Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο νέος Πρωθυπουργός της Λιβύης δηλώνει πίστη στην Τουρκία!


Αν δεν είναι fake news, είναι πρόβλημα

Ο νέος Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibeh χαρακτήρισε την Τουρκία “φίλη και σύμμαχο”, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης και την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων στην πληγείσα από τον πόλεμο Λιβύη.

Πρόσθεσε δε πως η εκλογή προσωρινής αρχής στη Λιβύη από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου ‘θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τη Λιβύη και τον λαό της’, καθώς και ότι ‘Το φόρουμ των 74 μελών αποτελείται από μέλη που εκπροσωπούν όλες τις περιοχές της Λιβύης. Αντιπροσωπεύει όλες τις γεωγραφικές περιοχές, τις φυλές και όλα τα τμήματα του λαού της Λιβύης’.

Με τίτλο «Exclusive: Turkey ‘friend and ally’ to Libya: Interim PM» και υπότιτλο «Dbeibeh told Anadolu Agency Turkey was the only country to keep its airports open to Libyans during the war» δημοσιεύθηκε [7.2] στο ειδησεογραφικό Πρακτορείο Anadolu αποκλειστική συνέντευξη του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibeh, στον Mücahit Aydemir.

Τίτλος: Αποκλειστικό: Η Τουρκία «φίλος και σύμμαχος» στη Λιβύη: (Λέει ο) Ενδιάμεσος πρωθυπουργός».
Υπότιτλος: Ο Dbeibeh είπε στο Anadolu Agency ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που κράτησε τα αεροδρόμια της ανοιχτά στους Λίβυους κατά τη διάρκεια του πολέμου

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Ο Dbeibeh ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θα σχηματιστεί μετά από τρεις εβδομάδες προτού τεθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο της Λιβύης και επεσήμανε πως ‘θα υπάρξει δίκαιη εκπροσώπηση όλων των τμημάτων του λαού της Λιβύης και όλων των περιοχών, ωστόσο το επίκεντρο θα είναι η επίτευξη των στόχων των τεχνοκρατών’, χωρίς να αποκλείεται ο εκ νέου διορισμός στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης.

‘Μία από τις προτεραιότητες θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα μεριμνήσουμε επίσης για τις δυσκολίες της καθημερινότητας, όπως οι διακοπές ηλεκτροδότησης και οι υπηρεσίες υγείας. Θα εξετάσουμε επίσης [τη σύσταση] επιτροπών συμφιλίωσης και την εκπόνηση Συντάγματος με το Συμβούλιο της Προεδρίας’.

‘Η κυβέρνησή μας πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου που εδρεύει στο Tobruk. Ο al-Thani ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την έγκριση της νέας κυβέρνησης και αυτό είναι λογικό. Νομίζω ότι το κοινοβούλιο [που εδρεύει στο Tobruk] χαιρέτισε τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου της Λιβύης. Η επιλογή επαφίεται στον λαό της Λιβύης και ο λαός έχει καλωσορίσει αυτή την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι [το Κοινοβούλιο με έδρα το Tobruk] είναι μέρος του λαού και δεν νομίζω ότι θα προβεί σε άλλη επιλογή’.

Όσο για τις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο Dbeibeh ανέφερε ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας πως ‘η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλη και αδελφικό κράτος, και έχει τεράστιες δυνατότητες για να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τους πραγματικούς στόχους τους. Η Τουρκία θεωρείται πραγματικός εταίρος της Λιβύης. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην οποία μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδέψουν οι Λίβυοι κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Τουρκία έχει κρατήσει τα αεροδρόμιά της ανοικτά στους Λίβυους και δεν έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη. Πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα αντανακλά θετικά την οικονομική συνεργασία μεταξύ του λιβυκού και του τουρκικού λαού. Ελπίζουμε να προάγουμε αυτή τη συνεργασία και να ενισχύσουμε τις εμπορικές μας ανταλλαγές στο υψηλότερο επίπεδο».

Σε σχέση με την παραπομπή στη δικαιοσύνη των δραστών εγκλημάτων πολέμου στη Λιβύη, ο Dbeibeh δήλωσε πως ‘Η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει την πορεία της’, προσθέτοντας ότι ‘βρισκόμαστε τώρα σε μια δύσκολη φάση εδραίωσης της ειρήνης στη Λιβύη και αμφότερες οι πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις και να φτάσουν σε ένα σημείο για να επιτύχουν τα συμφέροντα της Λιβύης’.

Anadolu Agency Turkey
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]