Τορπιλίζουν τις εκλογές στη Λιβύη, Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Πολιτική εκτροπή με τις ευλογίες της Άγκυρας και με τις πλάτες των τουρκικών δυνάμεων και μισθοφόρων που παραμένουν στο λιβυκό έδαφος επιχειρούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, υπονομεύοντας το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021, όπως έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχουν συμφωνήσει οι πολιτικές δυνάμεις στη Λιβύη.
Με τη στήριξη της Τουρκίας οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιχειρούν να προβάλλουν προσκόμματα για τη ματαίωση των εκλογών. Τώρα ζητούν να προηγηθεί δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα και κατόπιν να γίνουν εκλογές ή ζητούν επίσης να υπάρξει τώρα απευθείας εκλογή του προέδρου της χώρας με καθολική ψηφοφορία και κατόπιν να γίνουν εκλογές.
Η διεθνής κοινότητα και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γ. Κούμπις, προειδοποιούν ότι κάθε προσπάθεια για αναβολή ή ματαίωση των εκλογών θα πυροδοτήσει εντάσεις και θα απειλήσει συνολικά την πορεία ομαλοποίησης της κατάστασης στη Λιβύη μετά από μια δεκαετία καταστροφικού εμφυλίου.
Η εντολή που έχουν τόσο το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ «Libyan Political Dialogue Forum (LPDF)» όσο και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και το Προεδρικό Συμβούλιο είναι να οδηγήσουν τη χώρα μέσα από αυτή τη μεταβατική περίοδο, σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θέλουν να ακυρώσουν τις εκλογές φοβούμενοι ότι η επιρροή τους έχει μειωθεί και αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη, αλλά και γιατί αυτή την περίοδο δεν διαθέτουν άλλους συμμάχους εκτός της Τουρκίας, ο ρόλος της οποίας όμως θα περιορισθεί εάν μάλιστα αποσυρθούν και οι τουρκικές δυνάμεις.
Όσο για την Τουρκία επενδύει στην ανωμαλία και στη διατήρηση της ρευστότητας, καθώς μια εκλεγμένη κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα επανεξετάσει το καθεστώς των δυο Μνημονίων που υπέγραψε η κυβέρνηση Σάρατζ με την Άγκυρα, για τα οποία δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία έγκρισης τους και από το Κοινοβούλιο.
Σε μια διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με μια νέα κυβέρνηση είναι προφανές ότι θα περιορισθεί ο ρόλος εξωτερικών παραγόντων όπως η Τουρκία, η οποία με την εμπλοκή της στον Λιβυκό Εμφύλιο επεδίωξε την προώθηση των δικών της συμφερόντων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δίνουν μάχη για να παραμείνουν στη Λιβύη οι τουρκικές δυνάμεις, ώστε να ελέγχεται και να χειραγωγείται η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Στην προσπάθεια αυτή ηγείται και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (HCS) που ελέγχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και ήταν αυτό που είχε εξαπολύσει τις πρώτες επιθέσεις εναντίον της Υπουργού εξωτερικών Αλ Μανγκούς, η οποία δεν είχε διστάσει στις κοινές δηλώσεις με τον Τσαβούσογλου να ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων για αποχώρηση όλων των ξενών δυνάμεων και των μισθοφόρων.
Και το HCS είναι που υποκινεί τη συζήτηση για να προηγηθεί δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, κάτι που εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αναβολή των εκλογών.
Η κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στις γειτονικές χώρες. Στη συνάντηση του Αιγυπτίου Προέδρου Ελ Σισι και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν συμφωνήθηκε ότι πρέπει οι εκλογές να γίνουν κανονικά.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και η εξάρθρωση των ένοπλων ομάδων που παραμένουν στη χώρα και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της. Πρόσθεσε επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι έτσι θα αποτραπεί το χάος και η μετατροπή της Λιβύης σε πεδίο σύγκρουσης για ξένες δυνάμεις.
Την Πέμπτη το Syrian Observatory of Human Rights (SOHR) δήλωσε ότι χιλιάδες Σύριοι μισθοφόροι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία παραμένουν στο έδαφος της Λιβύης και ότι ο επαναπατρισμός τους έχει σταματήσει πλήρως. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ σχεδόν 6.600 μισθοφόροι που έχει μεταφέρει η Τουρκία παραμένουν στο Λιβυκό έδαφος και μόλις το τελευταίο διάστημα έχουν μεταφερθεί ακόμη 380 Σύριοι μισθοφόροι.
Η Αθήνα οφείλει να είναι παρούσα στη λιβυκή κρίση παρά τις προσπάθειες κυρίως των Γερμανών, που είχαν ηγηθεί τεχνικά των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη Λιβύη, να αποκλείσουν τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως ρόλο για την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες.
Τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις διμερείς επαφές του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με ομολόγους του από την ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα η Λιβυκή υπόθεση και η Ελλάδα πρέπει να προσφερθεί να συμμετάσχει σε κάθε αποστολή του ΟΗΕ, της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ για την επίβλεψη της εκεχειρίας, για τη διαμόρφωση του νέου Συνταγματικού και θεσμικού πλαισίου, για τη διεξαγωγή των εκλογών και συγχρόνως να προωθήσει στην ΕΕ τη διασύνδεση της ενίσχυσης προς τη Λιβύη με ενίσχυση των προσπαθειών για ανάσχεση των προσφυγικών ροών αλλά και με την εγκατάλειψη κινήσεων που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών.
Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια επαναβεβαίωση και επικύρωση των τετελεσμένων που επιχειρεί η Άγκυρα με όχημα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.
Νίκος Μελέτης
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...