Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γεωπολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας»


Το νέο τουρκικό δόγμα της…”μεγάλης δύναμης” στην περιοχή

Είναι ευδιάκριτο πλέον ότι τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα διά επισήμων χειλών διασαλπίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς την παρουσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ενώ δεν υπάρχουν τετελεσμένα χωρίς εμάς και ότι η χώρα είναι ικανή να υπερασπιστεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan).

Οι πυκνές δηλώσεις αυτού του τύπου εντάσσονται στη λογική των παρατεταμένων και στοχευμένων ψυχολογικών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην αναθεωρημένη γεωστρατηγική της Τουρκίας. Το γεωστρατηγικό ερώτημα που εγείρεται από τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι: Γιατί η Τουρκία προβάλλει τόση διεκδικητικότητα στους συγκεκριμένους θαλασσίους χώρους, την οποία συνοδεύει μάλιστα με εντεινομένη καταναγκαστική διπλωματία; 


Η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» έκανε την εμφάνιση της το 2011 από αξιωματικούς του τουρκικού ναυτικού. Αν και στην αρχή υπεβιβάσθη από τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες, στην πορεία διεφάνη ότι η Τουρκία προσάρμοσε τις διεκδικήσεις της στην ουσία της ρητορικής της.


Η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντικατέστησε το παλαιότερο δόγμα των δυόμισι πολέμων (Ελλάδα, Συρία, Κούρδοι), το οποίο είχε αναπτυχθεί ως γεωστρατηγική προσαρμογή ενός ενδεχομένου πολέμου την δεκαετία του 1990 από τον Τούρκο διπλωμάτη Σουκρού Ελεκντάγκ.

Το δόγμα πλέον της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποβλέπει στην ενίσχυση της προβολής γεωπολιτικής ισχύος και ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας και αποτελεί καθαρή αναβίωση οθωμανικών επεκτατικών αντιλήψεων, με γεωπολιτική διασπορά τα κράτη των Βαλκανίων, την Κύπρο, το Αιγαίο, την Κύπρο, Λιβύη και τον Κόλπο.

Το δόγμα αυτό βασίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτος άξονας, είναι η μεγιστοποίηση της στρατιωτικής και οικονομικής διείσδυσης. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προχώρησε σε αμυντικές συνεργασίες με μουσουλμανικές χώρες όπως το Κατάρ, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Αλβανία και εξασφάλισε στρατιωτική παρουσία στη Συρία και τη Λιβύη.

Δεύτερος άξονας είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού και χρήση του ως μέσου στρατιωτικής διπλωματίας προς το σκοπό της ανάπτυξης θαλασσίας ισχύος προκειμένου να προωθηθούν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας. Τέλος, τρίτος άξονας αποτελεί η αυτονόμηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία θα αναπτύξει την παραγωγική ικανότητα επιθετικών όπλων από την εγχώρια βιομηχανία (μη επανδρωμένα σκάφη, ναυπήγηση πλοίων, κατασκευή αρμάτων μάχης, πυραυλικών συστημάτων, ελικοπτέρων κ.α.).

Οι κατά καιρούς ασκήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχουν ως στόχο τον έλεγχο και την προσαρμογή των δυνατοτήτων της πολεμικής μηχανής της χώρας να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις ταυτοχρόνως στις τέσσερις θάλασσες στις οποίες διεκδικεί ισχυρή γεωπολιτική παρουσία, δηλαδή στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Κόλπο.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας, θα πυκνώσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις αυτού του χαρακτήρα, γιατί η Άγκυρα θα δώσει βάθος χρόνου στις δοκιμές των επιχειρησιακών ικανοτήτων των αεροναυτικών της δυνάμεων σε μια ευρείας έκτασης περιοχή, ώστε να δοκιμαστεί ο βαθμός επίδοσης και συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων σε κατάσταση εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε χώρο και χρόνο.

Οι πρωτοφανείς για την ιστορία της Τουρκίας αεροναυτικές κινήσεις, μακράν του χερσαίου της χώρου, είναι απόρροια του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Συνεπώς πριν ενταχθούν την περίοδο 2021-2023 νέες μονάδες και οπλικά συστήματα στις ένοπλες δυνάμεις της, η Τουρκία επιδιώκει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι είναι ήδη αξιόπιστο κράτος με διεκδικήσεις που δεν μπορεί να αναχαιτίσει κανείς.

Συμπερασματικώς, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται εντός του πλαισίου αυτού του δόγματος δεν είναι απλές τεχνικές αεροναυτικές ασκήσεις μέσων και προσωπικού των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων αλλά η γεωστρατηγική προσαρμογή στο νέο τουρκικό δόγμα, το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα τη μεγαλύτερη δύναμη σ’ έναν γεωπολιτικό χώρο από τα Βαλκάνια μέχρι τον Κόλπο.

Χρήστος Ιακώβου
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]