Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρυφή ατζέντα "βλέπει" η αντιπολίτευση στα σχέδια του Ερντογάν για νέο σύνταγμα


Έχοντας αποκτήσει ευρεία εκτελεστική εξουσία μετά την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος το 2017, ο Ερντογάν υπόσχεται μια ακόμη αλλαγή στους βασικούς νόμους της χώρας. Όπως πριν από τέσσερα χρόνια, η αντίστοιχη δέσμευση έχει προκαλέσει πολιτική καταιγίδα - που είναι ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν, όπως λένε πολιτικοί της τουρκικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της γείτονος πιστεύει ότι η ρίζα των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκεται στο ότι ο θεμελιώδης νόμος της χώρας αποτέλεσε "κληροδότημα πραξικοπηματιών”: τέθηκε σε ισχύ το 1982, μετά από δημοψήφισμα, από τη χούντα του Εβρέν, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το προηγούμενο αύνταγμα του 1961, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την ανατροπή και τον απαγχονισμό του Αντνάν Μεντερές. Εκ πρώτης όψεως, η δέσμευση του Ερντογάν φαίνεται να στοχεύει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Ωστόσο, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης "βλέπουν" μια απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από μια παρακμάζουσα οικονομία, η οποία αποτελεί προϊόν διαχείρισης ενός αυταρχικού Ερντογάν και του όλο και πιο μη δημοφιλούς κόμματός του.

"Αυτά (που προωθεί ο Ερντογάν) έχουν στόχο να εμποδίσουν τους πολίτες μας από το να δουν τα πραγματικά προβλήματα στην Τουρκία", δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός Οικονομικών υπό τον Ερντογάν και τώρα πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA.

Δεν έχει πλειοψηφία

Τα κίνητρα που ισχυρίστηκαν ο Μπαμπατζάν και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν αντικατοπτρίζουν την κοινοβουλευτική αριθμητική: ο συνασπισμός των ισλαμιστών συντηρητικών και των εθνικιστών του Ερντογάν υπολείπεται κατά 23 έδρες της απαιτούμενης πλειοψηφίας που απαιτείται για να υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες συνταγματικές αλλαγές.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση δεν αναμένει ο Τούρκος πρόεδρος να επιστρέψει στο κοινοβούλιο τις εξουσίες που έχει υποσχεθεί. Αντιθέτως, εκτιμά πως με αυτή την κίνηση ο Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και δίνοντας τον ρυθμό στον οποίο καλείται να κινηθεί η αντιπολίτευση.

Μια τέτοια αναθεώρηση θα ενισχύσει τον ρόλο του νέου πολιτικού συστήματος για την αναδιαμόρφωση της Τουρκίας σύμφωνα με το όραμα του Ερντογάν, όπως αναφέρει στο πρακτορείο πηγή με γνώση των κυοφορούμενων συνταγματικών αλλαγών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στα τάρταρα η δημοτικότητα

Κάθε φορά που επικρίνει το ισχύον σύνταγμα, ο Ερντογάν αναφέρει μια ομάδα που προέρχεται από τον στρατό, η οποία εποπτεύει τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ωστόσο, η εποπτεία της κυβέρνησης Ερντογάν στα πανεπιστήμια έχει επεκταθεί ακόμη περισσότερο, επιλέγοντας φιλικές προς την κυβέρνηση διοικήσεις των ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη φοιτητικές διαμαρτυρίες για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Εν τω μεταξύ, η δημοτικότητα του Ερντογάν υπέστη σοβαρό πλήγμα καθώς η οικονομία και το νόμισμα αποδυναμώθηκαν εξαιτίας της έντασης με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και τους τελευταίους 12 μήνες εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας. Η ανεργία και οι τιμές έχουν αυξηθεί, ενώ το κόμμα του Τούρκου προέδρου έχασε τις τοπικές εκλογές, τόσο στο επιχειρηματικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης όσο και στην Άγκυρα.

Η τουρκική οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανέκαμψε από την ύφεση που προκάλεσε η Covid-19 ταχύτερα από ό,τι άλλες χώρες, αλλά η ανάκαμψη είχε κόστος.

Σπατάλη αποθεματικών

Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2020, εκτιμάται από τη Wall Street ότι έχει ξοδέψει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα διεθνή αποθεματικά της Τουρκίας για τη στήριξη του νομίσματος, προκαλώντας πιστωτική έκρηξη.

Τα αρνητικά επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τόνωσαν αρχικά την οικονομία, αλλά διατήρησαν και τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το έλλειμμα στον ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και τελικά να εκτροχιαστεί η λίρα.

Αφού αντικατέστησε τον Αλμπαϊράκ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την αύξηση των επιτοκίων ως "ένα πικρό χάπι που θα πρέπει να πάρει το έθνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός". Η σταθεροποίηση της οικονομίας θα απαιτήσει επιβράδυνση της πίστωσης, η οποία τελικά θα σημαίνει βραδύτερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες προοπτική της τουρκικής οικονομίας αποτελεί έναν καλό λόγο για να στρέψει ο Ερντογάν αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης.

Τις περασμένες εβδομάδες, ο Ερντογάν επιτέθηκε στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν στην Κωνσταντινούπολη, ισχυριζόμενος ότι τις κινητοποιήσεις προκάλεσε η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, που δεν έχει θέση στον τουρκικό πολιτισμό.

Το κυβερνών κόμμα απεικόνισε τις συγκεντρώσεις ως παράδειγμα των τουρκικών ελίτ που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον Ερντογάν. Οι αντίπαλοί του βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

"Θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη", δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του "Καλού Κόμματος" (IYI) - το οποίο προήλθε από τη διάσπαση του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος ΜΗΡ.

"Θέλουν να καταστείλουν τη φωνή των μητέρων που δεν μπορούν να ταΐσουν τα μωρά τους, των βιομηχάνων που δεν μπορούν να παραγάγουν και των επιχειρηματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους", πρόσθεσε.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]