Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «συμπληγάδες» ΗΠΑ-Ε.Ε. στριμώχνουν την Άγκυρα


Διπλή πίεση από ΗΠΑ και Ε.Ε. προκαλεί εκνευρισμό στην 'Αγκυρα που βλέπει ότι ούτε η στήριξη του Βερολίνου είναι αρκετή για το «ξέπλυμα» της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά ούτε και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα των S-400, όπως ίσως ήλπιζε η τουρκική ηγεσία.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στέλνει διαρκώς μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να πείσει την Ουάσιγκτον να προσφέρει μια διέξοδο στο θέμα των S-400 που θα σώζει τα προσχήματα και δεν θα ταπεινώνει τον Τ.Ερντογαν. Η Άγκυρα ήλπιζε αρχικά ότι θα καθησύχαζε την αμερικάνικη κυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα υπάρξει για τους S-400 ίδιο καθεστώς με τους S-300 στην Ελλάδα, αλλά αυτός ο ελιγμός δεν έπεισε κανέναν στην Ουάσιγκτον, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κιρμπυ σε νέα του δήλωση χθες απέρριψε ουσιαστικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς δηλώνοντας ότι δόθηκαν στην Τουρκία πολλές ευκαιρίες για την προμήθεια των αμερικανικών πυραύλων (Patriot), αλλά επέλεξε τους ρωσικούς πυραύλους τελικά» επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η Τουρκία να απομακρύνει τους πυραύλους από το έδαφος της.

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι η διατήρηση των S-400 στο έδαφος της δεν την αποκλείει απλώς από το πρόγραμμα των F35 στο οποίο μπαίνουν περιφερειακοί ανταγωνιστές της όπως το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, αλλά την αποκλείει από αυτό που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως το νέο πλαίσιο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Και συγχρόνως τη φέρνουν πιο βαθιά στην «αγκαλιά» του Β.Πούτιν. Η ρωσική πλευρά δεν χάνει την ευκαιρία να εκθέτει την Τουρκία γνωρίζοντας ότι έτσι υπονομεύει τη σχέση της με τη Δύση. Η τουρκική υπηρεσία του Sputnik δημοσίευσε δήλωση αξιωματούχου της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής -Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) ότι είναι έτοιμη η Μόσχα να διαπραγματευθεί την πώληση τελευταίας γενιάς ρωσικών μαχητικών στην Τουρκία. Η τελευταία είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά των ρωσικών SU-35 και για τα 5ης γενιάς SU-57 τα οποία είχε επιδείξει στον Τ.Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν στο MAKS Air Show το 2019.

Η Ε.Ε. παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας να εξωραΐσει την εικόνα της Τουρκίας, έχει διαρκώς στο «μικροσκόπιο» την Άγκυρα, όχι μόνο για την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το μείζον θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στενότερος συνεργάτης του Τ. Ερντογάν και ο «αυθεντικότερος» εκφραστείς των προεδρικών εντολών, ο Ι.Καλίν έφθασε στο σημείο χθες να απαντά μέσω twitter στην Ε. Ε. και τον εκπρόσωπο της Κομισιον Π.Στάνο με μάλλον ειρωνικό και προσβλητικό ύφος:

«Για πρώτη φορά, θα μπορούσατε ίσως να ανησυχείτε για το ΠΚΚ, μια τρομοκρατική οργάνωση στον κατάλογο της ΕΕ, η οποία εκτέλεσε βάναυσα 13 άτομα στη Γκάρα του Ιράκ. Ή αυτό θα σας έβαζε σε μπελάδες με το λόμπι του ΠΚΚ;» ήταν η ανάρτηση του κ. Καλιν που εκτός των άλλων προσπαθεί να αφήσει υπαινιγμούς ότι η Ε.Ε, στηρίζει τους τρομοκράτες που ευθύνονται για την «δολοφονία των 13 τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ», μια υπόθεση εντελώς αμφιλεγόμενη.

Ο Π.Στανο είχε νωρίτερα εκφράσει την βαθιά ανησυχία της Ε.Ε.για την συνεχιζόμενη πίεση στο κόμμα HDP στο οποίο συμμετέχουν οι Κούρδοι, αλλά και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο του τουρκικού κρατικού μηχανισμού με συλλήψεις μελών και προσπάθεια άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Ο κ.Στανο είχε δηλώσει ότι η Τουρκία ως μέλος του ΣτΕ και ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. έχει την υποχρέωση για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.

Η Ε.Ε. θέτει επίσης θέμα για την συνεχιζόμενη φυλάκιση του αντιπροέδρου του HDP Σελαχατιν Ντεμιρτας και επισημάνει ότι κάθε εικαζόμενο έγκλημα πρέπει να υπόκειται στη δέουσα διαδικασία και το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διαφυλάσσεται.

Το κλίμα είναι αρνητικό για την Τουρκία η οποία αντιδρά σπασμωδικά και αυτό αποτυπώνεται και στη στάση της στο Αιγαίο, αλλά και στη διατήρηση σε εκκρεμότητα των διερευνητικών επαφών όπου ακόμη δεν έχει απαντήσει στην ελληνική πρόταση για διεξαγωγή του 62ου γύρου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Νίκος Μελέτης
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]