Ο μαφιόζος που προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Τουρκία
Μιλάει ανοιχτά για στενές σχέσεις μεταξύ κράτους, παρακράτους και μαφίας
Το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί αυτές τις ημέρες την τουρκική κοινή γνώμη είναι τα βίντεο που δημοσιοποιεί ένας από τους διαβόητους αρχιμαφιόζους της Τουρκίας, ο Σεντάτ Πεκέρ, o οποίος ισχυρίζεται πως υπάρχουν στη χώρα στενές σχέσεις κράτους, παρακράτους και μαφίας. Το εντυπωσιακό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αναγκάστηκε να εμφανιστεί σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα για να απαντήσει στους ισχυρισμούς του μαφιόζου και να τον απειλήσει με σύλληψη.
Τα πρώτα βίντεο του Πεκέρ παρακολούθησαν 5 εκατομμύρια Τούρκοι και κάθε αποκάλυψή του άρχισε να προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ομως η τουρκική κυβέρνηση προτίμησε να σιωπήσει. Με το 6ο και 7ο βίντεό του, όμως, η Τουρκία ξεσηκώθηκε, καθώς τα παρακολούθησαν περίπου 20 εκατομμύρια Τούρκοι! Ο διαβόητος ηγέτης της τουρκικής μαφίας, ο οποίος δηλώνει πως βρίσκεται στο Ντουμπάι, άρχισε να απειλεί τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, να εμπλέκει την κυβέρνηση σε εμπόριο κοκαΐνης –όπως τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ– και να υποστηρίζει πως σε πολλές δολοφονίες δημοσιογράφων εμπλέκεται και ο πρώην διευθυντής Ασφαλείας και υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ. Ο Πεκέρ υποστηρίζει πως η Τουρκία είναι το κέντρο εμπορίας κοκαΐνης και το κάνει με συγκεκριμένα στοιχεία. Με πλοία που ξεκίνησαν από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά και τους εισαγγελείς της χώρας, επειδή μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τα μάτια στη δράση των εμπόρων ναρκωτικών και στις δολοφονίες των δημοσιογράφων.
Στο έβδομο βίντεό του στο YouTube, το οποίο παρακολούθησαν 10 εκατομμύρια Τούρκοι, ο Πεκέρ καταγγέλλει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Γιλντιρίμ πως είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για να ανοίξει νέο δρόμο ναρκωτικών προς την Τουρκία. Ο Γιλντιρίμ παραδέχθηκε πως ο γιος του είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα με στόχο, όμως, όπως είπε, να διανείμει μάσκες για την πανδημία. Λίγες ώρες μετά δήλωσε πως ο στόχος του ταξιδιού ήταν να αναζητήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα!
Σοκαριστικές ήταν οι απειλές του μαφιόζου προς τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Θα σου βάλω κολάρο στον λαιμό και με το λουρί θα σε κυκλοφορήσω στους δρόμους!» δήλωσε ο Πεκέρ. Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος αποκάλυψε πως είχε αναθέσει στον αδελφό του, Ατίλα Πεκέρ, το 1996, να δολοφονήσει τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, κατά διαταγήν του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ. Ο αδελφός του δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή, αλλά ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 1996. Αναφέρθηκε σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν. Οπως οι διαδηλώσεις και οι επιθέσεις στην εφημερίδα Ηurriyet από «εξοργισμένο πλήθος». Ο Πεκέρ παραδέχθηκε πως ο ίδιος οργάνωσε όλη την επίθεση για να αλλάξει χέρια η εφημερίδα. Λίγους μήνες μετά την επίθεση ο ιδιοκτήτης της, Αϊντίν Ντογάν, αποφάσισε να την πουλήσει.
Ο Σεντάτ Πεκέρ έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης στην πατρίδα του, αποφυλακίστηκε κι αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό, καθώς τις ίδιες ημέρες αποφυλακίστηκε ο βασικός αντίπαλός του, ο Αλαατίν Τσακιτζί –σημαντικό όνομα της τουρκικής μαφίας–, ο οποίος έχει προσωπική φιλική σχέση με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) Nτεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο Πεκέρ, τα χρόνια που διέμενε στην Τουρκία, είχε οργανώσει πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς. Απειλούσε δημόσια να κρεμάσει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και δήλωνε πως «θα λουστεί με το αίμα τους». Tότε κανένας εισαγγελέας δεν κίνησε καμία διαδικασία για τις δηλώσεις αυτές. Ενα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο Τούρκος μαφιόζος δεν στοχεύει με τις «αποκαλύψεις» του τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος στήριξε τον Σουλεϊμάν Σοϊλού και υποσχέθηκε πως η Τουρκία θα καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.
Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, όμως, υποστηρίζει πως αυτές οι αποκαλύψεις του Σεντάτ Πεκέρ είναι ένα «δεύτερο σκάνδαλο Σουσουρλούκ». Το 1996, ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, ένας καταζητούμενος εθνικιστής δολοφόνος και διακινητής ναρκωτικών και μια ιερόδουλη σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην πόλη Σουσουρλούκ ενώ επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο, αποκαλύπτοντας στενούς δεσμούς μεταξύ της κυβέρνησης, των δεξιών εθνικιστών και του οργανωμένου εγκλήματος. Μαζί τους ήταν και βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης, ο οποίος ήταν και ο μόνος που επέζησε από το δυστύχημα. Στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου είχαν βρεθεί δεκάδες όπλα.
Η ρίζα του κακού
Ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής Μεχμέτ Αλτάν σε συνομιλία μας υποστήριξε πως «τα θεμέλια αυτού του ζητήματος έχουν τη βάση τους στη δεκαετία που η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και η Ευρώπη οργάνωσε διάφορες παρακρατικές οργανώσεις για να εμποδίσει την επιρροή της Σοβιετικής Ενωσης. Ετσι ήταν και η “Εργκένεκον” με διάφορες ονομασίες. Αυτό το μόρφωμα στις άλλες χώρες εξαφανίστηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να καταργήσει αυτές τις παραστρατιωτικές οργανώσεις μαζί με τα όπλα τους κ.λπ. Σε εμάς, επειδή υπήρχε το θέμα και η δικαιολογία του κουρδικού ζητήματος, δεν συνέβη αυτό. Το “Σουσουρλούκ”, οι “Ειδικές Δυνάμεις Στρατοχωροφυλακής” και το ζήτημα “Εργκένεκον” είναι η ίδια δομή. Παρακρατική. Αυτή η δομή δεν ξηλώθηκε βαθιά και δεν υπήρξε κάθαρση. Ομως, όσο υπάρχει έλλειψη δικαιοσύνης, όσο απομακρυνόμαστε από τη δημοκρατία, όλοι σε μια τέτοια σάπια περίοδο προσπαθούν να κερδίσουν τεράστια ποσά και γίνονται συνέταιροι με τη μαφία. Στην πραγματικότητα είναι όλο τα ίδια πρόσωπα».
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...