων, τρέφει τέτοια περιφρόνηση προς τις μακεδονικές ψευδοθεωρίες, που ζήτησε από τους Σκοπιανούς να του φέρουν έστω και ένα ιστορικό έγγραφο που να επιβεβαιώνει τις θεωρίες τους και θα το πληρώσει με ένα εκατ. ευρώ. Ο Μπορίσοφ, από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισε ότι τα Σκόπια στην πορεία τους για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρουν μπροστά τους τη Βουλγαρία. Το βιβλίο «Τα δέκα ψέματα του Μακεδονισμού» μοιράστηκε στα Σκόπια από το εκεί βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο και υπήρξαν λυσσώδεις αντιδράσεις από τους Σκοπιανούς. Ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα είκοσι χρόνια τώρα το έκανε η Βουλγαρία στο άψε σβήσε. Στην Αθήνα ακόμη χασμουριούνται.
Η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε, πριν αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό τον μεσολαβητή των ΗΕ Νίμιτς, να κάνει καθαρή τη θέση της σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ και την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της χώρας αυτής στους κόλπους της ΕΕ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα επισκέφθηκε πρόσφατα την ΠΓΔΜ και είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ιβανόφ και τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι. Ο κ. Σολάνα κατέστησε σαφές σε αμφοτέρους ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης υπό τη σκιά της διαμάχης με την Ελλάδα για το όνομα. «Πρέπει να έλθετε σε κάποιον συμβιβασμό, και μάλιστα το ταχύτερο», τους τόνισε κατηγορηματικά. Το ίδιο μήνυμα ελήφθη στα Σκόπια και από το ΝΑΤΟ. Ένα νέο βέτο δεν θα το αντέξει κανείς. Οι Σκοπιανοί δεν δείχνουν να παίρνουν στα σοβαρά την πρόθεση της Ελλάδος να εμμείνει στην άρνησή της και ελπίζουν ότι με τη στήριξη των ΗΠΑ θα επιτύχουν μία ακόμη υπαναχώρηση της Ελλάδος, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Οι Σκοπιανοί θεωρούν σίγουρο στήριγμά τους τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα
Η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο, μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια: να χάσει τα διεθνή της στηρίγματα, περιλαμβανομένων και των παραδοσιακών συμμάχων της, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της και της διπλωματικής της ανικανότητας. Έχασε σε όλα τα πεδία από τους πιο ασήμαντους αντιπάλους, τους Σκοπιανούς. Ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Κατσούδας δήλωσε ότι δεν βλέπει λύση στο Σκοπιανό. Πώς να τη δεί αφού δεν πήγε ο Γκρούεφκσκι να του υποβάλει τα σέβη του και να ζητήσει συγγνώμη για την καπηλεία του ονόματος Μακεδονία; Τα θέλουν έτοιμα, χωρίς κόπο, στο πιάτο. Με διπλωμάτες τύπου Γροσομανίδου κινείται η χώρα στους δύσκολους σημερινούς καιρούς. Πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθούμε. Να πάρουμε το μήνυμα και να στριμώξουμε τα Σκόπια τώρα που είναι ευνοϊκά τα πράγματα και να σταματήσουμε να τα ενισχύουμε οικονομικά για να μας πολεμούν.
Σε διεθνές επίπεδο πρέπει:
1. Να σταματήσουμε τεχνηέντως τον μεσολαβητή Νίμιτς, γιατί θα μας... θάψει.
2. Να υποκινήσουμε αφανώς στις συνομιλίες για το όνομα τη συμμετοχή και των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Αυτομάτως τα καραγκιοζιλίκια Νίμιτς θα πολωθούν, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδος.
3. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για τα «μακεδονικά ψέματα» των Σκοπιανών με τους Βούλγαρους. Πρέπει Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία να κλείσουν την πόρτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους Σκοπιανούς. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν οι Αμερικανοί ότι έχουν να κάνουν με ένα ευρύ βαλκανικό μέτωπο και όχι με την Ελλάδα μόνη της. Οφείλουμε να μιμηθούμε τον κ. Δημητρόφ. Δεν εμπιστευόμαστε Βούλγαρους και Αλβανούς, αυτήν όμως τη στιγμή μάς είναι χρήσιμοι.
4. Να προσφύγουμε στον ΟΗΕ κατά της αναγνώρισης των Σκοπίων με άλλο όνομα εκτός αυτού που αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός. Η περίπτωση του Παναμά είναι δηλωτική τού τι μπορούμε να επιτύχουμε.
5. Να κινήσουμε τον επιστημονικό μας κόσμο, τους ιστορικούς μας, για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης επί της αλήθειας για το τι εστί Μακεδονία. Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε κι εμείς έναν Δημητρόφ.
6. Να καλέσουμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολιτική Σόρος, διότι είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη. Να ζητήσουμε άρση της αναγνώρισης της «Μακεδονίας» με το σκεπτικό του Παναμά, για να επανέλθουν στη διεθνή έννομη τάξη.
Πιστεύω απόλυτα ότι, αν τα επιχειρήσουμε αυτά τα ολίγα με σθένος, θα εκπλαγούμε με το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσουν οι Σκοπιανοί. Άλλωστε δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε εκτός από το χουζούρι των διπλωματών μας.
* Αντγου ε.α.
Επίτιμου Διοικητή Στρατιάς και Αρχηγού ΓΕΕΦ

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, είναι η απόλυτη καταδίκη στην φρίκη του εμφυλίου για τον λαό των Σκοπίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα 6 πρεπει του στρατηγου τα θεωρω αφελεστατα.
    χρησιμοποιει πρωτο πληθυντικο προσωπο δηλαδη εμεις.
    το ερωτημα ειναι ποιοι εμεις?
    ενοει το καθεστως των αθηνων?
    μα το καθεστως των αθηνων ειναι αντιελληνικο και παιρνει συγκεκριμενη γραμμη απο ταφεντικα τους στην ουασινγκτον τι να κανει. δεν ενεργει και δεν αποφασιζει μονο του.
    εχει εναν συγκεκριμενο ρολο να παιξει που του εχει ανατεθει. τον ρολο του υποστηρικτη της τουρκιας στην εισοδο της στην εε,στις διεκδικισεις της στα νησια στη κυπρο στη θρακη το αιγαιο.
    τον ρολο της αναγνωρισης των σκοπιων ως μακεδονια.
    τον ρολο της παραχωρησης της τσαμουριας στην τουρκαλβανια και υποστηριξη ολων των βλεψεων και θελω της.
    αυτος ειναι ο ρολος του κρατιδιου των αθηνων,αν θελει να συνεχισει να παιρνει δανεια για να πληρωνει τα εκατομυρια των αχρηστων δημοσιων υπαλληλων και συνταξιουληδων και γενικοτερα του παχυσαρκου υπερκαταναλωτη ελληνικου λαου,του πιο παχυσαρκου και καλομαθημενου λαου του κοσμου,ο οποιος το παιζει και φτωχος,και το μονο που τον ενδιαφερει πλεον ειναι το λαιφσταιλ του,η τσεπη του η υπερκαταναλωση του και το παχυ του εντερο...
    ας σταματησει επιτελους η ανοητη δικαιολογια οτι ειναι βλακες οι κυβερνωντες και δεν ξερουν ιστορια,και θα πρεπει εμεις να τους αποδεικνυουμε συνεχεια οτι η μακεδονια,η θρακη η πελοπονησος η αθηνα ειναι ελληνικη,οτι την ακροπολη την χτισαν οι ελληνες και οχι οι μεξικανοι,οτι η εισβολη 4 εκ. λαθροεποικιστων στη χωρα ειναι εναντια στα συμφεροντα του ελληνικου λαου,και οτι η γη ειναι στρογγυλη...

    δεν ειναι βλακες και ανικανοι
    συνειδητοι προδοτες ειναι!!!
    σταματηστε επιτελους να περιμενετε απο τον εχθρο (το καθεστως των αθηνων) να σας λυπηθει η να σας σωσει.
    πρεπει να βρουμε πλεον αλλους τροπους μονοι μας.
    η πατριδα ειναι υπο κατοχη.
    κατεχεται απο το καθεστως των αθηνων.
    πρεπει να παρουμε την πατριδα μας πισω.
    μετα ολα ταλλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του 12:18 πμ. Είμαστε ακόμα σοβαροί να μιλάμε για το τι πρέπει να κάνουμε. Αφού έχουν πλέον οι "εντολοδόχοι" κυβερνώντες απωλέσει κάθε είδους τσίπας. Ξεδιάντροπα η ΥΠΕΞ έχει ξεσαλώσει κατά της Ελλάδας, ενώ ο επερχόμενος γόνος ήδη άρχισε μέσω Λοβέρδου να προσκαλεί νέες μειονότητες στην Ελλάδα, ενώ θα επαναφέρει μόνος του το σχέδιο Ανάν. Χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι η χώρα έχει αλωθεί έσωθεν? Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να διαμελίζεται από μόνη της και κανείς δεν ασχολείται με αυτό.
    Πολύ σωστά λέει ο παραπάνω σχολιαστής ότι πρέπει πρώτα να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω και μετά να ασχοληθούμε με τα άλλα. Αν γίνει αυτό πολλά από τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής θα λυθούν ως δια μαγείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η χώρα είναι υπό αιχμαλωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΕΔΡΑΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ.
    ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ ΙΣΩΣ ΔΕ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ.
    ΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτοι(νδ καιπασοκ κκε και συν) μπορει να ειναι οτι λες αλλα το να μας βοηθαει να αντιλαμβανομαστε τα μεγεθη των ισχυουσων ευκαιριων καποια σωστη αναλυση δεν σημαινει οτι δεν ειναι σωστη και αφελης .Παντα ισχυει το ρητο οτι αν δεν σκυψει ο γαιδαρος δεν τον καβαλας,γιαυτο το κεφαλι παντα ψηλα εξαλλου οι πραγματικοι παικτες (αντιπαλοι μας) εχουν ξεκινησει οχι τωρα αυτην την προσπαθεια αλλα απο το 1920 με την προταση για διεθνη πολι της θεσσαλονικης ,το 28 με αλλο εκπροσωπο για βαλκανικη ομοσπονδια κλπ.κλπ.ΕΚΕΙΝΟ που μου κανει εντυπωση ομως ειναι οτι για την καντονοποιηση που θα επιβληθει στην Ελλαδα απο το 2013 ,με την ισχυ του ευρωσυνταγματος 5 περιφερειες ,δεν μιλα ΚΑΝΕΝΑΣ.Τι εγινε και επεσε τοσο μουγκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]