Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιστημονική καπηλεία ετοιμάζουν τα Σκόπια

Σταθεροί στις απόπειρες κλοπής...

Την αποκλειστικότητα και της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Μακεδονίας θέλουν τα Σκόπια με ένα «μανιφέστο» που παρουσίασαν τις μέρες αυτές το υπουργείο Πολιτισμού και η αρχαιολογική υπηρεσία της χώρας ή Υπηρεσία Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως ονομάζεται.
Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική ενέργεια στο πλαίσιο της «βουτιάς στην αρχαιολαγνεία», όπως λένε στη γειτονική χώρα, την οποία επιχειρεί η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αναζητώντας αρχαιομακεδονική ταυτότητα και προέλευση για τους... Σλαβομακεδόνες κατοίκους της χώρας.
Η Μακεδονία (σσ.: ΠΓΔΜ) από το όνομά της και την κρατική της κυριαρχία έχει καταστεί η μοναδική νόμιμη εκπρόσωπος της ιστορικής αποστολής του όρου Μακεδονία» αναφέρεται σ' αυτό και υπογράφεται από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πάσκο Κούζμαν.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται και στο εισαγωγικό σημείωμα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μακεδονικά Αρχαιολογικά Νέα» που ανέβηκε το τελευταίο διάστημα στο Διαδίκτυο στα σλαβομακεδονικά και στα αγγλικά και παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες σε ειδική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν από μερικές ημέρες από την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Ντράγκαν Νεντέλικοβιτς και τον Πάσκο Κούζμαν.
Τόσο στη συνέντευξη αυτή όσο και στο εισαγωγικό κείμενο-μανιφέστο του περιοδικού δεν υπήρξε καμία αναφορά στο μεγάλο και διεθνώς αναγνωρισμένο αρχαιολογικό έργο στην ελληνική Μακεδονία, με πρώτο αυτό του αείμνηστου καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα αλλά και στην αρχαία Πέλλα.
Τα Σκόπια κόντρα σ' όλα αυτά επιχειρούν τώρα και καπηλεία της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Μακεδονίας. Το περιορισμένο αρχαιολογικό έργο στην ΠΓΔΜ και τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την αρχαία Μακεδονία στην περιοχή ο κ. Κούζαμ το αποδίδει στο γεγονός ότι μέχρι πριν από σχεδόν 20 χρόνια αποτελούσε τμήμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι να μην έχουν επαρκώς προσδιοριστεί, ανασκαφεί και μελετηθεί.
Η πολιτική σκοπιμότητα με την οποία αντιμετωπίζεται και το αρχαιολογικό έργο στην περιοχή προκύπτει όχι μόνο από το περιεχόμενο του «μανιφέστου» αλλά και από όσα ανιστόρητα, αντιεπιστημονικά και πολιτικάντικα επαναλαμβάνει συχνά ο ίδιος ο Π. Κούζμαν στα ΜΜΕ.
«Αν δεν υιοθετήσουμε την άποψη ότι εμείς αποτελούμε τη συνέχεια των αρχαίων Μακεδόνων αλλά απλά είμαστε Σλάβοι που ήρθαν εδώ τον 6ο αιώνα, τότε θα χάσουμε το όνομα. Γιατί το "Μακεδονία" είναι πολύ παλιότερο από τον ερχομό των Σλάβων. Τότε θα μας πιέσουν να ονομαστούμε "Σλαβο-Τουρκία", "Σλαβο-Παιονία" κ.λπ.». Τα παραπάνω ανήκουν στον Κούζμαν και διατυπώθηκαν σε συζήτηση αναφορικά με το όνομα, δείχνοντας εκτός των άλλων και την επιστημονική ελαφρότητα του αρχαιολόγου.
Ανοιγμα και στο εξωτερικό
Το όλο σχέδιο για την επιβολή της αρχαιολογικής αποκλειστικότητας της αρχαίας Μακεδονίας από την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει και ένα μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό με την πρόσκληση ξένων αρχαιολογικών αποστολών ώστε να κάνουν ανασκαφές και να φωτίσουν το «μακεδονικό μας παρελθόν» όπως σημειώνει ο Π. Κούζμαν.
Οπως είπε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Γάλλοι αρχαιολόγοι ενδιαφέρονται για να έρθουν και να κάνουν ανασκαφές, ενώ προανήγγειλε ότι αρχαιολογική αποστολή από τη Ρωσία θα έρθει του χρόνου για να κάνει ανασκαφές.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δεν φοβουνται οι Σκοπιανοι οτι τα ευρηματα των ανασκαφων θα αποδεικνυουν την ελληνικοτητα της Μακεδονιας???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΜ δεν θυμάσαι το περιστατικό με τον Παντερμαλή(διόρθωσέ με αν κάνω λάθος το πρόσωπο, πέρασαν χρόνια), όταν οι σκοπιανοί τον ξενάγησαν σε αρχαιολογικούς τους χώρους;; Τους ρώτησε, τι γράφουν οι επιγραφές. Τού απάντησαν ότι, δεν γνωρίζουν, διότι είναι στα αρχαία μακεδονικά. Και τους λέει, περίπου, ο Παντερμαλής: Εγώ, για ποιο λόγο γνωρίζω, ακριβώς, αυτά που γράφουν;;
    Εν ολίγοις φίλε ΓΜ τους διαψεύδουν όλοι και όλα: Παλαιά Διαθήκη, Αρριανός, Ηρόδοτος, Ισοκράτης, επιγραφές, αγάλματα, κτερίσματα, νομίσματα, γλώσσα, ιστορία.
    Οπότε η απάντηση στην εύλογη ερώτησή σου είναι:
    Δεν φοβούνται διότι, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του μακεδονικού αγώνα: Τα λες μα δε σ'ακούνε γιατ' είν' 'πό κούνια πούsτhdες!!
    Δήμος Μπουκουβάλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο επόμενος στίχος στο τραγούδι που έγραψε ο παραπάνω είναι: Κι ας πάν' να γ@μhούνε.
    (Χασάπη μην το λογοκρίνεις, αποτελεί ιστορικό τεκμήριο)
    Dimo Tselios

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]